4 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: marraskuu 2012

Adventti

Torstaina 29. marraskuuta 2012 | Ilkka Järvinen

Hoosianna, Daavidin Poika, kiitetty olkoon hän! Näin laulettiin joka vuosi kyläkoulun joulujuhlassa, sitten keskikoulussa ja lukiossakin. Näin on laulettu maassamme ja kristikunnassa vuosisatojen ajan. Minäkin, kuten suurin osa meistä suomalaisista, olen pienenä poikana Hoosiannaa innolla laulanut ja aikuisenakin yhä odotan sitä, että H-hetki koittaa. Se on silloin, kun Adventin evankeliumi (Matteus 21:1-9) on luettu ja urut alkavat soida. Tai sitten kuoro pohjustaa sitä oikein voimallisesti "Hoosianna, hoosianna, hoosianna". Silloin on adventti.

Alkuaan Hoosianna ei ole ollut erityisesti adventin laulu. Sehän lauletaan tavallaan jokaisessa ehtoollismessussa Pyhä-ylistyksen lopussa. Tämä juontaa jo ihan varhaisesta kristillisen kirkon alusta. Tule Jeesus.

Eihän pieni poika voinut ymmärtää, mitä tarkoitti ja tarkoittaa Hoosianna, Daavidin Poika. Onko se nimi ja kenen nimi on Hoosianna? Joulupukki tuli jo pienellekin varhain selväksi. Valkopartainen ukko, joka toi lahjat. Mutta kuka oli tämä mystinen Hoosianna? Lasten maailmassa kyllä osataan yhtyä lauluun ja iloon, vaikka ei ymmärrettäisikään asioita kovin syvällisesti. Tai hetkinen - ehkä lapset ovatkin syvällisempiä kuin me aikuiset! Lähtevät mukaan iloitsemaan, leikkimään ja ihmettelemään. Sääli, että aikuinen maailma on sen kyvyn suhteen niin varautunut.

Siis kuka on Hoosianna, Daavidin Poika? Myöhemmin olen tullut tietämään, että hän on Jeesus Kristus. Ei tarvinnut sitä varten sinänsä opiskella papiksi. Jokainen kristitty tietää ja hänen tulee tietää, että Jeesus Kristus on uskomme mukaan Jumalan oma poika, pelastajamme.

Hoosianna ei ole nimi vaan rukous Herra, auta. Kansa siis odotti pelastajaansa ja iloitsi, kun Jeesus tuli. Mitä sinä odotat ja mikä on kuiskauksesi tai huutosi. Riemunkiljahdus tai nöyrä avunpyyntö? Saat tänäkin adventtina tuoda pyyntösi Hänelle, olitpa iso tai pieni ihminen.

Hyvää alkavaa adventtiaikaa

Ilkka Järvinen

Ei kommentteja

Martinpäivillä

Lauantaina 10. marraskuuta 2012

Martin koulujen vanhempainyhdistys järjesti torstaina 8.11. perinteisen martinpäivän tapahtuman. Luokat järjestivät toiminta- ja myyntipisteitä. Lisäksi paikalla oli mm. palokunta, joitakin yhdistyksiä ja muutama yritys esittäytymässä sekä tanssikoulun esitys. Kävijöitä oli satoja, ellei jopa yli 1000.

Seurakunnan aluetyöllä oli pöytä, jolta sai käydä hakemassa rukouskarkin. Karkinhakijan piti rukoilla mielessään sellaisen ihmisen puolesta, jonka nimi alkaa karkin kirjaimella. Tai jos jollain ei ollut tapana rukoilla, sai myös toivoa hyvää sille ihmiselle. Lisäksi seurakunta järjesti yhteislaulua yhdessä luokassa. Otin kuvia, mutta aluetyön sivulla ei ole niille tilaa, eivätkä ne ole kovin onnistuneitakaan. Mietin, laitanko kuvia Facebookiin Hyvinkään seurakunnan, Betsku.netin, Hyvinkään seurakunnan lasten ja perheiden tai Hyvinkään Martin sivulle. Päädyin kuitenkin siihen, että sopivin paikka näille kuville on täällä blogissa.

Hauskaa oli! Kiitos soittajatytöt Mari ja Sanna, päivystäjät Ilkka ja Tero sekä kantajapojat Frans ja Matti!

Ei kommentteja

Sinulle, jolla on ruumis

Torstaina 1. marraskuuta 2012

Ihminen ei ole pelkkä sielu. Yleinen käsitys uskonelämästä oli kuitenkin pitkään hyvin rajoittunut. Hartaus merkitsi istumista lukien, kuunnellen tai rukoillen. Fyysisyyden huipentuma hartaudenharjoituksessa oli laulaminen.

Viime vuosina on herätty ruumiillisuuteen. Teologiassa ja kirkossa on kiinnitetty huomiota siihen, että ihminen on kokonaisuus, johon kuuluu myös ruumis. On alettu käyttää kaikkia aisteja ja liikettä opetus- ja hartaustilanteissa. Myös keskustelut sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta liittyvät samaan heilurinliikkeeseen pois ajattelutavasta, joka unohtaa uskovan ihmisen ruumiillisuuden.

Lokakuussa osallistuin seminaariin, jossa kysyttiin taipuuko kirkko joogaan. Seminaari oli yksi tilaisuus käsitellä ruumiin ja sielun kokemuksen yhteyttä.

Joogaseminaarin jälkeen kirjoitin verkkolehti Kirkonkellariin hartauskirjoituksen. Osoitin sen lukijalle, joka on (tai jolla on?) sekä sielu että ruumis.

Sinäkin olet sellainen lukija. Kirjoitukseni on luettavissa tämän linkin takaa.

Yksi kommentti