3 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: joulukuu 2016

Joulun aika

Maanantaina 21. joulukuuta 2015 | Outi Korppinen

Joulun aika on kristikunnan suurinta sesonkia. Joulun sanoman lähettiläinä seurakunnan työntekijöitä kutsutaan edelleen moniin paikkoihin kertomaan hyvää sanaa siitä, mitä ensimmäisestä adventista asti odotetaan: Siihen aikaan antoi Keisari Augustus käskyn että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tuosta käskystä alkaa nuoren perheen matka kohti Betlehemiä ja keskelle kertomusta syntyy pieni viaton poikavauva vaatimattomaan eläinten suojaan. Joka vuosi uudestaan tuo kertomus muistuttaa meitä siitä, millaista Jumalan rakkaus on: ei kullalla ja jalokivillä koristeltua harvoille ja valituille tarkoitettua, vaan ihmistä lähelle tulevaa, vaikeudet voittavaa ja sellaista, josta jokaisen on mahdollista ammentaa toivoa ja voimia itselleen. Jouluna Jumala syntyi ihmiseksi ihmisten keskelle.

Nyt joulua edeltävä aherrus alkaa olla takana. Kiire pikkuhiljaa hidastuu, lasten jännitys alkaa olla käsin kosketeltavaa ja ilo on toivottavasti ylimmillään itse kullakin. Toivottavasti olet ehtinyt nauttia kaikesta joulun valmistelusta ja toivottavasti saat viettää joulua rakkaiden ihmisten kanssa rauhan ja ilon keskellä.

"On sinullekin annettu
tehtävä jouluna
ja joulun jälkeen:
iloksi sinut on tarkoitettu
iloa viemään
valoa pimeään
hymyä, hyvää sanaa.

Kukaan ei niin köyhä
ettei jaettavaksi
ystävällisyyden lahjaa
kukaan ei niin rikas
ettei sitä tarvitsisi

Ilo annettu jaettavaksi
valo vietäväksi eteenpäin.

Hyvää Joulua ihmiset -
iloa,
valoa
rauhaa."

(Yleisradion jouluruno, esitetty 25.12.1984)

Ei kommentteja

Kuka enkeliksi joulukuvaelmaan?

Maanantaina 14. joulukuuta 2015 | Anna-Mari Tukeva

Seimiasetelma Hyvinkään kirkossa

Saanko minä olla enkeli? Tämä on kysymys, jonka kuulen ensimmäisenä joka kerta, kun alamme valmistautua lasten kanssa joulukuvaelmaan. Niin koulujen kuin päiväkotienkin joulukirkoissa ja joulujuhlissa enkelien roolit menevät ensin. Sitten pitää asettaa sanansa tarkasti, että ovat ne toisetkin roolit tärkeitä. Ilman Mariaa, Joosefia ja paimenia emme saisi kuvaelmaa valmiiksi. Kaikkia tarvitaan. Ja kaikille etukäteen ilmoittautuneille esiintyjille löytyy rooli ja roolivaatteet.

Tällä ja ensi viikolla saamme jälleen olla toteuttamassa päiväkotien ja pikkulapsiperheiden joulukirkkoja. Ne ovat hienoja hetkiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Tunnelma on juhlallinen ja odottava. Milloin on esityksen aika? Kuka pääsee soittamaan triangelia? Lauletaanko se joululaulu, jota olemme harjoitelleet? Lapset saavat seurata toisten lasten esiintymistä, laulaa tuttuja ja tutuiksi tulevia joululauluja sekä kokea kirkossa rauhallista joulutunnelmaa. Se on upea osa perheiden kristillistä kasvatusta ja päiväkotien uskonto- ja kulttuurikasvatusta. Yhteiskuntamme juuret nousevat monista kristillisistä perinteistä. Niihin on hyvä tutustua ja osallistua kukin omalla tavallaan.

Lapset osallistuvat mielellään kaikenlaiseen joulun valmisteluun. Yhdessä tekeminen on hauskaa ja antoisaa. Askarteleminen on hyvää yhdessä puuhastelemista. Kauniita enkelikoristeita voi tehdä pienistä kakkupapereista ja enkelikiiltokuvista. Tarvitset vain lisäksi liimaa ja mielikuvitusta. Ehkä vielä vähän kimalletta koristamaan enkelin helmaa ja siipiä!

Enkelit ovat joulussa kaikkialla läsnä. Jouluevankeliumissa enkeli ilmoitti paimenille ilosanoman.
Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Tervetuloa joulun ajan kirkkoihin ja muihin tapahtumiin!

Lauantai 19.12.
16.00 Perheiden joulukirkko Vanhassa kirkossa.

Ei kommentteja

Vain hipaisu

Maanantaina 7. joulukuuta 2015 | Tuija Mattila

Turvapaikanhakijalapsi

Hänellä on musta tukka, ruskeat silmät, oliivin ruskea iho.
Hän, pieni kolmevuotias poika katsoa napittaa silmiin edessään olevaa parivuotiasta tyttöä.
Tytöllä on siniset silmät, vaalea iho ja hiukset.
Tyttö huomaa pojan katseen.

Tuo pieni tyttö kohottaa kätensä, hipaisee sormellaan pojan poskea.
Kuin tunnustelisi, että siinä on toinen hänen kaltaisensa ihminen.
Tyttö sipaisee uudestaan pojan poskea ja sitten - tyttö ja poika hymyilevät toisilleen.

Tuo hipaisun hetki on ohi ja molemmat pienet ihmisentaimet istahtavat lattialle vierekkäin leikkimään. Hyvinkään kirkon eteisessä lasten leikkipaikassa on turvallista leikkiä.

Välillä tyttö ja poika katsovat toisiaan - kuin tarkistaisivat, että "olethan sinä vielä siinä" - ja sitten he taas leikkivät.
Yhteistä kieltä ei ole, sillä tyttö on syntyjään suomalainen ja poika on kotoisin Irakista.
Siinä he istuvat vierekkäin kaikessa rauhassa toistensa seurassa.

Kirkkosalin puolella on menossa Tullaan tutuiksi -ilta.
Seurakunta on kutsunut iltaan Tervamäentien vastaanottokeskuksen asukkaita sekä kaikkia hyvinkääläisiä.
Illan tavoitteena on, että paikkakunnalla asuvat ja kaukaa tulleet tapaisivat toisiansa
ja olisivat hetken yhdessä katsellen, kuunnellen ja jutellen.

Kirkon eteisessä, lasten leikkipaikassa istuvat vierekkäin pieni ruskeasilmäinen poika ja vaaleahiuksinen tyttö.
Katseet kohtaavat ja molemmat hymyilevät toisilleen.

Yksi kommentti