Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

Yksi kirjoitus

Kirjoitukset ajalta: toukokuu 2014

rendezvous

Maanantaina 5. toukokuuta 2014

Me sairaalapapit tapaamme päivittäin ihmisiä, joille elämän varjoisa puoli on tuttu. Taitamme elämänmatkaa sairaiden, kuolevien, ikääntyneiden, mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien parissa. Olemme siellä, missä arkisesti usein ajatellaan olevan jo toivottomia tilanteita, missä elämä inhimillisesti katsoen on tuottanut tappion ja missä tulevaisuuden toivo on heitetty. Siksi kysymme: Jos ihmisestä on tullut vuodepaikan numero tai hoitolaitoksen yhteiskunnallinen kuluerä, mitä vielä on tehtävissä? Vieläkö aito kohtaaminen onnistuu?

Paras vastaus löytyy vaikkapa terveyskeskuksen vuodeosastolta. Kun sinne menee ja katselee hieman tarkemmin ympärilleen saattaa kokea yllätyksen, siellä ei näykään vain parantumattomasti sairaita, loppuun kuluneita ja tyhjin silmin katsovia ihmisiä, vaan siellä kohtaakin elämänkokemuksen tuomaa ymmärrystä ja viisautta, välittämisen iloa, luopumisen hyväksymistä ja arvokasta ihmisyyttä, syvää ymmärrystä siitä mitä elämä ja kuolema pohjimmiltaan on. Kristus itse on siellä vuodepotilaana. Emme kohtaa siellä kuolevaa tai kuollutta Ihmisen Poikaa vaan Jumalan kuvan, lähimmäisen.

Vuoteen vierellä arkisessa kohtaamisessa lyhyessäkin keskustelussa, hymyssä tai huokauksessa voi huomata että noissa kohtaamisissa on jotakin Pyhää. Ehkäpä onkin niin, että Pyhä Henki on se, joka auttaa kannustaa ja rohkaisee meitä näkemään toinen toisemme arvokkaina, aitoina ihmisinä, joita tulee kohdella hienovaraisesti ja kunnioittavasti loppuun asti.

Me sairaalapastorit uskomme kohtaamisen parantavaan voimaan ja siinä piilevään Pyhän läsnäoloon. Kun sairaalapappimme Kellokoskella, Ohkolassa tai Järvenpään sosiaalisairaalassa kurkistavat hoidossa olevien ihmisten; aikuisten, nuorten ja perheiden elämään, se voi olla jopa aivan ensimmäinen kerta kun joku on aidosti kiinnostunut, mitä heidän elämäänsä kuuluu ja parhaimmillaan silloin alkaa kohtaaminen, hidas matka kohti ehjää ihmisyyttä, elämää jossa on tulevaisuuden toivoa, uskoa ja rakkautta.

Läsnäolo on arvokkain lahja, jonka ihminen voi toiselle antaa. Sen voi antaa kohtaamalla toisen aidosti arvokkaana ihmisenä. Syvällisen yhteyden toiseen voi saavuttaa, kun uskaltautuu paljastamaan myös jotain itsestään, jakamaan omat toiveensa ja unelmansa sekä pelkonsa ja huolensa. Kaikilla lienee kokemuksia siitä, miten aito kohtaaminen ja inhimillinen vuorovaikutus toisten kanssa luo toivoa ja kohottaa mielialaa. Tiedämme myös, miltä tuntuu tyly, torjuva tai tuomitseva asenne. Ihmissuhteisiin toki kuuluu myös epätäydellisyyden hyväksyminen. Täydellisiä ihmissuhteita tuskin on olemassa, vaan ne jäävät usein keskeneräisiksi ja ovat joka tapauksessa rajallisia. Armollisuus ja myötätunto itseä sekä toisia kohtaan auttavat meitä ymmärtämään elämää sen kaikessa monimuotoisuudessa.

Kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi tuleminen avaa elämään uusia toivon näkökulmia, suljetut ovet voivat aueta.

Yksi kommentti

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |