Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

4 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: marraskuu 2016

Yhdessä liikkumaan – kohti 100-vuotiasta Suomea

Maanantaina 28. marraskuuta 2016 | Tarja Tauriainen

Järvimaisema 

Ensi viikolla on Suomen itsenäisyyspäivä. Herää ajatukset mennee-
seen ja tulevaisuuteen. Ensi vuonna Suomi täyttää 100 vuotta. Se tuntuu pitkältä ajalta. Kuitenkin ei ole kuin vajaat 40 vuotta ennen omaa syntymääni, kun Suomessa vanhempamme ja isovanhempamme kokivat viimeiset sotakauhut. Olen ymmärtänyt ja uskon vakaasti Suomen selvinneen sodista pitkälti sen ansiosta, että Suomen kansaa kehotettiin silloin rukoilemaan ja kansa myös rukoili paljon Suomen puolesta. Oma äitini on lähtenyt kaksi kertaa evakkoon kotoaan Raja-Karjalasta. Minullekin tutuksi tullut paikka useampien siellä vierailujeni ansiosta.

Myös Hyvinkään kaupunki ja Hyvinkään seurakunta täyttävät ensi vuonna 100 vuotta. Uskonpuhdistuksen alkamisestakin tulee samana vuonna kuluneeksi 500 vuotta. On siinä paljon juhlan aihetta. Hyvinkään kaupunki, seurakunta, monet yhdistykset, järjestöt ja muut tahot ovat suunnittelemassa runsaasti juhlateemaan liittyviä ohjelmia. Meistä jokainen voi myös osallistua, esimerkiksi istuttamalla puutarhaansa  sinisiä ja valkoisia kukkia.

On mielenkiintoista seurata, mitä kaikkea saammekaan nähdä ja kokea. Kaikki juhlavuoden aiheet kuvastavat kansan kiitosta Suomen itsenäisyyttä kohtaan. Kaikki haluavat olla mukana juhlien järjestä-
misessä. Siinä syntyy hyvä maaperä rakentaa yhteistä hyvää Suomea.

Itse toimin vapaaehtoisena vertaisohjaajana nivelrikkoisille henkilöille. Nivelrikko on sairaus josta kärsii yli miljoona suomalaista. Nivelrikon tärkein hoito on liikunta. Olen suunnitellut Suomen satavuotisjuhla-
vuoden kunniaksi järjestää Hyvinkään nivelpiiriläisille vuoden 2017 aikana 100 kilometriä liikuntaa luonnossa: hiihtoa, lumikenkäilyä, sauvakävelyä, pyöräilyä ja monenlaista muuta luonnossa liikkumista. Saamme suomalaisina olla etuoikeutettuja, kun meillä on puhdas luonto, joka tarjoaa runsain mitoin myös terveysvaikutteita.

Voimme näyttää kiitollisuutemme Suomen itsenäisyydestä pitämällä huolta itsestämme, omasta  terveydestämme ja toinen toisistamme. Haastankin tässä jokaisen liikkumaan tai aloittamaan säännöllisen liikunnan oman terveytensä ylläpitämiseksi. Terve sielu terveessä ruumiissa on vanha sanonta, joka edelleen pitää paikkansa.

Rukoillaan edelleen yhdessä Suomen puolesta. Suomi on hyvä maa asua ja elää. Uusimman tiedon mukaan Suomi on tänä päivänä myös maailman turvallisin maa.

Evakon lapsi
Tarja Tauriainen

Ei kommentteja

Pitääkö olla huolissaan…

Maanantaina 21. marraskuuta 2016 | Anna Helenius

 Tanssiva tyttö

...kun jalkani alkaa polkea tahtia kirkossa?

Uusi virsikirjan lisävihko tuo kielellisen monikulttuurisuuden mukana käyttöömme musiikillista monikulttuurisuutta. Asia ei ole meille uusi, onhan nykyinenkin virsikirjamme kätkenyt kansiinsa muutamia toisistaan hyvinkin poikkeavia virsiä. Keskiajalta peräisin olevia hymnejä, kansanlaulupohjaisia sävelmiä, taidemusiikin tyyliin sävellettyjä virsiä ja kansainvälisiä gospeleita.

Lisävihkon virsissä musiikkityylit lisääntyvät edelleen. Mukana on mm. Taizé-lauluista tutuiksi tulleet toistoon perustuvat laulut. Virsi on tuolloin lyhyt, mutta sitä lauletaan useaan kertaan. Uutta ovat myös kaanonit. Kaanoneissa samaa sävelmää aloitetaan ryhmittäin laulamaan eriaikaisesti, jolloin kuulokuva on harmonisesti moniääninen. Tällainen kaanonvirsi on esimerkiksi virsi 921 "Leipä elämän". Käytännössä tämä voidaan toteuttaa vaikkapa niin, että toinen puoli kirkkosalia aloittaa ensin ja toinen puoli ensimmäisen säkeen jälkeen. Tai sitten voidaan esimerkiksi sopia, että naiset aloittavat ensin ja miehet toisella säkeellä. Näinkin pieni toteutustavan muutos pitää kyllä laulajan tarkkana ja on omiaan lisäämään seurakuntalaisten vastuuta yhteisestä laulusta.

Samaa vuorottelua löytyy virsistä, joissa on merkitty esilaulajan ja kaikkien yhdessä laulama osuus. Esimerkkinä tästä virsi 952 "Sanasi on meille leipää", johon on vuorottelun lisäksi kirjoitettu neliäänen kuorosovitus. Moniäänisiä sovituksia on lisävihkoissa muitakin. Nuoteissa on siis erikseen kirjoitettu korkea ja matala naisääni sekä korkea ja matala miesääni. Mikään ei tietenkään estä laulamasta näitä yksiäänisesti ilman "stemmoja".

Erilaisten musiikillisten toteutustapojen lisäksi myös erilaiset musiikkikulttuurit ovat rikkaasti esillä uusissa virsissä. Keskiajalta peräisin oleva, alun perin latinankielinen virsi 933 "Oi saavu jo Immanuel", on musiikilliselta maisemaltaan meditatiivinen. Sen sijaan tansanialaista sävelmää "Aurinko tanssii" (942) ei saata laulaa tai kuunnella ilman pientä hymynkaretta kasvoillaan. Ilo ja ylistys ovat irrottamattomasti liitettynä moniin uusiin virsiimme.

Musiikillinen monipuolisuus tuo meille samalla ripauksen haastetta. Korviimme juurtunutta tonaalista sointumaailmaa raikastaa esimerkiksi Jyrki Linjamaan säveltämä melodia virressä 925c. Tähän Pekka Kivekkään suomentamaan "Maa järkkyy, murtuu" löytyy sanat suomeksi ja ruotsiksi, mutta myös kolme erilaista melodiaa, joista yhden voi laulaa kahdella eri poljennolla!

Eräs rippikoululainen kysyi minulta kerran, onko sähkökitara jotenkin huono soitin, kun sitä ei ole mainittu Raamatussa? Vastasin, että jos sähkökitara olisi Raamatun aikaan ollut keksitty, olisi se varmasti ollut listalla mukana. Kaikki soittimet ovat tervetulleita kirkkoon. Lisävihkon kaikissa virsissä on sointumerkit, säestys voidaan toteuttaa eri soittimilla.

Eli pitääkö olla huolissaan? Ehkä ei. Musiikki on luomislahja, joka on tarkoitettu yhteiseksi iloksemme sävelmältä ja rytmiltään. Sekä musiikki että tanssi ovat mitä parhaimpia tapoja ylistää Jumalaa. Uusia virsiä lauletaan tutuksi 22.1., 5.2. ja 12.3.2017 Vanhassa kirkossa klo 18.

Ei kommentteja

Lapsen oikeudet

Maanantaina 14. marraskuuta 2016 | Anna-Mari Tukeva

Lysti-Lampaan satuhetki

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta. Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta Suomessa. Tämän juhlavuoden 2016 teemana on yhdenvertaisuus lapsia ja nuoria osallistaen.

Lapsen oikeuksien sopimus on ihmisoikeussopimus, jolla edistetään ja turvataan lasten hyvinvointia. Sopimuksessa turvatut lapsen oikeudet eivät tosin toteudu itsestään. Niiden toteutuminen vaatii monien tahojen suunnittelua ja toteuttamista sekä yhteistyötä lasten ja nuorten parhaaksi.

Lasten asema Suomessa on kehittynyt hyvään suuntaan. Lasten kuolleisuus on alentunut ja lapsiin kohdistuva väkivalta vähentynyt. Lasten osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet ovat lisääntyneet ja vahvistuneet. Päivähoito-oikeus on ulotettu kaikkiin alle kouluikäisiin lapsiin, esiopetukseen osallistuvat lähes kaikki kuusivuotiaat ja koululaisten iltapäivätoiminta on vakiinnutettu. Perhevapaita on kehitetty työn ja perheen yhteensovittamisen parantamiseksi. Nuorten alkoholinkäyttö ja tupakointi ovat vähentyneet.

Kuitenkin lasten keskinäiset erot ovat kasvaneet. Hyvinvointi ei jakaudu tasaisesti. Lapsiperheköyhyys on yleistynyt ja aiempaa useamman lapsen elämään on kasautunut ongelmia, jotka aiheuttavat ulkopuolisuutta ja syrjäytymistä. Vanhempien työelämän epävarmuus ja vaatimukset vaikuttavat perheiden ja lasten hyvinvointiin.

Lapsiasiavaltuutettu kannustaa kaikkia mukaan liputtamaan lapsen oikeuksien puolesta. Tänä vuonna 20.11. on sunnuntai. Se olisi hyvä päivä liputtamiselle. Samalla tämä asia tulisi yhä useamman tietoisuuteen.

Täällä Hyvinkään seurakunnassa vietämme Lapsen oikeuksien päivän tapahtumaa Hyvinkään kirkossa perjantaina 18.11. Aamupäivän aikana lapsiperheet täyttävät kirkon. On monenlaista mahdollisuutta osallistua ohjelmaan. Kirkossa saa suunnistaa kuvien avulla, leikkiä ja piirtää leikkinurkkauksessa, muovailla, tehdä itselleen supersankari viitan, tutustua mongolialaiseen elämään ja paljon muuta. Tietenkin Lysti-Lammaskin on mukana. Tapahtuma päättyy yhteiseen rukoushetkeen klo 11.30. Silloin hiljennytään miettimään Psalmin 139 sanomaa: Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.

Sunnuntaina jatkamme Lapsen oikeuksien päivän viettoa Vehkojan seurakuntakeskuksessa. Katamme perhebrunssin klo 9.30 alkaen ja siitä siirrymme perhemessuun kirkkosalin puolelle klo 11. Sinne ovat lapset ja aikuiset tehneet yhdessä Hengen hedelmiä: ilo, rauha, rakkaus, hyvyys, kärsivällisyys, itsehillintä, ystävällisyys, uskollisuus ja lempeys. Nämä ovat lahjoja, jotka Jumala on antanut meille. Pyhä Henki saa vaikuttaa meissä niin, että nämä Hengen hedelmät tulevat esiin meissä toisten ihmisten iloksi ja hyväksi.

Ei kommentteja

Paavi juhlii reformaatiota

Tiistaina 8. marraskuuta 2016 | Virpi Koivisto

Reformaatio 500 v 

yhdessä meidän luterilaisten kanssa. Reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlallisuudet käynnistyivät lokakuun lopussa Lundissa. Monet meistä ovat televisiosta seuranneet historiallista tapahtumaa, kun paavi Franciscus osallistui näihin juhlallisuuksiin yhdessä luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkojen kanssa. Ainakin itselläni aivan kyyneleet nousivat silmiin kun rauhan tervehdyksiä vaihdettiin luterilaisten ja katolisten välillä sydämellisissä merkeissä. Paljon on edistystä tapahtunut siitä, kun kirkot noin 500 vuotta sitten repesivät erilleen ja vuoropuhelu katkesi vuosisadoiksi.

Uskonpuhdistuksen juhlavuotta vietetään Suomessa monin tavoin ja se huomioidaan myös meillä Hyvinkäällä kuten kaikissa Suomen seurakunnissa. Vihamielisyydestä kirkkojen välillä on ainakin johtotasolla siis jo luovuttu, mutta matkaa todelliseen kristittyjen yhteyteen on vielä paljon. Seuraavan päivän lehtiuutinen kertoikin paljon pienemmillä otsikoilla miten paavi totesi, ettei katolinen kirkko tule "koskaan" hyväksymään papinviran avaamista naisille. Kaukana on myös se, että syntyisi ehtoollisyhteys kirkkojemme välille.

Kaikesta tästä huolimatta voi kuitenkin iloita siitä, että nyt korostetaan enemmän sitä, mikä yhdistää kuin sitä mikä meitä erottaa. Iloista juhlavuotta meille kaikille!

Aihepiiristä löytyy paljon tietoa seuraavista osoitteista:

http://www.reformaatio2017.fi/

http://sakasti.evl.fi/julkaisut.nsf/F6D94CB5EF912734C2257E2E0012D53C/$FILE/From%20Conflict%20to%20Communion%20FI.pdf

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/DA1B501CC09E109FC22577AE002A3DD8/$FILE/Viisi%20ekumeenista%20toimintaohjetta.pdf

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/DA1B501CC09E109FC22577AE002A3DD8/$FILE/Yhteinen%20julistus%20vanhurskauttamisopista.pdf

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |