Yksi kirjoitus

Kirjoitukset ajalta: elokuu 2012

Kohtaamisia

Maanantaina 20. elokuuta 2012

Aamuposti tarttui tämän päiväisessä (20.8.) numerossaan tärkeään teemaan; nimittäin terveydenhuoltotyön muutoksiin ja henkilökunnan jaksamiseen. Erityisen iloinen olin siitä, että juttu virisi Hyvinkään seurakunnan sairaalatyön järjestämän virkistyspäivän innoituksesta. Sääksin jo perinteeksi muodostuneessa virkistysillassa oli paikalla reilut 60 terveydenhuollon työntekijää ja eläkeläistä. Iloista yhdessäoloa, maistuvaa ruokaa, musiikkia ja tärkeitä puheenaiheita.

Sairaalaisielunhoidon eräs keskeinen tavoite onkin herättää keskustelua ja kysymyksiä myös siitä, minkä varassa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa työskentelevät jaksavat, miten selviytyä usein hyvin haasteellisten potilaiden ja hoitotilanteiden kanssa, yhä kasvavien vaatimusten paineessa. Miten motivoitua, miten säilyttää innostus, työn mielekkyys ja palvelualttius.

Aamupostin artikkelissa peräänkuulutettiin kohtaamisen taitoa. Silmiin katsomista, pysähtymistä tai vaikkapa ystävällistä hymyä ja ymmärtäväistä sanaa. Yksinkertaista ja totta, muttei sittenkään niin itsestään selvää. Tuttua lienee se, että omaa väsymystä ja työn painetta puretaankin työtovereihin ja potilaisiin. Syntyy ärtyneisyyden kehä, joka alkaa ruokkia itseään ja pian metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan. Niin ei tietenkään tarvitse olla, sillä reilun työilmapiirin voi saada aikaan ihan jokainen joka tervehtii, hymyilee, katsoo ystävällisesti ja etsii synkästäkin päivästä vaikkapa ihan pienen valonsäteen.

Olipa sitten kyse lääkärin, hoitajan, potilaan tai sielunhoitajan välisestä kanssakäymisestä, väitän että kohtaaminen eli toisen ihmisen kohdalla pysähtyminen, on hoitotyön onnistumisen edellytys.

Jos ihmiselle tulee tunne että nyt minua on kuunneltu, minuun on suhtauduttu inhimillisesti ja lämpimästi, niin silloin kohtaaminen on onnistunut.

Kuulemma ihan tutkimustenkin mukaan eräs tehokkain hoitomyönteisyyteen vaikuttava tekijä on se, että potilas voi kokea, että häntä kuunnellaan, hänen kanssaan ollaan valmiita keskustelemaan, hänen huolilleen, kysymyksilleen ja ajatuksilleen annetaan aikaa ja tilaa.

Olen varma, että myös hoitotyössä omaa työmotivaatiotaan voi parhaiten lisätä siten, että suhtautuu työssään kohtaamiinsa ihmisiin arvostavasti ja avoimesti. Eikä varmasti haitanne jos osaa katsella elämää sen kaikkine kummallisuuksineenkin positiivisesti ja tilanteen salliessa jopa pieni pilke silmäkulmassa.

ps.

Tänään vietimme tämän kesän toisen vanhainkotien ja laitosasukkaiden virkistyspäivän myös Sääsksin leirikeskuksessa. Kahdessa virkistyspäivässä osanottajia oli yhteensä yli 120 asukasta hoitajineen. Oli ilo nähdä miten tyytyväisiä laitoksissa asuvat olivat, kun saivat yhdessä hoitajiensa kanssa retkeillä ja viettää yhteistä laatuaikaa, jossa tutut hoitorutiinit unohtuivat. Hoitajien ilmeistä näkyi myös, että hyvä yhteishenki ja tyytyväiset potilaat auttavat jaksamaan ja innostumaan omasta tärkeästä työstä.

Sääksin virkistyspäivä

Ei kommentteja