Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

4 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: elokuu 2016

Viivästynyt unelmamatka

Maanantaina 22. elokuuta 2016 | Kosti Kallio

Unelmamme Pohjois-Norjan matkasta toteutui kesälomalla neljänkymmenen vuoden jälkeen! Avioiduin vuonna 1975 kihlattuni Sirpan kanssa. Heti seuraavana kesänä suuntasimme lomamatkalle Pohjois-Suomeen. Kävimme Inarissa asti. Tavoitteena oli käydä myös Pohjois-Norjassa, mutta vanhan automme jarrujen huonon kunnon vuoksi päätimme tehdä matkan myöhemmin. Tänä kesänä se sitten toteutui 40 vuoden kuluttua! Elämä on kuljettanut monien muiden teiden ja maiden kautta, ettei ole aikaisemmin ollut mahdollisuutta toteuttaa tätä haavettamme.

Matkasimme autollamme Hyvinkäältä Ruotsin Kiirunaan ja sieltä Norjaan Narvikiin. Matka jatkui Tromssan ja Hammerfestin kautta Nordkappiin. Paluumatkalla poikkesimme Utsjoella ja Kiilopää-tunturilla. Matkaa kertyi 3860 km!

Norjan vuonot
Norjan vuonoja ja vuoristoa heinäkuussa 2016.

Taivaan Isä soi meille todella kauniit ilmat aivan kuin postikortissa parhaimmillaan paitsi, että Hammerfestissä satoi ja Nordkappissa näköalavuoren laki oli pilven peitossa.

Norjalainen kirkko ulkoa
Tromssan Jäämerenkatedraali muistuttaa hiukan Hyvinkään kirkkoa.

Matkoilla on mielenkiintoista nähdä, miten paikalliset ihmiset elävät, ovat rakentaneet kotinsa ja miten he harjoittavat uskoaan. Pohjoisessa kyliä ja kaupunkeja oli harvassa upeitten maisemien keskellä. Tiedämme, että Pohjois-Norja jylhine vuorineen ja myrskyävine merineen ei ole ollut helppo asuttaa. Teiden, siltojen ja tunneleiden sekä talojen rakentaminen mäkiseen ja vuonoiseen maastoon on vaatinut äärettömän paljon työtä. Vielä, kun muistaa Lapin sodan, jolloin saksalaiset polttivat lähes kaikki kylät ja kaupungit tällä alueella. Ulkoisen kauniin takana on varmasti paljon kärsimystä ja koettelemuksia. Mutta ihmiset kestivät, sillä heillä oli elävä Jumala turvanaan. Noilla seuduilla sai nähdä monia kauniita kirkkoja, jotka kertovat paikallisten ihmisten uskosta ja luottamuksesta Jumalaan.

Tromssan kirkko sisältä
Tromssan Jäämerenkirkkoa koristi kaunis alttariseinän lasimaalaus.

Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen - mikä on ihminen! Kuitenkin sinä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin sinä pidät hänestä huolen... Herra meidän Jumalamme, suuri on sinun nimesi kautta koko maailman!
Ps. 8:4-5, 10.

Saakoon Herramme ja Vapahtajamme siunata myös omaa kotiseutuamme, niin että osaisimme nähdä luonnon kauneuden ja myös arvostaa isiemme työtä kotiseudullamme! Ja että osaisimme, ei vain katsella kauniita Herran temppeleitä, vaan myös kuluttaa kirkkojemme portaita ja penkkejä kuullaksemme Jumalan sanaa sielumme pelastukseksi!

Ei kommentteja

Elämän paras aamu

Torstaina 18. elokuuta 2016 | Petra Pohjanraito

Miten sinun paras aamusi alkaa? Milloin olet kokenut oikein lämpimän, mukavan ja toiveikkaan olon uuteen päivään herätessäsi? Millaiset ovat sinun aamurutiinisi? Rutiinit auttavat meitä valmistautumaan päivän haasteisiin. Usein jo aamu vaikuttaa siihen, millainen päivästä tulee. Ja jos pystyy keskittymään juuri tekeillä olevaan asiaan, osaa olla läsnä tässä ja nyt. Läsnäolosta tulee useimmiten hyvä olo, jollei ole erityisen kipeä tai ahdistunut. Toisaalta myös kivun ja ahdistuksen keskellä läsnäolo ja hetki kerrallaan hengittäminen auttavat.

Aamurukous on Jumalalle antautumista ja hänen seuransa pyytämistä päivän matkalle. Koko päivän saa jättää Jumalan hoitoon. Rukous on läsnäoloa ja hetkessä hengittämistä. Se ei ole vain tietoista läsnäoloa, vaan se on pyhyyden läsnäoloa, ikään kuin Jumalan hengittämistä sisään. Joskus olen tehnyt harjoituksen, jossa on kehotettu rentoutumaan ja hengittämään syvään, ensin huolet ulos ja sitten Jumala sisään. Yksinkertaista, mutta toimivaa. Elämä ei ole helppoa, eikä tämä ole mikään poppakonsti tai taikauskoinen tapa karkottaa ikävää oloa tai pahaa, vaan Raamattuun perustuvaa.

Raamatussa puhutaan siitä, että Jumala on Pyhän Hengen kautta sisäisesti meissä. Näin Kristus asuu sydämissämme, sillä Pyhän Hengen tehtävä on kirkastaa Kristusta meissä. Missä vain ja milloin vain on mahdollisuus hengitellä rukouksen tahdissa, suorittamatta mitään, antautuen pyhälle. Rukouksessa muodostuu yhä syvenevä yhteys Jumalaan, joka ei enää ole vieras ja etäinen, vaan yhä enemmän läsnä oleva persoona. Tämä vaatii pysähtymistä ja sydämen kuuntelutaitoa.

Kun sydämessä viriää yllättävä ilo, se on Jumalan läsnäoloa meissä. Iloa, joka siinä hetkessä karkottaa murheet kauas ja tarjoaa keitaan arjen haasteiden ja vaatimusten keskellä. Jumala puhuu sydämessäsi hiljaisella äänellä: "Sinä olet minun rakas lapseni. Minä olen aina sinun kanssasi." Jumala katsoo sinua rakkauden silmin. Hänen lähellään on hyvä olla.

"Syvällinen sydämen ilo on kuin magneetti, joka osoittaa elämän tien. On seurattava sitä, vaikka päätyisi täynnä vastuksia olevalle tielle."
ÄITI TERESA

"Jätä mennyt hetki Jumalan armon varaan, nykyhetki Jumalan rakkauden varaan ja tulevaisuus Jumalan kaitselmuksen varaan." AUGUSTINUS

Ei kommentteja

Enkeleitä koulutielle

Maanantaina 8. elokuuta 2016 | Merja Telsavaara

Koululaisten siunauskirkko

Tätä kirjoittaessani on sunnuntai-ilta, ja koulut alkavat aivan muutaman päivän päästä. Itse sain juuri äsken osallistua Hyvinkään kirkossa pidettyyn kouluun lähtevien siunaamiseen. Mukana oli meidän toimittajien lisäksi yli kaksisataa lasta ja aikuista, jotka osallistuivat aktiivisesti tilaisuuteen tuon reilun puolituntisen ajan.

Eniten itseäni kosketti niin kirkkaana kaikuva laulu, kun lapset ja aikuiset lauloivat ja leikkivät sydämensä pohjasta laulua Jumalan kämmenellä. Kirkkohetki oli kaunis ja herätti monenlaisia tunteita sekä meissä aikuisissa että lapsissa. Myös jännitystä oli ilmassa, onhan lapsilla ja heidän vanhemmillaan nyt edessä aivan uusi elämäntilanne. Kouluun lähteminen tuo mukanaan paljon kysymyksiä aivan erityisesti ekaluokkalaisille: Onko tuleva opettaja mukava ja saanko koulussa uusia kavereita? Opinko lukemaan ja kirjoittamaan? Monenlaiset kysymykset myllertävät sekä kouluun lähtevien lasten että vanhempien mielessä.

Me vanhemmat pelkäämme usein, miten vielä niin pienet lapsemme pärjäävät koulussa ja koulumatkoilla. Siksi rukoilemme heille parasta mahdollista turvaa, jonka vain Jeesus voi antaa. Myös lapsia on hyvä opettaa rukoilemaan aivan pienestä pitäen, sillä rukous tuo rauhan sydämeen. Jeesus sanoi: "Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta."

Siunausta koulutielle ja koko elämään toivottaa myös Birgit Ahokas seuraavan runon myötä:

Varmaan äidin mielessä myllertää
tänä päivänä vaikeana,
kun koulut availee oviaan,
monen mieli on haikeana.

Sinne pihaan jättää lapsensa,
hänen kykyihinsä luottaa.
Miten pärjää hän siellä koulussa,
se monta murhetta tuottaa.

Kulje suojelusenkeli matkassaan
opintiellä lapsoseni.
Pysy aina hänen rinnallaan
tämän kalliin aarteheni.

Siunausta koulutielle!

Ei kommentteja

Psalmista 139 matkaevääksi

Maanantaina 1. elokuuta 2016 | Janne Rönni

Psalmista 139

"Missä olenkin, minne menenkin, sen sinä tiedät,
jo kaukaa sinä näet aikeeni.
Kuljen tai lepään,
kaiken olet mitannut,
perin pohjin sinä tunnet minun tekemiseni.
Vaikka nousisin taivaaseen, sinä olet siellä,
vaikka tekisin vuoteeni tuonelaan,
sielläkin sinä olet.
Vaikka nousisin lentoon aamuruskon siivin
tai muuttaisin merten taa,
sielläkin sinä minua ohjaat,
talutat väkevällä kädelläsi." 

Toivottavasti kesäsi on ollut mieluinen ja olet saanut nauttia Jumalan huolenpidosta sekä ihmetellä Hänen luomistyötä ympärilläsi.

Kesä(loma)terveisin,

Janne

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |