Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

3 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: tammikuu 2015

Sukset ulos survaiskaa

Sunnuntaina 25. tammikuuta 2015

Ensimmäisellä vuosisadalla elänyt roomalainen sanankäyttäjä Decimus Junius Juvenalis on jäänyt muutamilla osuvilla sanonnoillaan maailmanhistoriaan. Olympialaistenkin tunnuslauseeksi mainittu "Terve sielu terveessä ruumiissa" on lähtöisin hänen kynästään. Tosin jos oikein tarkkoja ollaan Juvenalis kirjoitti: Rukoilkaamme, että meillä olisi terve sielu terveessä ruumiissa.

Juvenaliksen sanat sopivat mainiosti etenkin seurakunnallisen toiminnan piiriin. On ollut ilo huomata että Hyvinkään seurakunta on mukavan positiivisesti profiloitunut liikunnan edistäjänä. Työntekijät saavat käyttöönsä vuosittain pienen kannustuksen, jolla seurakunta tukee työntekijöiden liikunta- ja kulttuuriharrastuksia. Näkyvänä mainostempauksena, juuri menneenä viikonloppuna, seurakuntamme isännöi naisten koripalloturnausta ja tuoreessa muistissa on myös kesän pesäpalloisännyys. Tällä kaikella seurakunta haluaa viestittää, että myönteinen suhtautuminen liikunnallisuuteen on hyväksi meille kaikille, niin ruumiille kuin sielullekin. Se auttaa jaksamaan ja saa iloiselle mielelle.

Kokemus osoittaa, että hyvä ruumiillinen vointi pitää myös sielun vireänä. Kääntäen terveyden pettäessä myös mieli mustuu. Moni on minulle maininnut, että vasta kun kulku vaikeutuu tai loppuu kokonaan, tulee oivaltaneeksi kuinka mukavaa olikin silloin kun pääsi itse liikkumaan. Kukaan ei tiedä koska iskee sellainen fyysinen vaiva, että niinkin jokapäiväisestä asiasta kuin liikkumisesta tulee vaikeaa. Niinpä ei kannata aikailla hetkeäkään, jos tossu vielä notkeasti nousee. Hyötyliikunta on kaikkien parasta liikuntaa. Liikkumaan pääsee kotiovelta eikä tarvita sykemittareita eikä kuntovempaimia eikä huippuhienoja välineitä. Esimerkiksi juuri nyt kannattaa kaivaa sukset varastosta (jos ei sitä ole jo tehnyt) ja suunnata lykkimään laadukkaille laduille. Tyylillä ei ole väliä vaan tärkeää on nauttia raittiista ilmasta, linnunlaulusta tai vaikkapa hiihtomajojen pullakahveista. Kyllä kelpaa sivakoida kun lumettoman viime talven jälkeen Hyvinkään latuverkosto on taas kunnossa. Harvalla kaupunkilaisella on niin lyhyt matka lähimmälle suksireitille kuin meillä. Ihan käy sääliksi pääkaupungin asukkaita kun joutuvat kalossit loskassa kulkemaan samaan aikaan, kun meillä täällä on hienot pikkupakkaset ja hohtavat hanget.

Ei kommentteja

Ihmettelen

Keskiviikkona 21. tammikuuta 2015 | Outi Korppinen

Vuoden vaihteen tienoilla kiinnitin huomiota kahteen sosiaalisessa mediassa pyörineeseen juttuun.

Toinen oli uutinen, jossa kerrottiin opiskelijan hyvästä työstä. Hän pelasti eksyneen kiinalaistytön talvipakkasesta, maksoi tälle yön hotellissa ja huolehti, että tyttö löytää seuraavana päivänä bussiasemalle, josta pääsee jatkamaan matkaansa.

Toinen oli Länsi-Uudenmaan poliisin jakama kuva, jossa oli 2-vuotiaan lapsen ulko- ja sisävaatteet, joiden lahkeisiin oli palanut reikiä uuden vuoden raketeista. Lapsi oli ollut vanhempiensa kanssa katsomassa ilotulitusta onnellisesti pulkassa istuen ja yllättäen lapsen syliin oli lennähtänyt vaakasuunnassa raketti, joka oli räjähtänyt ja aiheutti lapselle palovammoja. Poliisin viesti oli, että vanhemmat, olkaa tarkkoina rakettien kanssa, älkää antako raketteja alaikäisille ja huolehtikaa aina turvallisuudesta.

Se, mikä erityisesti huomioni näissä kahdessa jutussa herätti, oli kommentoijien reaktiot. Sosiaalisessa mediassa, keskustelupalstoilla ja muuallakin internetin ihmemaailmassa ihmisiltä toisinaan katoaa kyky ajatella ja sanotaan mitä sylki suuhun tai ehkä ennemminkin hermoimpulssi sormenpäihin sattuu tuomaan.

Ensimmäisen uutisen kohdalla vähäteltiin opiskelijan hyvää tekoa, ja kyseltiin, että missä ovat auttajat silloin kun suuri joukko ihmisiä on hädässä maailmalla. Niinkuin yhden avuntarvitsijan ja yhden auttajan kohtaamisella ei olisi väliä. Poliisin jakaman kuvan kommenteissa tuumattiin, josko kuva kuitenkin olisi poliisin manipuloima kuva, "fotoshopattu", ja että onko ne raketit nyt sitten kuitenkaan niin vaarallisia.

Ja sitä ihmettelen. Mikä meitä ihmisiä vaivaa?

Yksi kommentti

Listan täytteestä luottamushenkilöksi

Maanantaina 5. tammikuuta 2015 | Anja Tauriainen

Aloitin nelivuotiskauteni seurakunnan luottamushenkilönä vuoden 2010 seurakuntavaalien jälkiseurauksena. Lupautuessani Lähellä Ihmistä "listan täytteeksi" en tiennyt tarkalleen mihin lupauduin. Toimintaan mukaan lähtemistä on seurannut pelkkää hyvää, siis iso kiitos minua mukaan pyytäneelle Eiralle.  

Pääsin seurakunnan viestintätoimikuntaan jäseneksi ja varapuheenjohtajaksi. Onnekseni kirkkoherramme on aina ollut paikalla, joten en puheenjohtajaksi ole päätynyt. Ensimmäisen kokouksen alun odottamisen muistan kuin eilisen päivän. Jännityksestä jäykkänä istuin kokoushuoneen oven takana ja mietiskelin, että mihin kummaan minä olen mukaan taas lupautunut. Enhän minä mitään viestinnästä ymmärrä ja mitä minä tavallinen kirkkouskovainen mistään tiedän. Pelkäsin myös sitä, että hyväksytäänkö minua. Tunsin tuolloin suurta halua paeta paikalta, vaan sisu ei antanut myöten, kun kerran lupautunut olin.  

Nyt neljän vuoden jälkeen olen miettinyt tuota ensimmäisen kokouksen mietteitäni. Olen ajatellut, että niin meillä kirkossa enemmistönä olevilla riviuskovaisilla kuin enemmän seurakunnan toiminnoissa ja arjessaan uskossa elävillä on toisiamme kohtaa turhia ennakkoluuloja. Näistä ennakkoluuloista syntyy usein väärinkäsityksiä. Viestintätoimikunnassa olemme kaikki olleet sovussa ja hyvässä yhteistyössä, toinen toisemme hyväksyen. Olen saanut paljon erilaisia näkökulmia ajatella asioita ja uusia ihmisiä elämääni. Olen saanut tutustua seurakuntaan sisältä käsin ja ymmärtää laajemmin sen asioita. Olen kiitollinen muille toimikunnan jäsenille siitä, että he ovat hyväksyneet minut joukkoonsa.

Edelleenkin jatkan toimintaani seurakunnassa, nyt vapaaehtoisena. Aluksi kirjoitan blogia ja myöhemmin ehkä löytyy jotain uusia haasteita. 

Onnellista Uutta Vuotta 2015!

 

2 kommenttia

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |