2 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: syyskuu 2014

Tervetuloa huoltoasemalle

Tiistaina 30. syyskuuta 2014 | Paula Kallio

Monilla vuonna 2000 syntyneillä on näinä päivinä paljon mietittävää ja päätöksiä tehtävänä. Heidän pitää valita missä haluaisivat käydä rippikoulunsa ensi vuonna. Pohditaan kenen kaverin kanssa haluaa samaan ryhmään, mikä olisi hyvä paikka, millaista siellä rippikoulussa on? Lyödäänkö siellä Raamatulla päähän, yrittääkö ne tehdä musta uskovan? Moni kysymys kiertää mielessä, saattaapa joitakin pelottaa tai ainakin jännittää.

Rippikoulu ei vaikuta ainoastaan nuoren elämään, tuo noin puolivuotta kestävä matka vaikuttaa koko perheeseen. Vanhemmat joutuvat päästämään nuorensa ensimmäistä kertaa ilman vanhempia viikoksi matkalle, sisarukset saattavat alkaa pohtia omaa tulevaa tai mennyttä rippikoulua.  Ensi kertaa saattaa huomata, kuinka isoksi oma lapsi on tullut.

Rippikoulu on ensimmäinen etappi kohti aikuisuutta; ensimmäisiä kertoja ollaan ilman vanhempia ja joudutaan kantamaan vastuuta omista päätöksistä. Rippikoulun käynyt saa oikeuksia, joita hänellä ei ennen ollut. Kuusitoistavuotiaana pääsee äänestämään seurakuntavaaleissa, pääsee kummiksi. Joillakin voi olla jo ensi vuonna tähän aikaan oma kummilapsi. Kummina olo on vastuullinen tehtävä.

Onko olemassa ihanne rippikoululainen? Miten me seurakunnan työntekijät haluamme rippikouluun tulevien käyttäytyvän tai tekevän? Pitääkö uskoa?

Omasta mielestäni "ihanne" rippikoululainen on kiinnostunut jotenkin uskon asioista. Kiinnostus voi olla isoa tai pientä. Sen ei tarvitse tulla esille mitenkään rippikoulussa.  Se, joka istuu koko rippikoulun ajan hiljaa, ei ole yhtään sen huonompi, kuin se, joka kyselee koko ajan. En vaadi keneltäkään edes uskoa, voi olla uskomatta, myös rippikoulun jälkeen. Toivon, että nuori innostuu pohtimaan asioita, vaikka omassa mielessään.

Toivoisin, että rippikoulun jälkeen uskonto tai uskominen ei ole mitään hävettävää, että se ei ole jotain, jota tehdään kirkossa, että usko voisi olla osa jokapäiväistä elämää, niin pienesti tai isosti kuin haluat. Toivoisin, että rippikoulun käynyt tietää mistä saa apua, kun sitä tarvitsee, että Jumala olisi edes joskus mielessä.

Rippikoulu on matkan alku, ei loppu. Rippikoulussa ei opita kaikkea uskosta, sieltä saa eväitä tien löytämiseen. Rippikoulu on kuin iso täydenpalvelun huoltoasema, voit tankata siellä autoosi lisää bensaa, ruokkia ruumiisi ja pysähtyä tutkimaan karttaa oikean tien löytämiseksi. Tankkauksen jälkeen voit jatkaa matkaasi kohti Jumalaa. Todennäköisesti tulet tarvitsemaan elämäsi varrella uusia pysähdyksiä huoltoasemalla, mutta rippikoulusta saat kartan, mistä voit nuo muuta asemat löytää.
Tervetuloa tankkaamaan itsesi, huoltoasemalle!

Ei kommentteja

Psalmista 121