Yksi kirjoitus

Suurtekoja

Torstaina 2. tammikuuta 2014 | Paula Kallio

Joh. 14: 12-14

Jeesus sanoo: "Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin. Minä menen Isän luo, ja mitä ikinä te pyydätte minun nimessäni, sen minä teen, jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa. Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen."

Lyhyt teksti ja ehkä sitäkin vaikeampi ymmärtää sen merkitystä. Ainakin minulle tuli vaikeuksia. Ensin teksti tuntui helpolta ja yksinkertaiselta, mutta mitä enemmän pohdin, sitä vaikeammiksi se muuttui. Erityisesti mietin mitä nämä sanat tarkoittavat juuri minulle, mitä minun pitäisi tehdä, mitä ne merkitsevät nykysuomalaiselle? Ei mitenkään helppo kysymys, mitä minun pitäisi tehdä?

Minkälaisia suurtekoja minä teen Jeesuksen nimissä? En ole ainakaan parantanut ketään. Minkälaiset ovat nykyajan suurteot, joita voisi tehdä Jeesuksen nimessä ja hänen avustuksellaan? Huomaan kyllä, että Jumala on läsnä elämässäni ja mielestäni auttaa myös työssäni. Onko minun suurtekoni se, että saan rippikoululaiset miettimään Jumalaa enemmän kuin ennen? Ehkäpä? Voisiko minun suurtekoni olla se, että pyrin elämään elämääni niin, että siinä näkyy uskoni?  Voisiko suurteko olla se, että elää elämäänsä parhaan kykynsä mukaan, tehden parhaansa? Mikä voisi olla sinun suurtekosi? Oletko miettinyt mikä voisi olla sinun suurtekosi? Ehkäpä näin uudenvuoden kunniaksi voisit pohtia kotona, miten minä teen suurtekoja Jeesukseen uskoen?

Jeesus sanoo nämä evankeliumin lauseet viimeisellä aterialla, opetuslapsilleen. Juudas on jo poistunut ja Jeesus kertoo että hänen aikansa on lähellä. Nämä sanat ovat opetusta, mutta mielestäni niitä voisi sanoa jopa lohduttavaksi. Lohduttavaksi siksi, että Jeesus sanoo, ei niin suorasti, että hän on läsnä opetuslasten ja meidän muidenkin elämässä. Häntä ei voi ehkä nähdä, mutta läsnä hän on. Jeesus ei ole hylännyt meitä. Meidän ei tarvitse tehdä suurtekojamme yksin, emmekä voi tehdä niitä yksin, Jeesus auttaa meitä ja suurtekoja ei voi tehdä ilman Jeesusta. Ne eivät ole meidän suurtekojamme, vaan Jeesuksen.

Uudenvuodenpäivän otsikoksi on kirkkovuodessa annettu Jeesuksen nimessä. Evankeliumissa kerrotaan, että Jeesuksen nimessä voi tehdä suuria tekoja. Mutta Jeesuksen nimi on ennen kaikkea pelastus. Pelastus meille kaikille. Meille ei ole annettu mitään muuta nimeä kuin Jeesus, joka pelastaisi. Jeesus nimen yksi merkitys on 'Herra on apu, Herra pelastaa'. Siihen nimeen on turvallista luottaa alkavana vuotena ja kaikkina tulevina vuosina.

Jeesuksen mentyä taivaaseen, hänen opetuslapsen tekivät monia ihmetekoja, paransivat sairaita jne. Mutta suurin ihmeteko, mitä he tekivät, oli evankeliumin levittäminen. He eivät kuitenkaan toimineet yksin, vaan Jeesus toimi heidän kauttaan. Jeesus voi toimia myös meidän kautta, jos annamme hänelle mahdollisuuden. Kun luotamme Jeesukseen, voimme tehdä suurtekoja.

Jeesus sanoo evankeliumissa: Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen. Jeesus vastaa siis kaikkiin rukouksiin. Jeesus kertoo olevansa meidän kanssa aina. Miksi sitten tuntuu, ettei hän vastaa vaikka rukoilemme.  Miksi voi tuntua, ettei hän ole meidän kanssamme. Silloin voi kysyä rukoilemmeko oikeita asioita tai kuulemmeko vastauksen. Tunnistammeko Jeesuksen läsnäolon? Jos meillä on rahahuolia ja rukoilemme lottovoittoa selvitäksemme niistä, ei voittoa tulekaan, koska se ei ole kestävä tapa huolehtia asioista. Tulee ehkä uusi työpaikka tai vastaan tulee ihminen joka osaa neuvoa ja antaa ohjeita. Saatamme odottaa, että Jeesus ilmestyisi meille, mutta emme huomaa häntä toisessa ihmisessä, emme tunnista häntä. Jeesus ei toimi niin kuin me haluamme, vaan niin kuin itse haluaa. Jeesus tekee sen mikä on meille hyväksi, ei sitä minkä kuvittelemme olevan meille hyväksi.

Voimme kuitenkin olla rauhassa ja turvallisin mielin, näin uutenakin vuotena, sillä Jeesus ei hylkää meitä. Hän kulkee aina meidän kansamme, huomaamme hänet tai emme.

Yksi kommentti