2 kirjoitusta

"Virvon varvon vitsasella
kosken pajun oksasella,
Jumala sinua siunatkoon!"

Näin päätin eilen ehtoollishartaudet terveyskeskussairaalan osastoilla. Tälläkin hetkellä hoidettavana on monta, joiden pääsiäisvalmistelut ovat vuosien mittaan alkaneet suklaamunien ostolla pienten virpojien palkkapussiin.

Täällä sairaalanmäelläkin vietämme siis pääsiäistä. Terveyskeskussairaalan osastojen ohella myös kaupungin palvelutalojen asukkaat ja Hyvinkään sairaalan akuuttiosastojen petipotilaat saavat hyvän pääsisäistoivotuksen lisäksi halutessaan ehtoollisen. Näin kiirastorstain traditio viedään tykö ja tarjolle.

Ajattelen tulevaa ylösnousemusjuhlaa. Tai enemmänkin pitkäperjantaita ja Jeesuksen käsien viestiä. Kun minä levitän kädet suoraksi, otan silloin jonkun syliini tai halaukseen. Näen Jeesuksen tekevän pitkäperjantaina juuri niin. Ja kuulen hänen kutsuvan: "Tulkaa minun luokseni kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan levon."

Hyvää katumuksen, surun ja ilon viikkoa!

Ei kommentteja

Sattumaa?

Perjantaina 16. maaliskuuta 2018 | Saija Lottonen

Brittiläinen kirjailija Roald Dahl on tullut tunnetuksi monista hyvistä kirjoistaan niin lapsille kuin aikuisillekin. Muun muassa Jali ja suklaatehdas on monille tuttu. Olen aina pitänyt Dahlin tyylistä kirjoittaa. Hän osaa viljellä tekstissään huumoria ja teräviä oivalluksia. Sellaisia ajatuksia, joita olen kirjoittanut itselleni muistiin. Eräs hieno lause löytyy Tynkätyiset-kirjasta: "Katso loisteliain silmin kaikkea ympärilläsi, koska suurimmat salaisuudet on kätketty yllättäviin paikkoihin."

Tämä Roald Dahlin lause tuli mieleeni, kun kuulin Stephen Hawkingin kuolemasta. Yksi maailman tunnetuimmista tiedemiehistä ja fyysikoista kuoli keskiviikkona 14.3.2018. Hän oli kuollessaan 76-vuotias. Hawking tuli tunnetuksi erityisesti mustien aukkojen tutkijana sekä kirjastaan Ajan lyhyt historia (A Brief History of Time). Hänen elämänsä muuttui totaalisesti parikymppisenä nuorena miehenä, kun hänellä diagnosoitiin ALS- sairaus. Tuolloin hänelle annettiin vain kaksi vuotta elinaikaa. Sairaus sitoi Hawkingin täysin pyörätuoliin ja hän pystyi kommunikoimaan pyörätuoliin liitetyllä puhesyntetisaattorilla. Sairaus ei kuitenkaan sitonut hänen sisäistä maailmaansa, päinvastoin. Hän katsoi edelleen loisteliain silmin kaikkea ympärillään ja löysi kosmoksesta aina vaan uusia ihmetyksen aiheita. Hawking jatkoi tutkimustyötään, luennoi ja esiintyi julkisesti. Hän avasi tiedettä tavallisille ihmisille niin, ettei se tuntunut "heprealta".

Stephen Hawking kuoli samana päivänä kuin suhteellisuusteorian luoja Albert Einstein. Päivä on myös piin likiarvon päivä. Sattumanvarainen kuolinpäivä historiankirjoihin jäävälle suurelle tieteentekijälle? Enpä usko.

Lux Aeterna Stephen Hawking!

"Nouse, loista kirkkaana, sillä sinun valosi saapuu ja Herran kirkkaus koittaa sinun yllesi." Jes. 60:1

2 kommenttia