Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

5 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: huhtikuu 2014

Hyviä uutisia

Keskiviikkona 30. huhtikuuta 2014 | Outi Korppinen

Olen aina välillä miettinyt, että olisi mahtavaa, jos iltapäivälehdet päättäisivät vaikkapa kerran viikossa tehdä lööppejä vain hyvistä uutisista. Tietysti ymmärrän, että myynti on myyntiä ja kohahduttavat lööpit saavat ihmiset tarttumaan lehtiin herkemmin. Mutta välillä ihmettelen, miksi näin on?

No, oli miten oli. Päätin, että tässä blogikirjoituksessa kirjoitan vain hyviä asioita.

Päivästä toiseen ja viikosta toiseen saan tehdä työtä mahtavien nuorten kanssa ja lähes aina töistä kotiin palatessani olen onnellinen siitä, että teen juuri tätä mitä teen. Viikosta toiseen nuorisotila Betania kerää kymmeniä nuoria hengailemaan, pelailemaan erilaisia pelejä ja viettämään aikaa yhdessä Jumalan ja kavereiden kanssa.

Tänäkin vuonna hyvinkäällä on 19 rippikoulua, joista itse olen mukana kolmessa. Kaikkiaan noin 450 hyvinkääläistä nuorta haluaa liittyä pitkiin perinteisiin ja kokea riparin, joka on ainutlaatuinen juttu elämässä. Ja tänäkin vuonna useat kymmenet nuoret haluavat lähteä isosiksi ripareille ja lasten leireille, sekä toimia kerhonohjaajina ympäri kaupunkia nuoremmilleen. Ja sen lisäksi on niitä nuoria, jotka haluavat olla ylipäänsä mukana isoskoulutuksessa ja etsiä omia polkujaan. Parin viikon päästä vietämmekin yhdessä jumalanpalvelusta, jossa nuoret siunataan tehtäviinsä. Ja niitä tehtäviä on muitakin kuin leireillä toimiminen: nuoret tarvitsevat siunausta jokapäiväiseen elämäänsä, kaverisuhteisiin, kouluun, kesätöihin ja kotiin. 

Tänään, vappuaattona, kun väki vaeltaa kaupungille juhlimaan ja jotkut juhlijat koettelevat omia rajojaan monella tavoin, niin on myös niitä nuoria, jotka valitsevat toisin. Tänään Betanian ovet ovat auki ja nuoria kerääntyy sinne jälleen viettämään aikaa, kuuntelemaan Tommi Kaleniuksen musiikkia, pelaamaan Betanian biljardin mestaruudesta ja juhlimaan vappua valtavirrasta poikkeavalla tavalla. Tommi Kalenius Trio Betskussa klo 19.30, saa tulla kuuntelemaan ja katsomaan, miltä nuoren seurakunnan maailma tänään näyttää.

Ei kommentteja

Ihana ja hauska keski-ikä

Maanantaina 28. huhtikuuta 2014 | Anne Blomqvist

Viikolla vietettiin seurakunnassamme tänä vuonna 50 ja 60 vuotta täyttävien ja heidän seuralaistensa kutsutilaisuutta. Juhlavieraat kutsuttiin Outin ja Leen konserttiin. Outi on laulanut gospelmusiikkia nimellä Outi Terho 1970-80-luvuilla.  Siinä mielessä konsertti oli nostalginen meille, jotka elimme nuoruutta tuolloin. Outi on nyt 56 ja Lee täyttää 50. He asuvat Itävallassa ja laulavat itsensä tekemiä lauluja uskosta ja vuosien tuomista tunnoista: kaiken tarkoituksesta, luopumisesta, sovinnosta oman historian ja Jeesuksen kanssa. Konsertin jälkeen oli kakkukahvit.

Keski-iässä elämänkokemus on tuonut viisautta, tasapainoa ja taitoa. Keski-ikää kutsutaan kukoistavaksi elämänvaiheeksi, jossa huolehditaan ikääntyvien vanhempien, lasten ja lastenlasten hyvinvoinnista. Keski-ikäisellä on vielä eläkeiässäkin paljon annettavaa toisille. Seurakuntaan voi tulla vapaaehtoiseksi, tekemään jotain, mitä ei ole ehtinyt aikaisemmin työn ja perheen takia. Voi tulla johonkin perinteiseen tehtävään tai tuoda osaamisensa ihan kokonaan uudella alueella.

Juhlaa varten poimin muutaman ajatelman keski-iästä, niistä asioista, joissa voimme välillä nauraa itsellemme:

Tiedät olevasi vanhentunut, kun suurin osa levyistäsi kuuluu vanhojen hyvien aikojen luokkaan. Sen sijaan, että etsit toimintaa, kaipaat rauhaa ja hiljaisuutta.

Olet keski-ikäinen, kun yllättäen toteat, että vanhempasi ovat vanhoja, lapsesi täysi-ikäisiä ja itse et ole muuttunut mitenkään.

Voit sanoa yhä useammalle: Kun minä olin sinun iässäsi.

Tarvitset lasit löytääksesi lasit.

Teet kolmea asia yhtä aikaa, mutta unohdat, mitkä ne kaksi muuta olivat.

Alat ostella kevyttuotteita ja huomaat, että niiden tuoteselosteet kirjoitetaan koko ajan pienemmällä.

Ei kommentteja

Muslimit eivät vastusta suvivirttä

Maanantaina 7. huhtikuuta 2014

On yllättävän sitkeä väärinkäsitys, että maahanmuuttajat ja erityisesti muslimit ajaisivat kristillisten perinteiden lopettamista kouluista ja varhaiskasvatuksesta. Viimeisimmänkin kohun aikana moni on tämän väärinkäsityksen ilmaissut.  Mutta keihin kohun alkuperä onkaan jäljitettävissä? Jälleen kerran vapaa-ajattelijoihin, jotka eivät mitenkään pyri tätä salailemaan.

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että on energian haaskausta kinastella kristittyjen kesken siitä, kuka on oikeassa, "rohkea", "raamatullinen" tai "evankeliumille uskollinen". Pitäisi tehdä Jumalan valtakunnan työtä, ja sitä riitely vain haittaa.

Tämänhetkisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa näyttää siltä, ettei myöskään pidä haaskata energiaa Abrahamin lasten eli kristittyjen, juutalaisten ja muslimien keskinäiseen väittelyyn. On asioita, joihin kaikkien näiden uskontokuntien edustajat haluavat vaikuttaa samansuuntaisesti. Haluamme puolustaa oman uskonnon opetusta ja hengellisyyden kuulumista lasten ja nuorten kasvuun ja kasvuympäristöön. Varmasti on muitakin yhteisiä tavoitteita. Eri uskontoihin sitoutuneina emme ole toisiamme vastaan, vaan monessa asiassa samalla puolella. Tästä esimerkkinä juutalaisten, muslimien ja kristittyjen yhteinen USKOT-foorumi on ottanut kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Toistaiseksi foorumiin ei kuulu muita kuin mainittuja uskontoja edustavia yhteisöjä, mutta se on periaatteessa avoin muillekin.

Taitaa olla paholaisen juoni usuttaa kristittyjä toistensa kimppuun, mutta onko hän nyt keksinyt uuden tavan kiinnittää huomiomme pois todellisista vaaroista ja vastustajista? Jotkut haluavat rajoittaa uskomisen ja uskonnollisen elämäntavan vapautta, mutta keitä he ovatkaan? Tajuammeko, mihin suuntaan meidän on pyrittävä vaikuttamaan, vai sohimmeko aivan väärään suuntaan?

Ei kommentteja

Ihmeelliset ihmisaivot

Tiistaina 1. huhtikuuta 2014

Aivot

Ihminen on syntynyt uteliaaksi. Ilman uteliaisuutta, kykyä ja halua tutkia asioita pintaa syvemmältä, ei tapahtuisi mitään kehitystä. Ihmisen uteliaisuus on kaiken kehityksen liikkeellepaneva voima. Tiedonjano on pohjana oppimiselle, koulutukselle ja sivistykselle. Voimme havaita kävelemään oppineen lapsen kulkevan ympäriinsä tutkimassa kotinsa joka soppea. Ihmisen tiedot ja taidot kehittyvät pikkuhiljaa vuosien myötä. Tiedot ja kokemukset varastoituvat muistiin, mistä niitä voi hyödyntää tarvittaessa.

Nykypäivän ihmisellä on rajattomat mahdollisuudet tiedon kartuttamiseen. Voisi ajatella, että kaiken tietotulvan keskellä ihminen kokisi jatkuvaa infoähkyä, mutta niin ei kuitenkaan ole. Näin totesi jo saarnaaja Raamatussa: "Kaikki joet laskevat mereen, mutta meri ei siitänsä täyty; samaan paikkaan, johon joet ovat laskeneet, ne aina edelleen laskevat. Kaikki tyynni itseänsä väsyttää, niin ettei kukaan sitä sanoa saata. Ei saa silmä kylläänsä näkemisestä eikä korva täyttänsä kuulemisesta." (Saarn. 1:7-8)

Tutkijat ovat laskeneet, että vuoteen1900 mennessä tiedon määrä kaksinkertaistui noin vuosisadan aikana. Toisen maailmansodan loppuun mennessä tieto kaksinkertaistui joka 25. vuosi. Nykyään asia ei ole niin yksinkertainen, koska erityyppisillä tietämyksillä on erilainen kasvuvauhti. Keskimäärin kuitenkin inhimillinen tieto kaksinkertaistuu nyt joka 13. kuukausi.

Sattumaa vai suunnitelmaa?

Harvardin yliopiston aivotutkija Jeff Lichtman on laskenut, että ihmisaivojen tietokapasiteettivarasto olisi useita miljardeja petatavuja. Internetin koko on tällä hetkellä arviolta viisi miljoonaa teratavua (1024 Teratavua = 1 Petatavu). Lukumäärät ovat hämmästyttäviä, varsinkin kun otetaan huomioon ihmisaivojen koko.

On tapahtunut muutos inhimillisen tiedon pitkittäissuuntaisesta kasvusta räjähdysmäiseen kasvuun. Tutkijoiden mukaan tällaisen informaation käsittely vaatii nykyistä huomattavasti monimutkaisempien ohjelmistojen, jakamisen ja tekoälyn kehittämistä. Tulevaisuudessa edistynyt tietokoneteknologia saatetaan yhdistää tekoälyyn, joka mahdollistaa yhteisöllistä ongelmanratkaisua laajassa mitassa ja tuottaa suunnattoman määrän tietoa.

Kun ajattelemme ihmisen aivokapasiteettia, voimme syystä kysyä, voiko näin tarkoituksenmukaista systeemiä kehittyä ja syntyä sattumalta. Jos tekoäly on vain ihmisen oman älyn alkeellinen, mekaaninen ja ohjelmistollinen tuotevastine, jonka toteuttaminen kuitenkin vaatii valtavaa suunnittelutyötä, kuinka paljon enemmän ihmisaivojen toimivuus on vaatinut.

Raamatun alku kertoo Jumalan voimasta ja viisaudesta hänen luodessaan maailman ja ihmisen. Jumala loi kaiken hyväksi ja tarkoituksenmukaiseksi. Ihmisen hän loi omaksi kuvakseen ja kaltaisekseen (1. Moos. 1:26-27). Voimme vain aavistella Jumalan suuruutta, josta myös ihmisen ihmeelliset aivot todistavat.

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |