Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

Yksi kirjoitus

Kirjoitukset ajalta: huhtikuu 2013

Satamalammas

Sunnuntaina 14. huhtikuuta 2013

 SATAMALAMMAS (kirjoitus julkaistu Aamupostissa 14.4.2013)

Ollessani vuosia sitten Alankomaissa merimiespappina kävin tapaamassa merenkulkijoita laivoilla ja kuljin usein ulkopuolisilta suljetuilla satama-alueilla. Erikoiselta siellä tuntui se, että jopa tiukasti vartioiduissakin kemikaalisatamissa saattoi myrkkysäiliöiden välistä auton eteen ykskaks juoksahtaa vapaana liikuskeleva lammaslauma.

Kyselin miksi ihmeessä lampaiden annettiin huolettomasti kuljeskella vaarallisten aineiden läheisyydessä. Vastaus oli, että lampaiden vapaus on vain näennäistä, sillä mahdollinen satama-alueella tapahtuva myrkkyvuoto huomattaisiin heti, jos lampaat käyttäytyvät oudosti tai kuolevat.

Yleensä muistan nuo satamalampaat aina silloin, kun kuulen ihmisten sanovan, että he kulkevat vapaana omia polkujaan, he eivät ajattele niin kuin auktoriteetit sanovat , he haluavat uskoa omalla tavallaan, he selviävät omin avuin. Ihmiset, jotka mielellään vakuuttavat, että heillä on valinnan vapaus ja riippumattomuus, eivät ollenkaan huomaa, mikä heidän käyttäytymistään pohjimmiltaan ohjaa.

Kovin usein meitä tuntuu sitovan toisten mielipide, yhteisön paine, muoti, vertailun ja kateuden keinotekoinen todellisuus. Vapautta tuskin löytää se, joka ei voi luottaa kehenkään ja jonka oma menestys on kiinni toisen epäonnistumisesta. Sellaisessa todellisuudessa meitä vaanii samanlainen näkymätön myrkytysvaara kuin sataman lampaita.

Tämän päivän kuva hyvästä paimenesta on Raamatun tutuimpia vertauksia. Jeesus osasi käyttää paljon puhuvia kielikuvia.”Minä olen hyvä paimen” luo mielikuvan turvallisuudesta , läheisyydestä, huolenpidosta ja hyvää tahtovasta opastajasta, johon voi luottaa ja jonka johdatuksessa kelpaa kulkea. Hyvä paimen ei tekeydy muuksi mitä on. Hän osaa puhutella jokaista yksilönä ja tunnustaa jokaisen arvon. .

Hyvän paimenen kanssa polkua patikoidessa lähimmäisyys, ystävyys, oikeudenmukaisuus ja rehellisyys eivät jää pelkän puheen tasolle vaan ovat mielen, sydämen ja toiminnan suuntaviittoja. Jeesuksen joukoissa olemme ihmisiä rakastavan Jumalan luomistyössä mukana. Jumalan suuren lauman jäseninä on helppo vakuuttua siitä, että on olemassa yksityistä ihmistä paljon suurempaa ja mahtavampaa, sellaista jonka varaan ja turviin ihminen uskaltaa elämänsä rakentaa. Kukaan meistä ei jää yksin ilman armollista kaitsentaa. Emme ole heitettyinä omin avuin selviämään elämän taistelutantereella, vaan meillä on Vapahtaja, joka lähestyy meitä, kulkee vierellämme ja hoitaa etenkin niitä, joiden matka tuntuu raskaimmalta.

 

Yksi kommentti

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |