Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Arkisto

3 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: heinäkuu 2018

Tuumailua ”Lähde lähemmäs” -Lähetyksen kesäpäiviltä

Maanantaina 16. heinäkuuta 2018 | Johanna Rantalankila

 
 Hyvinkään kaupungin nimikkokasvi on Rautatienomenapuu


Ensi kesän Lähetyksen kesäpäiviä ajatellen olen "lähtenyt lähemmäs" tutustuakseni päivien eri ohjelmiin. Olen "lähtenyt lähemmäs" kohtaamaan ystäviä ja saadakseni uutta tietoa lähetyksestä. Ennen kaikkea olen lähtenyt lähemmäksi elävää Vapahtajaa, Jeesusta Kristusta ja saanut rohkaisua raamattutunneista ja rukouksesta.

Satavuotias Hyvinkään seurakunta ottaa innolla vastaan vuoden 2019 Lähetyksen kesäpäivien järjestelyvastuun.  Hyvinkään seurakunnalla on vankka kokemus kristillisten kesäjuhlien järjestäjänä. Viimeisen 10 vuoden aikana olemme järjestäneet neljän eri järjestön valtakunnalliset kesäjuhlat.  Olemme iloisia siitä, että nyt pystyimme ottamaan Kylväjän antaman haasteen vastaan, sillä ensimmäinen yhteydenotto kesäpäivien tiimoilta tuli silloiselta kotimaantyönjohtaja Erkki Puhalaiselta jo vuonna 2013.

Hyvinkää on vankka lähetystyötä tukeva seurakunta.  Jo 1970-luvun alussa seurakunnan pitopalvelu alkoi tukea lähetystyötä omalla toiminnallaan. Tänä päivänä pitopalvelun normaalin toiminnan lisäksi järjestetään lähetysmyyjäiset kahdeksan kertaa vuoden aikana. Edelleen osa pitopalvelun tuotosta ohjataan lähetystyölle. Lähetystyön hyväksi toimii myös miesten lähetystoimintapiste, joka mm. lähimmäisavun kautta antaa mahdollisuuden tukea lähetystyötä.  Vuosittain järjestetään myös lähetystyön ajankohtaispäivä, jossa lauantai on täynnä ajankohtaista lähetysasiaa. Päivä päättyy musiikki-/teatteriesitykseen. Kesäisin seurakunta järjestää lähetystyön hyväksi Missiogolfin, joka pelataan tänä vuonna tiistaina 24.7. Hyvinkään Golfin kentällä. Ilmoittautumisaika on menossa, joten tervetuloa mukaan!

Hyvinkään seurakunta on myös tunnettu kirkkoteatterista. Niinpä Lähetyksen kesäpäivillä on mahdollisuus nähdä, mitä teatteri Beta esittää tulevana kesänä.

Lähetyksen kesäpäivien juhlapaikkana on Hyvinkään kirkonmäki, joka sijaitsee kaupungin keskustassa.  Rautatieasema, bussiyhteydet, majoitus ja muut palvelut löytyvät vain 600 m säteellä. Pääpaikkana on Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Hyvinkään kirkko sekä viereinen seurakuntakeskus.

Toivon, että ensi vuoden Lähetyksen kesäpäivät kantaisivat hedelmää; tuleva vuosi on Kylväjän strategiassa nimetty juuri hedelmää kantavaksi. Hedelmää voisi verrata vaikkapa rautatienomenapuihin, jonka muunnos on aikanaan kehitetty Hyvinkäällä silloisessa VR:n keskuspuutarhassa. Omenapuun vahva runko kannattelee sateenvarjomaisesti levittyviä puun oksia. Niinpä lähetyksen kesäpäiviä valmistellessa ohjaavana raamatun kohtana voisikin olla Jeesuksen sanat: "Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään" (Joh. 15:5).

Tulevia Lähetyksen kesäpäiviä tulemme järjestelemään rukoillen. Toivon, että siihen rukoukseen voit yhtyä ja näin olet osaltasi valmistelemassa kanssamme kesäpäiviä.

Lähetyksen tehtävä on annettu meille kaikille; toisten osa on toimia lähtijöinä, toisten lähettäjinä. Jokaisen tehtävä on merkityksellinen ja arvokas. Jeesus sanoo lähetyskäskyssään: menkää ja tehkää - eikä tulkaa ja istukaa.   Lähdemmepä lähemmäs tai kauemmaksi, Jeesus rohkaisee meitä: "Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte" Joh. 15:16.

Hänen rohkaisemana ja armonsa tukemina me saamme lähteä toteuttamaan Hänen tahtoaan ja antamaansa tehtävää juuri nyt.  

Olet lämpimästi tervetullut rakentamaan Lähetyksen kesäpäiviä ensi kesälle sekä osallistumaan ohjelmaan!

(Lähetyksen kesäpäiviä vietetään Hyvinkäällä 14.-16.6.2019).

Ei kommentteja

He kuulivat kuninkaan kutsun

Maanantaina 9. heinäkuuta 2018 | Anja Tauriainen

Maailma on seurannut juhannuksesta asti henkeä pidättäen nuorten jalkapalloilijoiden sekä heidän valmentajansa pelastusoperaatiota thaimaalaisesta luolasta. Olla luolan vankina on minulle käsittämätön ja pelottava asia, johon en kenenkään toivoisi joutuvan. Ajatelkaa kuinka paljon työtä pelastaminen vaatii! Se on hengen vaarallista pelastajille. Luonto näyttää voimiaan ja muistuttaa, että mitä tahansa voi sattua. Vaikka meillä on teknologiaa ja tietoja ja taitoja, niin siitäkin huolimatta ihmisten pelastaminen ei käy käden käänteessä.

Yle uutisoi 8.7.2018, että "Thaimaalaiset kuulivat kuninkaan kutsun - Sadat vapaaehtoiset pyörittävät pientä kaupunkia Tham Luangin luolalla". Vapaaehtoiset saapuivat paikalle antamaan apuaan. He jättivät oman arkensa ja riensivät vapaaehtoisesti auttamaan 12 pojan ja heidän valmentajansa pelastamisessa. On kunnioitettavaa auttaa pyyteettömästi lähimmäisiään.

Keltainen huivi kaulassa tarkoittaa vapaaehtoistyöntekijää. Näille ihmisille on kunnia asia olla auttamassa hädässä olevia ihmisiä. Vuoren juurella olevasta tilapäiskylästä, Tham Luangista saa kaikkea: vettä, lääkettä, ruokaa, kahvia, hierontaa, hiusten leikkuun jne. Vapaaehtoisjoukot ovat eri alojen ammattilaisia, jotka rohkeasti tarjoavat omaa osaamistaan toisten käyttöön.

Ihmiset vuoren juurelle yhteen on saattanut murheellinen syy, niin heidän elämänsä Tham Luangissa ei ole askeettista. Thaimaalaiset ajattelevat siten, ettei murhe auta tilanteessa, jossa on toimittava. Heidän kylässään on tarjolla myös hedelmiä, jäätelöä, hierontaa, pattereita, alusvaatteita...

Vapaaehtoiset siivoavat, täyttävät mutaisen maan ja kyyditsevät kävelijöitä. Kaiken keskellä he jaksavat kuitenkin myös nauraa. Monenlaisia taitajia on auttamistöissä. Muun muassa hierojia, jotka haluavat tarjota hengähdyksen kovaa työtä tekeville pelastajille.

Leirissä on avustustyöntekijöiden ja vapaaehtoisten lisäksi satoja toimittajia eri puolilta maailmaa. Myös toimittajat saavat käyttää kylän palveluita. Kylässä on myös parturi, joka leikkaa hiuksia. Vapaaehtoisia etsintäjoukkoja on kylän ympärillä olevissa pusikoissa. He lepäävät siellä, missä pystyvät. Tukalassa tilanteessa olevien poikien omaiset ovat myös olleet leirikylässä. Heitä suojellaan kuluttavalta julkisuudelta. Toimittajien tultua paikalle omaiset siirrettiin rauhaan.

Leirikylässä on arki asettunut uomaansa, mutta jokainen toivoo, että se voitaisiin mahdollisimman pian purkaa. Kuitenkin niin, että vangit vuoren uumenista saataisiin pelastettua. Niin kauan kuin tarve vaatii, ovat vapaaehtoiset valmiita pysymään paikalla. Ikävä tapahtuma on aikaan saanut jotain hyvääkin. Tapahtuma on yhdistänyt thaimaalaisia. Poliittisesti kahtiajakautuneessa maassa se ei ole itsestään selvää.

Perin erikoiseksi leirikylän tekee se, että siellä ei raha käy mihinkään. Leirissä on kymmeniä ammattilaisia, mutta kuitenkin jokainen palvelus, tavara ja elintarvike on ilmainen.

Tarvitaanko aina jonkinlainen tragedia, jotta yhteisö tiivistyy? Thaimaalaiset ovat koonneet rivinsä auttaakseen hätää kärsiviä. Voimmeko me muut tapahtumaa muualla seuraavat oppia tästä jotakin? Vai tarvitaanko oppimiseen aina omakohtainen "hätä"?

Tällä hetkellä tiedossa on, että ainakin neljä poikaa on pelastettu. Rukoilen, että loputkin luolan vangit saadaan pelastetuksi ja ettei pelastajille satu mitään.

Ei kommentteja

Ilahduttavat kädet

Maanantaina 2. heinäkuuta 2018 | Carina Lievendahl

 
Kuva: Desing Marleena Ansio

Katselen edessäni olevaa lähimmäistäni. Hänen käsiään. Ne ovat nyt siteiden peitossa. Valkeiden siteiden, jotka suojaavat hänen ihoaan. Mietin, miten Raamatussa on Psalmissa 119 rohkaisu Jumalan käsistä, jotka ottavat tänään, tässä hetkessä, meidät molemmat vastaan: "Minä kohotan käteni sinun puoleesi, minä tutkiskelen sinun käskyjäsi. Ne ovat minulle rakkaat." Mihin Jumala kutsut käsiäni tänään, miten toivot lähimmäiseni käsien saavan hoivaa, lohtua ja iloa? Käskyistäsi tärkein on rakkauden käsky.

Avautuu mahdollisuus. Lähimmäiseni kädet eivät pysty näppäilemään puhelimen numeroita. Otamme matkapuhelimen esiin, pystyn olemaan apukäsinä hänelle. Ilo on molemmin puolinen, hänen asiansa tulee hoidetuksi. Hymy on meillä molemmilla herkässä. Jumala, Sinä virvoitit sielumme: Sinä luot uutta, pienellä yksinkertaisella tavalla. Armossa ja yksinkertaisuudessa Sinä tulet elämäämme. Teet "tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle" (Jes. 43: 19).

Olin ystäväni kanssa mökillä. Hänellä on polvi kipeänä, hän ei pysty kumartumaan alas. Hänen koiransa kaipaavat suihkun vilvoitusta. Yhdessä, hänen kätensä ja minun käteni, saavat nelijalkaisten suihkutuksen hoidettua. Vesi hoitaa, vilvoittaa ja puhdistaa. Pystyn kumartumaan, pesemään pienet kauniit käpälät. Hän täydentää yhteistyötä pitämällä koiriensa kaulapannoista kiinni omilla käsillään. Iloiset puhtaat nelijalkaiset kaverukset saavat namit palkinnoksi, me hymyilemme tyytyväisinä. Käsiemme yhteistyö, näkyy kauniina valkeina osina karvakuonojen turkkien hohtaessa. Päästämme koirat vapaaksi mökkiin, ne katselevat kaunista suomalaista järvimaisemaa, joka avautuu edessämme. Puut ja niiden vehreät kauniit lehdet havisevat vienossa tuulessa. Raamatun sanoin luonto kumartaa ja kiittää, Jumalan alati uutta luovassa kauneudessa:

"Iloiten te saatte lähteä matkaan, ja onnellisesti te pääsette perille. Vuoret ja kukkulat riemuitsevat teidän edessänne, ja kaikki metsän puut taputtavat käsiään." Luotan ja uskon, että metsän puiden "kädet", lehdet, iloitsevat, jokaisen meidän ystävällisestä teostamme, ilahduttavista käsistämme.

Mihin sinun käsiäsi kutsutaan tänään arjessa? 

Herran väkevän käden voimaa omiin käsiisi toivottaen
Carina Lievendahl
sairaalapastori  

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |