Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

2 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: huhtikuu 2018

Pakanuuden kauniit kasvot

Perjantaina 20. huhtikuuta 2018 | Inga-Lill RajalaMuutama vuosi sitten havahduin mindfulnessin ja uushenkisyyden vaaroihin, kun luin Mikkelin piispan Seppo Häkkisen puheen kirkon kasvatuksen ja perheasiain kokouksessa. Hän varoitti siitä, että pakanuus on palaamassa maahamme. Hänen näkemyksensä mukaan kristillinen usko ollaan ajamassa ulos kouluista samalla kun paraatiovesta marssivat sisälle mm. hindulaisuus ja buddhalaisuus, new-age ja mindfulness. Piispa Häkkisen sanoja lainattiin joidenkin lehtien sivuilla, mutta muuten on kirkossa otettu varsin vähän kantaa idän uskonnoista nouseviin ilmiöihin.

Mindfulnessia, jonka alkuperä on zen-buddhalaisuudessa, on länsimaissa pystytty markkinoimaan erittäin tehokkaasti. Sen erinomaisuuteen saattavat uskoa niin lääkärit kuin pankkiiritkin, opettajat, hoitajat kuin yritysjohtajatkin. Miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa osallistuvat kursseille, mutta samaan aikaan kristillisten kirkkojen merkitys on vähenemässä. Mindfulnessista on tehty akateemisesti hienostunut ja hyväksytty terapiametodi, jotta se olisi helppo niellä. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että sen pohjalla olevan zen-buddhalaisuuden käsitys ihmisestä, todellisuudesta ja maailmasta poikkeaa täysin kristillisestä maailmankuvasta. Varoittavia sanoja ovat lausuneet myös mm. buddhalaisissa maissa toimineet lähetystyöntekijät, jotka ovat käytännössä nähneet tämän uskonnon aiheuttamat haitat ja vaarat yhteiskunnassa ja yhteisöille.  Pakanuus ei ole tullut länsimaihin rumana ja järkyttävänä, vaan kauniina ja haluttavana.

Nykyisin Suomessakin tarjotaan houkuttelevia, eri tasoisia mielen hallinnan kursseja. Mainoksia näkee niin lehdissä kuin internetissäkin sekä monien opistojen tarjonnassa. Lähes kuka tahansa kursseja käynyt henkilö voi toimia mindfulness-ohjaajana. Kursseille osallistuville luvataan mm. elämänlaadun paranemista, stressinhallintaa, onnellisuutta, keskittymiskykyä ja ihmissuhdeongelmien ratkeamista. Tuntuu, että se on lääke lähes jokaiseen vaivaan... Ihmiset ovat valmiit maksamaan suuriakin summia päästäkseen kursseille. Euroopassa ja Yhdysvalloissa mindfulness on jo miljardien eurojen ja dollarien valtava bisnes. Kaupan on myös mittalaitteita, värityskirjoja ja muita oheistuotteita.

Vaarallinen mindfulness

Mindfulness on monille ikään kuin tabu, jota ei sovi arvostella. "Vastavirtaan" kulkijaa voidaan pitää ymmärtämättömänä ilon pilaajana. Nyt on kuitenkin jo olemassa kokemusta sen vaikuttavuudesta ja jopa vaarallisuudesta. On todettu mm. että harjoituksista voi olla hyötyä joillekin suhteellisen hyvin voiville ihmisille, jotka haluavat oppia tuntemaan itseään paremmin, mutta tutkimukset sen erinomaisuudesta ovat todellakin ristiriitaisia. Tiedetään esimerkiksi, että myös kävely luonnossa tai rukous voi vähentää stressiä - eikä siitä tarvitse maksaa mitään mindfulnesskurssimaksuja. Tiedetään, että psyykkisesti hauraat ihmiset voivat harjoitusten takia sairastua entistä vakavammin. Erään suomalaisen tutkimuksen mukaan narsistisia piirteitä omaavat opiskelijat keskittyivät entistä enemmän omaa itseään suurenteleviin ajatuksiin.

Joillakin työpaikoilla työntekijöitä on lähetetty mindfulness-kursseille, jotta he selviäisivät paremmin tehtävistään. On nimittäin paljon helpompaa lähettää ihmisiä kursseille kuin korjata työpaikan epäkohtia. Tutkija Mira Karjalainen Helsingin yliopistosta kirjoittaa: "Mindfulness-kurssit ovat nyt rantautuneet monelle suomalaisellekin työpaikalle.  ...kurssien avulla voidaan lakaista maton alle myös organisaation rakenteellisia ongelmia".

Rapakon takana Yhdysvalloissa kriittiset kansalaiset kysyvät, miksi heidän yhteiskunnassaan on yhä enemmän henkisesti huonosti voivia ihmisiä, vaikka niin monet ovat olleet vuosia mindfulnessin vaikutuspiirissä päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla ja terapioissa. Henkisistä harjoituksista ei ole ollutkaan apua!

Journalisti Ruth Whipman muistuttaa the Guardian -lehdessä, että yhteisöllisyys on suurin yksittäinen onnen lähde, mutta mindfulness vie kuplaan, jossa tarkastellaan vain omaa itseä ja omia tuntemuksia. Tällöin voidaan sulkea silmät todellisilta ongelmilta, jotka pitäisi ratkaista. 

Kristinuskon ainutlaatuisuus

Itse näen kristillisen uskon vahvuuden muista uskonnoista nouseviin henkisiin virtauksiin verrattuna olevan realismissa. Kristinusko on kiinni totuudessa. Elämä ei ole unta, eikä elämän tarkoitus ole saavuttaa nirvanaa. Ympäröivän yhteiskunnan ja maailman vääryydet sekä oman yhteisön epäkohdat nähdään rehellisesti - ja niitä yritetään korjata.  Omaan napaan tuijottamisen sijaan kristillisyyteen kuuluu vahvasti yhteisöllisyys sekä vastuu lähimmäisestä ja maailmasta. Eikö tämä olisi juuri sellaista henkistä ja hengellistä opetusta, jota kouluissa ja yhteiskunnassa tänään tarvittaisiin?

Henkilökohtaisella tasolla kristityn elämään kuuluu, että elämän vaikeat asiat tunnistetaan ja tunnustetaan rehellisesti, sillä Jumala hyväksyy ja rakastaa ihmistä sellaisena kuin hän on.  Ahdistuksia ja ongelmia ei siirretä mielikuvien avulla pilvenhattaroille, vaan niistä kerrotaan Jeesukselle, veljellemme, jonka rakkaus ihmistä kohtaan ei riipu lainkaan ihmisen omista ponnisteluista.  Kristinuskon vastaus häpeään ja syyllisyyteen on ainutlaatuinen. Aina kun on tehnyt väärin itseään ja lähimmäisiään kohtaan, on olemassa uudelleen aloittamisen armo: Meidän Vapahtajamme antaa kaikki meidän syntimme anteeksi tänäänkin.

3 kommenttia

Kairoskutsu

Tiistaina 3. huhtikuuta 2018 | Tarja Tauriainen

 
Keloristi Kairosmajan alttarikappelin ikkunasta

Kairoskutsu
Kansan Raamattuseuran hengellinen tunturikeskus Kairosmaja sijaitsee Pelkosenniemen kunnassa Pyhätunturin juurella Pyhäjärven rannalla lähes 900km Hyvinkäältä pohjoiseen. Sinne pääsee kätevästi yöjunalla. Kodikas ja lämminhenkinen Kairosmaja jää monelle jokavuotiseksi retkikohteeksi heti ensimmäisen vierailun jälkeen. Jopa niin, etteivät he sen jälkeen kaipaa muita lomakohteita. Moni kokee Kairosmajan helmeksi arjen keskellä. 
Kairosmajalla on erikoisinta henki. Siellä jokainen kokee, että Jumalan Henki koskettaa ja parantaa.  Kairosmajalla sekä lomansa viettävät että vapaaehtoistyöntekijät kertovat tulleensa niin vahvasti ravituiksi ruumiillisesti ja sielullisesti, että vaikutus kestää vielä pitkään heidän palattuaan omaan arkeensa.
Kairosmajalla on tunturikappeli, joka on uranuurtaja Lapin kappeleiden saralla.  Revontulikappelin alttarilla on taulu, johon on kirjoitettu Erkki Lemisen runo Kairos. Runo loppuu lauseeseen: "Sain elää Jumalan hetken - Kairoksen - koin paranemisen." Maallikkosaarnaaja, runoilija ja harras lapinkävijä Erkki Leminen löysi Kairosmajan reilut 40 vuotta sitten ja ihastui paikkaan.  Hänen runonsa, virtensä ja luonnon arvostamisensa elää edelleen Kairosmajan hengessä.
Saimme viettää aviomieheni kanssa reilun viikon Kairosmajan lumoissa maaliskuun hohtavien hankien aikana.  Aurinko paistoi, tunturit kohosivat upeina sinistä taivasta vasten, tykkylumien peittämät kuusimetsät olivat uskomaton näky ja hyvälaatuiset ladut veivät liukkaasti mäkiä ylös ja alas. Hiihdimme paljon.  Joka päivä hiihdon jälkeen käytiin rantasaunassa ja pulahdettiin avantoon. Se oli "talon tapa."
Myös monet muut talon tavat ovat vakioita joka viikko läpi vuoden. Joka aamu on aamuhartaustilaisuus. Sunnuntaisin sanajumalanpalvelus.  Iltaisin meillä oli monenlaisia hengellisiä tilaisuuksia: sunnuntaina oli upea konsertti, maanantaina meille kerrottiin Kairosmajan historiikkia, tiistaina oli Ilosanomailta, keskiviikkona toinen mahtava konsertti, torstaina ehtoollisjumalanpalvelus ja perjantaina paistettiin lettuja Nipsun kodassa laulellen hengellisiä lauluja ja kuunnellen pastorin lukemia Erkki Lemisen runoja.  
Viikko-ohjelma rakentuu pitkälti vapaaehtoisvoimin. Meidän viikkomme aikana hengelliset tilaisuudet luotsasi kokenut eläkkeellä oleva Joensuun pappi Aune-Inkeri Keijonen miehensä kanssa. Konserteissa lauloi Joensuun seurakunnan kanttori, upea nuori oopperalaulaja Matti Turunen säestäjänään pianotaiteilija Tuuli Takkala. He huolehtivat myös kaikkien hengellisten tilaisuuksien lauluista ja soitoista. Kuulimme koskettavia kävijöiden kokemuksia sekä paikalle samaan aikaan sattuneiden Kristillisten karavaanareiden musisointia. Ruoka oli erittäin hyvää, saimme jopa kotimatkalle retkieväät mukaan.
Kairoskutsu teki meihin suuren vaikutuksen. Lapin luonnossa Jumalan suuruus ja huolenpito ovat vaikuttavia. Uusi loma on jo varattu Kairosmajalle vuoden päästä.

Tykkylumipuita Kapusta-tunturilla Pyhäjärvellä

 

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |