Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

4 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: lokakuu 2014

Pyhäinpäivä ei ole pimeyden vaan valon juhla

Perjantaina 31. lokakuuta 2014 | Virpi Koivisto

Virpi Koivisto jakaa emerituspiispa Wille Riekkisen kirjoituksen pyhäinpäivästä:

Pyhäinpäivänä vietetään vainajien ja edesmenneitten pyhien muistopäivää. Tällöin hautausmaita koristavat kynttilämeret. Kynttilöiden sytytys on perimmiltään signaali iankaikkisuuden toivosta ja uskosta kuoleman jälkeiseen elämään.

Viime vuosina on ollut yhä enenevässä määrin painetta siihen suuntaan, että pyhäinpäivästä tehtäisiin vain yleinen vainajien muistelupäivä tai henkivaltojen tai jopa kummitusten "nimikkopyhä". Siitä kielivät kritiikittömät kurpitsanaamarien kaupustelijat amerikkalaislähtöisen Halloween-hömppänsä lumoissa - rahastusta unohtamatta. Tätä henkisesti heitteille jättämistä ei ole mitään syytä edistää.

Pimeyden voimilla pelottelu ja kuoleman esilläpito eivät näet ole juhlapäivän arvoisia asioita. Sen sijaan kuoleman voittaminen ja pimeyden voimista vapautuminen sitä ovat. Tätä Kristus tarjoaa meille tänäkin juhlapäivänä.

Pyhäinpäivän sanomassa olennaista on usko pyhien yhteyteen eli uskossa elävien ja uskossa jo kuolleiden yhteenkuuluvuuteen. Yhdistävänä tekijänä on Jeesuksen julistama Jumalan valtakunta, jota meidän vuoromme on nyt elää todeksi pyrkimällä oikeamielisyyteen, iloon ja rauhaan, jotka Pyhä Henki meille antaa.

Jeesuksen Vuorisaarnaa (Matt. 5-8) on sanottu Jumalan valtakunnan perustuslaiksi. Päivän päätekstissä julistetaan autuaiksi muun muassa armahtavaiset, hiljaiset, nälkäiset, rauhantekijät, vainotut ja itkevät. Sanat ohjaavat meidät kerta toisensa jälkeen kysymään, miten me nyt voimme levittää uskoa, toivoa ja rakkautta tähän pimeään maailmaan. Miten lohtua, oikeudenmukaisuutta ja rauhaa? Näiden Valtakunnan arvojen tulee näet ilmetä kirkossa, ikiaikaisessa pyhien yhteisössä, jonka osallisia olemme.

"Autuaita ovat rauhantekijät; he saavat Jumalan lapsen nimen."

 

Yksi kommentti

Nyt äänestämään!

Tiistaina 28. lokakuuta 2014 | Virpi Koivisto

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä. Äänestyspaikkoja on ennakkoäänestysviikolla paljon eri puolilla kaupunkia. Varsinainen äänestyspäivä on 9.11. Hyvinkään seurakunnassa ehdokkaita on 125. Vaalikone auttaa löytämään omia ajatuksia lähellä olevan ehdokkaan. Nyt on tilaisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan seurakunnan työtä kehitetään. Käy sinäkin antamassa äänesi, silloin vaikutat ja välität. Lisätietoa löytyy Kirkonmäeltä-lehdestä, joka viime viikolla tipahti postiluukusta mainospostin mukana. Uskotaan hyvään ja hyvän tekemiseen! Oma seurakunta on tärkeä. Sinä olet tärkeä.

Ei kommentteja

Kulutatko rauhaa?

Maanantaina 20. lokakuuta 2014 | Virpi Koivisto

Ekumeeninen vastuuviikko 19.-26.10.2014
Väkivallan markkinat: Kulutatko rauhaa?

Mikä vastuuviikko?
Vastuuviikko on Suomen kaikkien kirkkojen ja monien kristillisten järjestöjen ihmisoikeuskampanja, jossa kirkot toimivat oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Suomen Ekumeeninen Neuvosto järjestää ja koordinoi Vastuuviikkoa.

Ekumenia, Suomen Ekumeeninen Neuvosto - häh? Ei hätää, kohta se selviää!

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteistyöelin. Jäseniksi voidaan hyväksyä yhteisöjä, jotka tunnustavat Herran Jeesuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi Raamatun mukaan ja jotka sen vuoksi pyrkivät yhdessä täyttämään yhteistä kutsumustaan yhden Jumalan, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen kunniaksi.

Ekumenian tavoitteena on hajallaan elävän kristikunnan saattaminen keskinäiseen yhteyteen. Kristittyjen yhteys on sekä uskon että elämän yhteyttä. Se on Raamatun mukaan sekä annettu lahja että rukouksen ja työn kohde. Työ kristittyjen yhteyden ja Kristuksen kirkon ykseyden puolesta perustuu Jeesuksen rukoukseen: Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. (Joh. 17:21)

Ekumenia tulee kreikankielen sanasta oikoumene ja tarkoittaa koko asuttua maailmaa. Ekumeeninen liike on kristillisen kirkon historiassa melko nuori ilmiö. Se on kristillisiin kirkkoihin ja yhteisöihin kuuluvien kristittyjen yhteinen liike, joka syntyi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on maassamme toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöjärjestö. SEN on yksi maailman vanhimmista kansallisista ekumeenisista neuvostoista. Perustamisvuosi on 1917.

Neuvosto toimii kirkkojen ja järjestöjen yhteistyöelimenä ja sen tarkoitus on:

  • edistää pyrkimyksiä kohti Kristuksen kirkon näkyvää ykseyttä
  • vahvistaa kristittyjen yhteyttä, palvelua ja todistusta Suomessa
  • toimia kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen kohtaamispaikkana
Ei kommentteja

Sukkia ja saippuaa

Maanantaina 13. lokakuuta 2014 | Virpi Koivisto

Perjantaina 17.10. illansuussa syttyvät tulet eri puolilla Suomea asunnottomien yön merkeissä. Hyvinkäällä tapahtuma sijoittuu pääasiassa kirjastoaukiolle ja vanhalle kirkolle, tapahtuman avaus on klo 18 kirjastoaukiolla. Eri tahoja ja toimijoita on mukana noin kymmenen.

Jo syyskuulla A-klinikat eri puolilla Suomea käynnistivät villasukkakeräyksen asunnottomia varten ja sukkia onkin kertynyt jo oikein mukava määrä myös täällä Hyvinkäällä asunnottomille jaettavaksi. Myös saippuaa on saatu lahjoituksena ja soppaa ja sielunhoitoakin on tarjolla. Tarkempi ohjelma avautuu linkistä kirjoituksen lopussa.

Asunnottomien yö on valtakunnallinen tapahtuma jota vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. vuosittain, Suomessa asunnottomuus on vakiintunut tuon päivän teemaksi.

Onko Hyvinkäällä sitten asunnottomuutta ja kuinka paljon asunnottomia on? Valitettavasti vastaus on myönteinen ja luku vaihtelee 60 - 300 välillä riippuen keneltä asiaa kysyy. Asuntolapaikkoja tarjoavat paikalliset toimijat Toimari ja Mäntylä, niissä on yhteensä 46 asuntolapaikkaa, jotka ovat kaikki tällä hetkellä täynnä. Molempiin asuntoloihin on myös jonoa.

Asunnottomuus ei ole kasvoton ja nimetön ongelma. Tavalliset ihmiset tarvitsevat tavallisia koteja ja asunnottomalla on nimi, vaikka osoitteena onkin vain postilokeron numero.

Asunnottomien yö muistuttaa meitä noista nimistä ja kasvoista, kodin ja oman asunnon tarpeesta, johon jokaisella tulisi olla oikeus. Sukat, saippua, soppa ja sielunhoito auttavat hetken. Koko ongelman ratkaisu vaatii vielä paljon työtä, yhteistä tahtoa ja päättäväisyyttä että kenenkään ei tarvitsisi etsiä suojaa roskalaatikoista tai katoksista eikä majoittua telttaan talviaikaan. Kaikkia meitä tarvitaan toimimaan sen puolesta että kaikilla olisi koti.

http://www.hyvinkaanseurakunta.fi/ajankohtaista/seurakunnan_uutiset/601/asunnottomien_yo_hyvinkaalla_pe_17.10.

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |