2 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: tammikuu 2013

Laatu määrää

Tiistaina 8. tammikuuta 2013

Seurakunnassa alkuvuoteen kuuluu syventyminen tilastoinnin maailmaan. Toimintakertomuksia varten on laskettu osallistuneiden ja eri tavoin palveltujen määriä. Luvut antavat osviittaa siitä, miten olemme onnistuneet tavoittamaan ihmisiä, mutta ennen kaikkea ne kertovat jälleen lukuisasta määrästä kohtaamisia; elämän arjessa ja juhlan humussa.

Tilastojen äärellä, kuin automaattisesti, viriää pohdinta kohtaamisten laadusta ja määrästä. Laatu on tässä määrää olennaisempi, joskin vaikeammin mitattava suure. Luonnollista on, että antoisat kohtaamiset tekevät seurakunnasta paikan, jonka toimintaan on ilo osallistua ja sen henkilökunnasta joukon, jonka seuraan on lysti liittyä. Toisaalta mikäli kohtaamisten laadussa on toivomisen varaa, tuo heikkous näkyy ennen pitkää myös niiden määrässä.

Sairaalasielunhoidossa ei ole koskaan ollut ongelmaa tavoittaa ihmisiä, koska ollaan elämän keskellä; sairaalan potilastiloissa, käytävien sokkeloissa, kahvilan pöydissä, ja varsinkin kun on tosissaan kysytty lähimmäiseltä: ”Mitä Sinulle kuuluu?” Juuri noista arkisista ja aidoista kohtaamisista on syntynyt se luottamuksen ilmapiiri, joka on saanut ihmiset suunnistamaan papin pakeille ja elämänsä myrskyissä hakeutumaan keskusteluun siitä mikä on tärkeää, luovuttamatonta ja mikä ehkei niinkään.

Seurakunta on nykyisellään yhä enemmän palveluiden kirkko. Sinne tullaan asioimaan; jumalanpalvelukseen, kirkollisiin toimituksiin, konserttiin, lastenkerhoon, nuorteniltaan, syömään tai harrastamaan. Monen sortin palveluja tarjoavalla seurakunnalla laadullisen kohtaamisen onnistuminen ei ole aina itsestäänselvyys. Siksi pitää olla kiinnostus kysyä ja aikaa kuulla, mitä kullekin kulkijalle ja hänen elämälleen ihan oikeasti kuuluu. Olennaista kun on palvelujen taakse ulottuva lähimmäisestä välittäminen, vieraanvaraisuus ja huolenpito.

Seurakuntatyössä laadun määre on aitojen ja todellisten kohtaamisten määrä. Siinä piilee työmme kristillinen ominaislaatu, joka erottaa toimintamme muusta mukavasta palvelusta.

Yksi kommentti

Uuden vuoden aluksi