Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

4 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: lokakuu 2011

Tahatonta komiikkaa toimituskeskustelussa

Perjantaina 28. lokakuuta 2011 | Saija Lottonen

Huolestunut ääni puhelimen toisessa päässä varmistaa vielä kerran: "Voinko mä todella saapua keskusteluun työvaatteissani? Kun raksalla ne eivät aina tahdo pysyä puhtaina..." Vakuutan, että sillä ei ole mitään merkitystä millaisissa vaatteissa omainen saapuu paikalle. Tärkeintä on sopia hautaukseen liittyvistä asioista ja keskustella vainajan elämästä. Ja niin me sovimme tapaamisen keskiviikoksi, heti pappien työkokouksen jälkeen. 

Työkokous kestää ja kestää... Minuuttia vaille kaksi kipitän hiki hatussa portaat alas pääoville, ettei omaisen tarvitse odotella. Mutta siellä hän kuitenkin jo istuu, neonkeltaisessa turvaliivissä ja työvaatteissa. Suunnistan miehen luo, kättelemme ja toivotan hänet tervetulleeksi työhuoneeseeni. "Ole hyvä, istu vain alas. Ajattelin sellaista, että voisimme heti ensimmäiseksi käydä hieman toimituksen kulkua läpi, ihan käytännön asioita. Tämän jälkeen kuulisin mielelläni vainajan elämästä..." Sanat jäävät leijumaan ilmaan. Mies tuolissa valahtaa valkoiseksi ja purskahtaa nauruun. "Tuota, sinulla taitaa tässä nyt olla väärä henkilö. Minä tulin allekirjoittamaan Rauhannummen kappelin urakkasopimusta, ihan vielä ei tarvitse sopia hautauskuvioista". Nauramme vedet silmissä ja kaksin kerroin. Ei ole kuulemma aiemmin miehelle vastaavaa tapahtunut. No ei ole minullekaan, vaikka kaikenlaisia koomisia tilanteita ja mokia kylläkin!

Välillä olemme kollegoiden kanssa yhdessä ihmetelleet, miten vähän loppupeleissä mokia tapahtuu (niin että olemme itse niistä tietoisia J ). Kohtaamme kuitenkin viikoittain satoja ihmisiä ns."kentällä", eli toimituksissa, kouluissa, erilaisissa tilaisuuksissa tai vaikkapa ihan kaupassa käydessämme.

Kun meiltä muutama viikko sitten työkokouksessa kysyttiin, olisimmeko innostuneita kirjoittamaan seurakunnan nettisivuille blogia, tunsin heti vahvaa kutsumusta. Ajattelin, että haluan kirjoittaa nimenomaan papin arjesta. Siitä, mitä se on toimitusten tai messujen ulkopuolella. Haluan kertoa, mistä arkinen työmme viikolla koostuu. Papin työ on erittäin monipuolista ja antoisaa. En tiedä onko olemassa mitään muuta ammattia, jossa päivittäin saa kokea kaikki elämän värit näin vahvasti. Saamme elää iloissa, suruissa, elämässä, kuolemassa, hyvässä ja pahassa.

Tulevana viikonloppuna saan elää iloissa - kastan neljä suloista vauvaa! Maltan tuskin odottaa, sillä minusta kasteet ovat ehdottomasti tämän työn parasta antia!

Yksi kommentti

Piispanvaali 4.11.2011

Tiistaina 25. lokakuuta 2011 | Ilkka Järvinen

Espoon hiippakunta saa uuden piispan 2012 helmikuun alusta. Tehtävään ovat tarjolla teologian tohtorit ja kirkkoherrat Seinäjoelta ja Leppävaarasta, Tapio Luoma ja Kalervo Salo. Molemmilla on omat kotisivut (www.tapioluoma.fi ja www.kalervosalo.info). Kannattaa käydä katsomassa.

Piispaa pääsevät valitsemaan hiippakunnan papit ja maallikkovalitsijat. Kumpikin ryhmä on saman suuruinen eli yhtä paljon teologeja ja maallikoita. Piispahan on koko hiippakunnan esipaimen ja molemmat painottavat mielestäni sitä, että tärkein työ tapahtuu seurakunnissa sekä työntekijöiden että esimerkiksi luottamushenkilöiden toimesta.

Nurmijärven rovastikunnan osalta vaali on 4.11. klo 10 Hyvinkään seurakuntakeskuksessa ja samana päivänä sitten tiedämme uuden piispan nimen. Olipa se joko Tapio tai Kalervo niin toivotamme uuden piispan tervetulleeksi hiippakuntaan ja seurakuntiin vierailemaan, aikanaan myös tänne pohjoisosaan, Hyvinkäälle.

Syksy on kääntymässä marras- ja joulukuuhun. Sinulle lukijani toivottelen pimeänä vuodenaikana jaksamista ja voimia.

 

 

 

Ei kommentteja

Onko piispa mediapersoona?

Keskiviikkona 5. lokakuuta 2011

Espoon piispaehdokkaat

 

 

 

 

 

 


Espoon hiippakuntaan, johon Hyvinkään seurakunta kuuluu, valitaan vaalilla uusi piispa 4.11.2011 nykyisen piispan Mikko Heikan jäädessä eläkkeelle. Kotimaa-lehti kirjoitti 22.9.: "Kirkko ei saa Espoon hiippakunnan uudesta paimenesta värikästä mediapersoonaa."

Vastaavia näkemyksiä esitetään usein piispanvaalien yhteydessä. Taannoin eräs toisen hiippakunnan piispaehdokas vitsaili, että ensin häntä pidettiin värittömänä, mutta sitten häntä alettiin kuvailla harmaaksi, eikä enää tarvinnut olla aivan väritön. 

Espoon piispanvaalin kaksi ehdokasta ovat Tapio Luoma ja Kalervo Salo. Molemmilla on viisaan miehen maine kirkossa, ja molemmat työskentelevät nyt kirkkoherroina. Itse en toivokaan, että uusi piispamme tunnettaisiin etukäteen värikkäänä mediapersoonana. Epäilen, ettei kukaan kovasti halua piispoiksi mediasta tuttuja ns. värikkäitä pappeja. Ensimmäisenä nimittäin tulevat mieleen kohuotsikot papeista, jotka eivät suinkaan ole nousseet otsikoihin sellaisten ominaisuuksien takia, joita piispalta edellytetään. He esiintyvät mediassa, koska ovat tehneet jotain sopimatonta tai vähintään erikoista. Toisena mieleen tulevat ne muutamat papit, jotka esiintyvät televisio-ohjelmissa tai kirjoittavat lehtiin. He esiintyvät mediassa ja usein ihan hyvällä tavalla, mutta se ei sinänsä tee heistä sopivia piispoiksi.

Olen todella iloinen, jos tuleva piispamme, kumpi se sitten ehdokkaista onkaan, tuo uskoa ja kirkon asioita mediassa esiin positiivisesti ja monipuolisesti. Olen iloinen, jos hän tulee median kautta suomalaisille yhtä tutuksi kuin tähän asti tunnetuimmat piispamme. Mutta siitä huolimatta minun mielestäni piispan valinnassa ei paina mitään, onko hän ennestään tunnettu "värikkäänä mediapersoonana". Tavallisen kirkkoherran on sitä paitsi vaikeaa olla sellainen.

Tavallisesta kirkkoherrasta, joka hoitaa hyvin työnsä, voi kuitenkin tulla hyvä piispa. Kirkkolain mukaan piispa johtaa hiippakuntansa hallintoa ja toimintaa sekä valvoo seurakuntia ja pappeja. Näiden tehtävien lisäksi piispaan kohdistuu erittäin monenlaisia muita odotuksia eri suunnilta. Yksi odotus on, että hän olisi värikäs mediapersoona. Itse en odota piispaltamme sitä. Odotan, että hän on luotettava johtaja. Piispan työ ei paljonkaan näy sellaisenaan seurakuntalaisten elämässä, mutta hänen toimintansa vaikuttaa kuitenkin siihen välillisesti. Hyvän johtajan työn hyvät seuraukset näkyvät kyllä ruohonjuuritasollakin, vaikka moni ei niitä osaa johtajaan asti jäljittää.

Jos uusi piispa avustajineen tämän lisäksi osaa käyttää työssään hyväksi mediajulkisuutta, niin se on tietenkin hyvä asia. Jos piispasta tulee mediapersoona, niin tulkoon hänestä mieluummin viisas ja vaikuttava mediapersoona kuin värikäs sellainen.

(Kuvan lähde: Kotimaa24.fi)

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |