Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

3 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: marraskuu 2015

Paimen tulee adventtina

Keskiviikkona 25. marraskuuta 2015 | Anne Blomqvist

Pop up -tila Paimen

Adventtina Paimen leiriytyy kauppakeskus Willaan. Paimen on seurakunnan avoimien ovien tila adventin aikana. Ennen vanhaan kirkonmäki oli kokoontumispaikka, missä vaihdettiin kuulumiset. Nykyajan kaupunkielämässä kauppakeskukset ovat tuttujen tapaamispaikkoja. Sieltä haetaan jokapäiväistä leipää. Sieltä haetaan mielihyvää shoppailusta ja uusista tavaroista kauniissa paketeissa. Siellä hoidetaan asioita ja ostetaan palveluita. Adventtina seurakunta haluaa valmistautua suureen juhlaan, Vapahtajan syntymäjuhlaan, siellä missä ihmiset liikkuvat. Jeesuksen syntymä kertoo Jumalan rakkaudesta ihmistä kohtaan, oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Nämä ovat arvoja, joille ei voi antaa rahallista hintalappua.

Paimenta käytetään Raamatussa vertauskuvana Jumalan ja ihmisen välisestä suhteesta. Paimenpsalmi ja vertaus kadonneesta lampaasta ovat meille rakkaita Raamatun tekstejä. Paimen merkitsee huolenpitoa ja turvallisuutta. Paimen kuljettaa lampaansa vaikeiden paikkojen läpi. Paimen ruokkii lampaansa ja suojelee niitä vaaroilta. Jeesus kutsui itseään hyväksi paimeneksi. Pastorin ammattinimike tulee latinan paimenta tarkoittavasta sanasta. Kirkon tehtävä on huolehtia seurakunnasta, kaitsea sille uskottua laumaa. Tätä tehtävää varten kirkolla on pappeja, työntekijöitä ja vapaaehtoisia, jotka yhdessä toimivat lähimmäisen rakkauden toteuttamisessa.

Paimeneen voi tulla tapaamaan seurakunnan pappeja, vapaaehtoisia, tuttuja ja vaikkapa tutustumaan uusiin ihmisiin. Pappi pitää arkisin Askel jouluun -hetken, missä yhdessä toisten kanssa voi pysähtyä ja hiljentyä. Paimenessa voi pistäytyä, istahtaa ja leikkiä. Sinne voi tulla asian kanssa tai ilman. Paimenessa on lammaskortteja vuoden aikana kastettujen lasten nimellä, perhe voi tulla hakemaan kortin ja sen voi laittaa vauvakirjan väliin muistoksi. Paimeneen tulee joulusoppi, josta voi hankkia joulumuistamisia lähetystyön hyväksi. Seurakunta tekee yhteistyötä Hyvinkäällä toimivan Medialähetysjärjestö Sanansaattajien kanssa, jonka kannatustuotteita Paimenesta voi ostaa. Paimenesta voi noutaa joulukuusesta lahjatoiveen, jolla ilahduttaa vähävaraisia hyvinkääläisiä. Siellä on myös ohjelmatuokioita, perinteinen joulunäytelmä ja kauneimpia joululauluja.

Paimenessa tavataan!

Ei kommentteja

Terveisiä Brasiliasta!

Torstaina 12. marraskuuta 2015 | Kosti Kallio

Kosti Kallio Sao Paulossa
Sao Paulon keskustaa pilvenpiirtäjän katolta nähtynä.

Saan olla parhaillaan tekemässä puolisoni kanssa jo pitkään suunniteltua tutustumismatkaa Brasiliaan. Japanissa Kiotossa lähetystyössä ollessamme naapuriseurakuntamme nuori vastavalmistunut pastori Hirotaka Tokuhiro opetti minua käyttämään tietokonetta 1990-luvun alussa. Nyt hän on vaimonsa Yumikon kanssa Japanin ev. Lut. kirkon lähettämänä lähetystyöntekijänä täällä Brasiliassa Sao Paulon japanilaisten siirtolaisten keskuuteen syntyneessä luterilaisessa seurakunnassa.

On ollut varsin mielenkiintoista tutustua Sao Paulon miljoonakaupunkiin ja siellä toimivaan pieneen japanilaiseen seurakuntaan. Aivan, kuin olisi tullut kotiinsa, kun on saanut japaniksi keskustella monen tänne muuttaneen tai jo toisen polven siirtolaisen kanssa. Vajaan kolmenkymmenen hengen jumalanpalvelus on monelle osallistujalle henkireikä ja voiman antaja alkavalle viikolle. Ilo on ollut seurata pastoriparin luontevaa työtä sekä seurakuntalaisten että etsijöiden, mutta myös käytännön asioiden hoitamisessa. Japanin kielen ohella portugalin kieli sujuu pariskunnalta jo mutkattomasti seitsemän vuoden maassaolon jälkeen.

Olemme saaneet palvella ja tuoda oman kortemme lähetystyön kekoon laulamalla ja puhumalla eri tilanteissa. Puheemme tulkataan aina paikallisella kielelle, jolloin myös japania osaamattomat pääsevät jakamaan kanssamme ilosanomaa Vapahtajastamme.

Lämpimin terveisin (eilen paikoin jopa +36 astetta!)

Pastori Tokuhiro ja Kallio Sao Paulossa
Pastorit Hirotaka Tokuhiro ja Kosti Kallio Sao Paulon luterilaisen kirkon edessä.

Japaninkielinen jumalanpalvelus Sao Paulossa.
Japaninkielinen jumalanpalvelus Sao Paulossa.

Japanilainen seurakunta ruokailemassa
Yhteinen ruokailu ja iloinen tapaaminen kirkon jälkeen.

Ei kommentteja

Sovinnon äärellä

Maanantaina 2. marraskuuta 2015 | Petra Pohjanraito

Joosefin tarina

Ihmiset tuntevat usein enemmän häpeää kuin syyllisyyttä. Häpeästä on kirjoitettu monia ajankohtaisia kirjoja. Aihetta on tutkittu viime aikoina vilkkaasti. Häpeän tunne johtuu monista syistä. Suurin syy on kenties arvottomuuden tunne. Arvoa rakennetaan liiaksi rahalla ja tavaralla. Voin arvostaa itseäni, kun olen muidenkin mielestä jonkun arvoinen. Saanut jotain näkyvää aikaan. Jos epäonnistun, menetän arvoni, koen häpeää. Häpeän loukkuun on helppo jäädä. Huonommuuden tunne jää päälle.

Kysymys voi kuitenkin olla myös syyllisyydestä. Voi olla, että syyllisyyden tunnetta on yritetty peitellä ja se on muuttunut häpeäksi, jopa pysyväksi alennuksen tilaksi. On puhdistavaa tuntea oikeaa syyllisyyttä, joka liittyy omaan väärään tekoon tai asenteeseen. Sen nimittäin voi saada anteeksi. Ei tarvitse tuntea häpeää. Ei huonommuutta. Voi myöntää, tein väärin. Jokainen tekee väärin ja virheitäkin. Jopa koko elämää lamaannuttavia. Anteeksianto auttaa eteenpäin. Vääryyden kokemuksissa sovinnon tekeminen koston sijaan. Katkeruuden siemenen kylväminen sisimpään on pahinta, mitä ihminen voi itselleen tehdä. Katkeruuden kasvusto tuhoaa ihmistä sisältä ja aiheuttaa myös paljon häpeää. Elämä kapeutuu ja ihmisten kohtaaminen vaikeutuu. Voi olla vaikeinta antaa anteeksi tai se tapahtuu viimeisenä.

Joosef on yksi kiehtovimmista Raamatun henkilöistä. Isänsä suosikki, nokkela ja älykäs mies, jota kuvataan myös komeaksi nuorukaiseksi. Kaikki menestyksen elementit taskussaan. Loistava tulevaisuus edessä. Kateus tulee kuitenkin tuhovoimallaan sotkemaan suunnitelmia. Joosefin veljet ovat tukehtua kateuteen. Ja päätyvät julmaan tekoon. Jättävät veljen kaivoon kuolemaan. Kuin kauhuelokuvasta. Valehtelevat isälleen. Isä suree loputtomasti. Valhetta on jatkettava.

Jumala kuitenkin pelastaa Joosefin. Ja ennen kuolemaansa Jaakob poikien isä antaa elämänviisaan neuvon veljeksille: "Anna veljillesi anteeksi heidän rikoksensa ja pahat tekonsa. Armahda heitä, vaikka he ovatkin tehneet sinulle pahaa." Veljet tiesivät Joosefin elävän ja syystä pelkäsivät kostoa. He pyysivät hirvittävää tekoaan nöyrästi anteeksi. Joosef liikuttui niin, että puhkesi itkuun. Jumala oli kääntänyt Joosefin kohtalon hyväksi, vaikka veljet tarkoittivat pahaa. Jumalalla oli suunnitelma, joka kääntyi monen parhaaksi. Ilman anteeksiantoa se ei olisi ollut mahdollista. Anteeksiantoa, jossa viha sulaa rakkaudeksi ja hyvyydeksi.

Jeesus on suurin esikuva anteeksiannolle, joka muuttaa elämän. Hän antoi avoimesti anteeksi niille, jotka tuhosivat hänen elämänsä tuskallisella tavalla sanoen:" Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä tekevät." Eivät tienneet, että ristillä riippui Jumalan poika harteillaan koko maailman synnit, kaikkien anteeksianto. Jumalan pelastussuunnitelma tulee todeksi. Kelpaako se sinulle? Jeesuksen antama mahdollisuus elää anteeksiannossa. Rukous: "Anna meille meidän syntimme anteeksi niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet." Jos sovinnon tekeminen tuntuu vaikealta, voit rukoilla Jumalalta apua antaa ja pyytää anteeksi. Jumalan rakkauden valossa arvosi on mittaamaton. Saat elää sovussa Jumalan, lähimmäisten ja mikä tärkeää, itsesi kanssa.

Kuva on Giovanni Andrea de Ferrarin (1598-1669) maalaus, jossa Joosefin veljet näyttävät isälleen hänen veristä viittaansa. Maalaus on El Pason taidemuseossa Texasin osavaltiossa USA:ssa.

2 kommenttia

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |