2 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: lokakuu 2013

Pyhäinpäivänä 2.11.2013

Maanantaina 28. lokakuuta 2013 | Ilkka Järvinen

Pian vietetään Pyhäinpäivää. Moni vie läheisen ihmisen haudalle kynttilän ja kukan. Haudalla käynti kuuluu Pyhäinpäivään. Monet perinteiset tavat näyttävät pitävän pintansa vuodesta toiseen ja vieläpä nuorempienkin ihmisten kohdalla. Pyhäinpäivä on tosin kokenut uusia ulottuvuuksia, joista minun nuoruudessani ei puhuttu mitään. En vieläkään oikein ymmärrä, mistä tuo noitatouhu tulee tänne kotoiseen Suomeen. Tiedän, että Jenkeistähän se tulee. Onko niin, että muuten ei viikonlopulla ole sisältöä! Varmaan monelle se merkitsee pimeän syksyn keskellä eksoottista piristystä. En syty sen enempää ihastelemaan kuin sormi pystyssä tuomitsemaankaan. Leikkikööt lapset hatuillaan ja sarvillaan. Onhan ne hatut kyllä hienoja koristeita.

Vakavampaa on sitten jos kaikella tahdotaan vain sitä yhtä ja samaa: kristinusko on vanhanaikaista ja joutaa romukoppaan. Tietävätkö ihmiset välttämättä, mistä kaikki aina tulee ja miksi? Nyt isona trendinä on työntää usko ja kristillisyys sivuun kaikkialta. Ei julkisille paikoille, ei kouluihin, vain neljän seinän sisälle aivan kuin piiloon. Risti on hullutus monille.

Mutta mitä työnnetään sivuun? Oma kulttuuriperintömme, isien usko, elämän vakaa perusta, elämän ja kuoleman syvä kunnioittaminen, toisista huolehtiminen tässä elämässä ja jopa kuoleman jälkeen perhe- ja sukusiteiden vaaliminen, kun katsoo hautausmaitamme. Kaikkiko joutaa pois? Ei minun mielestäni. Eikä niiden, jotka ovat löytäneet Jeesuksen Kristuksen omana vapahtajanaan tai hän on löytänyt meidät.

Meidän ei tarvitse hävetä uskoamme. Yllättäen ja taas mietin: se kestää ja on hyvä. Se on koeteltu. Siinä on totuus ja rakkaus.

Ei kommentteja

Bon appétit

Torstaina 3. lokakuuta 2013

Uusimman Askel-lehden haastattelussa valtakunnan mediakasvo, Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo esittelee vauhdikkaita visioitaan kirkon ovien avaamiseksi kaikelle kansalle. Hänen ihannekirkkoonsa kuuluu matala kynnys ja julistusvapaa vyöhyke.

Siksi yksi kirkkoherran ideoista on perustaa Kallion kirkolle esteettinen ja eettinen ja ekologinen ravintola. Teemu Laajasalo toteaa: "Syömällä siellä vähennät maailman tuskaa eli lahjoitat hyväntekeväisyyteen. Kirkossa tarjottaisiin lähiruokaa ja ravintolatyöntekijöinä voisi olla vaikkapa työllistettäviä,  mutta kokit olisivat huippuammattilaisia, Michelin-tasoa.

Mukava visio semminkin, kun se on jo täyttä totta täällä Hyvinkäällä.  Meiltä kannattaa tulla hakemaan mallia ja kulinaarisia elämyksiä vaikka pääkaupungista asti. Hyvinkäällä on siis päästy siihen, mistä  muut vielä unelmoivat. Olkaamme siitä iloisia ja arvostakaamme seurakuntamme monipuolisia palveluja.

Kipin kapin siis hyvät ihmiset maistelemaan kirkonmäen herkkuja; palvelu pelaa, hinta-laatusuhde on kohdallaan ja maut mallillaan!

Hyvinkäällä lounasruokailussa kynnys on matalalla ja syödessä julistus käy sydämeen vatsan kautta.

Sitä paitsi ateriayhteys on perin raamatullinen hyve.

Ei kommentteja