5. lokakuuta 2017 klo 11:00,

Luther - Aika on tullut 5.11. klo 18 - Lippuja saatavilla

Sunnuntaina 5.11. klo 18 Teatteri Beta esittää Reformaatiovuoden juhlanäytelmän Luther - Aika on tullut, Hyvinkääsalissa, Kauppatori 1.

Teksti: Hannu Järventaus.
Ohjaus: Jouni Laine.
Musiikki: Helena Lehtinen
Lavastus: Marika Laine

Lutherin osassa Mika Valtonen.

Näytelmä kertoo, kuinka suomalaisopiskelija Pietari Särkilahti löysi uskonpuhdistuksen ytimen. Ollessaan Erasmus Rotterdamilaisen - maailmankuulun sosiaalifilosofin - luennolla 1517 Rostockissa, he saivat kuulla, että tohtori Martti Luther on hakannut 95 teesiä anekauppaa vastaan Wittenbergin linnankirkon oveen. Teeseistä ihastuneina he päättivät lähteä Wittenbergin yliopistoon kuulemaan teesit kirjoittanutta professoria. Tälle luennolle näytelmän yleisö pääsee osallistumaan.

Luennon myötä selviää, etteivät läheskään kaikki ole Lutherin ajatusten kanssa samaa mieltä. Hänelle haastajakseen nousee kardinaali Johann Eck.

Särkilahden suuri kynnyskysymys oli pappien selibaattimääräys, jonka Luther tuomitsi täysin ja mahdollisti Särkilahdelle avioliiton. Näytelmä on siis myös rakkaustarina. Pastori Pietari Särkilahti on tiettävästi ensimmäisiä avioliittoon vihittyjä pappeja ja todennäköistä on, että vihkijä oli Martti Luther.

Suomeen palattuaan 1522 Särkilahti aloitti välittömästi uskonpuhdistuksen Suomen kirkossa. Hän toimi Turun katedraalikoulun rehtorina. Myöhemmin hänen oppilaansa oli eräs Mikael Agricola, joka jatkoi Särkilahden käynnistämää uskonpuhdistustyötä. Vielä 500 vuoden jälkeen saamme viettää uskonpuhdistuksen riemujuhlaa.

Muissa päärooleissa näyttelevät Juho Lehto, Timo Salonen, Marko Lindholm ja Tanja Hietakangas.

Liput ennakkoon Hyvinkään seurakunnan neuvonnasta sekä tuntia ennen Hyvinkääsalin aulasta.
Liput: Aikuiset 10 €. Lapset: alle 16-v. 5 €.

Lämpimästi tervetuloa!