Inkeri Toiviainen

Kirjoittaja on Hyvinkään seurakunnan vs. johtava tiedottaja.

Jo joutui armas aika

ain armos sille paistaa,
niin on se autuas.

Virsi 571
Mahd. Israel Kolmodin 1694. Suom. 1700. Virsikirjaan 1701.
Uud. Alfred Brynolf Roos 1867, komitea 1937.

Ei kommentteja

Päivä vain ja hetki kerrallansa

Tiistaina 19. syyskuuta 2017 | Inkeri Toiviainen

Eilen radion aamuhartauden pitäjä mietti, miten hän eläisi tämän päivän, jos tietäisi, että se on viimeinen. Hän arveli, että ehkä ei tiuskisi lapsilleen, ehkä kertoisi puolisolleen, että tämä on tärkeä ja rakas ja ehkä kiinnittäisi erityistä huomiota kaikkiin kohtaamisiin päivän aikana.

Tapasin eilen sattumalta vanhan koulukaverini, jonka kanssa olimme neljä ensimmäistä kouluvuotta samalla luokalla. Hänestä tuli mieleeni pidetty opettajamme, joka oli aina hymyilevä ja jolle me lapset olimme todella tärkeitä. Opettajamme sanoi meille kerran: "Muistakaa lapset, että jokainen hyvästijättö voi olla viimeinen."  Ei ole samantekevää, kuinka eroamme toisistamme; vihassa vai sovussa.

Elämän kiireiden keskellä, olisi tärkeää osata tarttua hetkeen, keskittyä olennaiseen. Ruotsalaisen virsirunoilija Lina Sandellin ehkä tunnetuin virsi "Päivä vain ja hetki kerrallansa" (Blott en dag, och ett ögonblick i sänder) sanoittaa tätä asiaa hyvin. Idean lauluun Sandell sai tarinasta, joka kertoo vanhasta seinäkellosta. Seinäkello lakkasi käymästä. Kellotaulu ryhtyi selvittämään vikaa. Syypääksi osoittautui heiluri, joka oli laskenut, että sen piti vuorokaudessa heilahtaa edestakaisin 86 400 kertaa. Tätä jatkuisi viikosta viikkoon, vuodesta toiseen, loputtomiin. Työmäärän suuruus lamaannutti heilurin, ja se teki lakon. Kellotaulu ehdotti, että heiluri kokeeksi heilahtaisi edestakaisin kuusi kertaa. Näin tapahtui, mutta heiluri selitti: "Eivät nämä kuusi kertaa tunnu raskaalta, mutta minunhan on työskenneltävä kuusi kertaa miljoonia kertoja." Kellotaulu huomautti nyt, että heiluria huoletti vain työn ajatteleminen, ei työ sinänsä.  "Vaikka voitkin jonakin hetkenä ajatella niitä miljoonia heilahduksia, jotka sinun on tehtävä, sinulta ei kuitenkaan vaadita kuin yksi heilahdus kerrallaan."

Soveltaessaan tätä kertomusta syntyneen virren sanoihin Lina Sandell viittasi Raamatun sanaan: "Niin kuin sinun päiväsi, niin olkoon sinun voimasikin." (5. Moos.33:25, vanha käännös) ja Jeesuksen sanoihin: "Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet" (Matt. 6:34).

(Tauno Väinölä kertoi tarinan seinäkellosta Kotimaa-lehdessä 25.7.2003)

Ei kommentteja