Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Kosti Kallio

Kosti Kallio on Hyvinkään seurakunnan julistuksen vastuukappalainen.

500 vuotta reformaatiota

Tiistaina 7. marraskuuta 2017 | Kosti Kallio

Koko luterilainen maailma on tänä vuonna muistellut reformaation 500-vuotista historiaa sekä viettänyt monia juhlia tänä merkkipaaluvuonna. Myös Hyvinkään seurakunnassa on muistettu ja juhlittu tätä tapahtumaa.   Kesäkuussa seurakunnastamme tehtiin retki Saksaan Lutherin jalanjäljille. Sain osallistua matkaan ja tutustua moniin historiallisiin kohteisiin, joista olin kuullut elämäni aikana paljon, mutta vasta nyt näin omin silmin nuo kuuluisat paikat.

 

Martti Lutherin patsas ja kirjoittaja Wittenbergin kaupungintalon edessä

 

Selfie Wittenbergin linnankirkon oven edessä, johon on kiinnitetty pronssiin valettuna 95 teesiä.  

31.10.1517 Luther naulasi 95 teesiä, josta tapahtumasta reformaatio eli uskonpuhdistus alkoi. Noin vuosi sitten ehdotin, että pitäisimme Hyvinkään kirkossa reformaation juhlamessun tuona muistopäivänä. Idea tuli Japanin kautta, kun muistelin, että Tokiossa pidettiin tuona muistopäivänä aina juhlamessu. Asiasta tuli totta ja viime tiistaina vietimme tuon juhlamessun. Iloinen asia oli, että lähes 200 seurakuntalaista oli kuullut kutsun osallistua juhlamessuun! Ensimmäiset sata henkeä saivat Luther-ruusu-rintamerkin rintaansa.  Esa Kokko saarnasi Lutherin taistelusta puhtaan armo-opin puolesta. Uskon, ettei kenellekään jäänyt epäselväksi, miten me pelastumme yksin armosta, yksin uskosta Jeesukseen Kristukseen.  Pelastukseen ei tarvita rahalla ostettuja aneita, ei pyhimysten rukouksia, koska Jeesus yksin on pelastajamme. Tulipa itse Martti Lutherkin (Mika Valtonen) paikalle todistamaan, että näin on! 

Hyvinkään kamarikuoro toi musiikillisen antinsa messuun Erkki Hannosen johdolla. Uruissa toimi, Anna-Maija Virtanen ja kanttorina Marjut Sipakko. Itse sain toimia liturgina ja Hanna Tolonen laati juhlan esirukouksen. Messu noudatti viikkomessun kaavaa, jossa synnintunnustus oli saarnan jälkeen ennen uskontunnustusta.  Lopussa lauloimme seisaaltaan Lutherin virren, Jumala ompi linnamme. Yläsalissa joimme juhlakahvit päälle. Olin iloinen, kun monet tulivat kiittämään juhlamessusta. Kiitos kuuluu ennen muuta Taivaan Isälle onnistuneesta reformaation juhlamessusta!

Ei kommentteja

Kymmenen käskyä

Keskiviikkona 8. maaliskuuta 2017 | Kosti Kallio

Kymmenen käskyä

Hyvinkään kirkon käytävällä on kymmenen käskyn kiviset laintaulut luettavissa. Käskyt on kirjoitettu aikaisemmassa tekstimuodossa, mikä on itselleni jo lapsuudesta tuttua tekstiä.

Paastonaika on itsetutkistelun aikaa. Millä tutkisin itseäni?

Jumalan Mooseksen kautta antamat kymmenen käskyn laintaulut ovat hyvä itsetutkistelun peili. Kolme ensimmäistä käskyä kohdistuvat Jumalaan ja seitsemän jälkimmäistä kohdistuvat lähimmäiseen. Kun noita lukee, huomaan, etten ole yhtäkään käskyä kyennyt täysin täyttämään, vaikka halua siihen olisikin ollut.

Oletko sinä lukijani onnistunut käskyjen täyttämisessä? Jos rehellinen olet, tuskin.

Käskyjen lukeminen ja tutkiminen tekee meidät nöyriksi Jumalan edessä. Käskyjen tarkoitus on, että opimme tuntemaan syntisyytemme ja sen, ettemme pelastu tekojen kautta lakia täyttämällä. Silloin meille jää jäljelle ainoastaan Jumalan armo Jeesuksessa Kristuksessa, sillä Jeesus täytti lain puolestamme viimeistä piirtoa myöden. Siinä on meidän toivomme näin itsetutkistelun eli paaston aikana.

2 kommenttia

Viivästynyt unelmamatka

Maanantaina 22. elokuuta 2016 | Kosti Kallio

Unelmamme Pohjois-Norjan matkasta toteutui kesälomalla neljänkymmenen vuoden jälkeen! Avioiduin vuonna 1975 kihlattuni Sirpan kanssa. Heti seuraavana kesänä suuntasimme lomamatkalle Pohjois-Suomeen. Kävimme Inarissa asti. Tavoitteena oli käydä myös Pohjois-Norjassa, mutta vanhan automme jarrujen huonon kunnon vuoksi päätimme tehdä matkan myöhemmin. Tänä kesänä se sitten toteutui 40 vuoden kuluttua! Elämä on kuljettanut monien muiden teiden ja maiden kautta, ettei ole aikaisemmin ollut mahdollisuutta toteuttaa tätä haavettamme.

Matkasimme autollamme Hyvinkäältä Ruotsin Kiirunaan ja sieltä Norjaan Narvikiin. Matka jatkui Tromssan ja Hammerfestin kautta Nordkappiin. Paluumatkalla poikkesimme Utsjoella ja Kiilopää-tunturilla. Matkaa kertyi 3860 km!

Norjan vuonot
Norjan vuonoja ja vuoristoa heinäkuussa 2016.

Taivaan Isä soi meille todella kauniit ilmat aivan kuin postikortissa parhaimmillaan paitsi, että Hammerfestissä satoi ja Nordkappissa näköalavuoren laki oli pilven peitossa.

Norjalainen kirkko ulkoa
Tromssan Jäämerenkatedraali muistuttaa hiukan Hyvinkään kirkkoa.

Matkoilla on mielenkiintoista nähdä, miten paikalliset ihmiset elävät, ovat rakentaneet kotinsa ja miten he harjoittavat uskoaan. Pohjoisessa kyliä ja kaupunkeja oli harvassa upeitten maisemien keskellä. Tiedämme, että Pohjois-Norja jylhine vuorineen ja myrskyävine merineen ei ole ollut helppo asuttaa. Teiden, siltojen ja tunneleiden sekä talojen rakentaminen mäkiseen ja vuonoiseen maastoon on vaatinut äärettömän paljon työtä. Vielä, kun muistaa Lapin sodan, jolloin saksalaiset polttivat lähes kaikki kylät ja kaupungit tällä alueella. Ulkoisen kauniin takana on varmasti paljon kärsimystä ja koettelemuksia. Mutta ihmiset kestivät, sillä heillä oli elävä Jumala turvanaan. Noilla seuduilla sai nähdä monia kauniita kirkkoja, jotka kertovat paikallisten ihmisten uskosta ja luottamuksesta Jumalaan.

Tromssan kirkko sisältä
Tromssan Jäämerenkirkkoa koristi kaunis alttariseinän lasimaalaus.

Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen - mikä on ihminen! Kuitenkin sinä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin sinä pidät hänestä huolen... Herra meidän Jumalamme, suuri on sinun nimesi kautta koko maailman!
Ps. 8:4-5, 10.

Saakoon Herramme ja Vapahtajamme siunata myös omaa kotiseutuamme, niin että osaisimme nähdä luonnon kauneuden ja myös arvostaa isiemme työtä kotiseudullamme! Ja että osaisimme, ei vain katsella kauniita Herran temppeleitä, vaan myös kuluttaa kirkkojemme portaita ja penkkejä kuullaksemme Jumalan sanaa sielumme pelastukseksi!

Ei kommentteja

Terveisiä Brasiliasta!

Torstaina 12. marraskuuta 2015 | Kosti Kallio

Kosti Kallio Sao Paulossa
Sao Paulon keskustaa pilvenpiirtäjän katolta nähtynä.

Saan olla parhaillaan tekemässä puolisoni kanssa jo pitkään suunniteltua tutustumismatkaa Brasiliaan. Japanissa Kiotossa lähetystyössä ollessamme naapuriseurakuntamme nuori vastavalmistunut pastori Hirotaka Tokuhiro opetti minua käyttämään tietokonetta 1990-luvun alussa. Nyt hän on vaimonsa Yumikon kanssa Japanin ev. Lut. kirkon lähettämänä lähetystyöntekijänä täällä Brasiliassa Sao Paulon japanilaisten siirtolaisten keskuuteen syntyneessä luterilaisessa seurakunnassa.

On ollut varsin mielenkiintoista tutustua Sao Paulon miljoonakaupunkiin ja siellä toimivaan pieneen japanilaiseen seurakuntaan. Aivan, kuin olisi tullut kotiinsa, kun on saanut japaniksi keskustella monen tänne muuttaneen tai jo toisen polven siirtolaisen kanssa. Vajaan kolmenkymmenen hengen jumalanpalvelus on monelle osallistujalle henkireikä ja voiman antaja alkavalle viikolle. Ilo on ollut seurata pastoriparin luontevaa työtä sekä seurakuntalaisten että etsijöiden, mutta myös käytännön asioiden hoitamisessa. Japanin kielen ohella portugalin kieli sujuu pariskunnalta jo mutkattomasti seitsemän vuoden maassaolon jälkeen.

Olemme saaneet palvella ja tuoda oman kortemme lähetystyön kekoon laulamalla ja puhumalla eri tilanteissa. Puheemme tulkataan aina paikallisella kielelle, jolloin myös japania osaamattomat pääsevät jakamaan kanssamme ilosanomaa Vapahtajastamme.

Lämpimin terveisin (eilen paikoin jopa +36 astetta!)

Pastori Tokuhiro ja Kallio Sao Paulossa
Pastorit Hirotaka Tokuhiro ja Kosti Kallio Sao Paulon luterilaisen kirkon edessä.

Japaninkielinen jumalanpalvelus Sao Paulossa.
Japaninkielinen jumalanpalvelus Sao Paulossa.

Japanilainen seurakunta ruokailemassa
Yhteinen ruokailu ja iloinen tapaaminen kirkon jälkeen.

Ei kommentteja

Yhdessä!

Perjantaina 10. heinäkuuta 2015 | Kosti Kallio

Rippikirkko

Tänä kesänä on jälleen kaikissa seurakunnissa ollut ja on edelleen runsaasti rippijuhlia, niin myös meillä Hyvinkäällä. Nuoret haluavat osallistua rippikouluun runsain joukoin. Yhdessä sukulaisten ja ystävien kanssa sitten vietetään kirkossa konfirmaatiota. Kesäkuun lopussa otettu oheinen kuva Hyvinkään kirkosta kertoo, kuinka kirkkomme on lähes täysi konfirmaatiopyhänä.

Nuorille rippikouluun osallistumisessa yksi tärkeimpiä asioita on saada uusia kavereita. Varsinkin leirijaksolla nuoret tutustuvat toisiinsa. Kirkossa yhteen kokoontuminen on tärkeää siksi, että koemme yhteenkuuluvuutta. Olemme Jumalan lapsia. Kuulumme yhteen. Kasteessa jo Jumala otti lapsekseen sekä perheyhteyteensä. Ehtoollisella hän ruokkii leivällä ja viinillä, ruumiillaan ja verellään, joilla Jeesus sovitti syntimme Jumalan edessä. Kaikille ihmisille tie Taivaaseen on näin auki! Yhdessä saamme vaeltaa taivaskotiin toinen toistamme tukien. Rippikoulussa saatu kaveri voi olla kaveri läpi elämän!

Jumala kutsuu meitä sanansa ääreen kirkkoon joka pyhä, ei vain rippipyhänä. Tervetuloa mukaan osallistumaan, nauttimaan sekä Sanasta, musiikista, laulusta että myös Herran Pyhästä ehtoollisesta!

Ei kommentteja

Etiopian matkablogi - Sunnuntai 17.11.2013

Maanantaina 25. marraskuuta 2013 | Kosti Kallio

Lalibelan kirkko, Etiopia
Kosti Kallio Lalibelan kivestä veistetyn Pyhän Yrjön kirkon vartijan tuolilla.

Lauantaina saimme vierailla Kirsti ja Risto Leikolan lähettikodissa Addis Abebassa. He kertoivat mielenkiintoisesti pitkästä 22 vuoden työjaksostaan Etiopiassa. Tärkeätä on, että paikalliset ihmiset saadaan itse hoitamaan vastuullisesti eri tehtäviä. Silloin he ovat valmiit jatkamaan opittua työtä, vaikka lähetit lähtevätkin pois aikanaan maasta. Nykyisin Leikolat työskentelevät Mekane Yesus -kirkon asiantuntijatehtävissä Suomen Lähetysseuran lähettäminä. Palatessamme hotellille kohtasimme kaupungilla useita hääkulkueita, jotka menivät komeilla valkoisilla ja kukitetuilla autoillaan torvet soittaen ja ikkunoissa juhlavieraat ruusukimppuja heiluttaen kohti juhlakuvauspaikkaa!

Etiopian matkan viimeisenä päivänä, sunnuntaina, jo aamuvarhaisesta alkaen, kuuntelimme hotellihuoneissa ulkoa kovaäänisten kautta kuuluvaa Etiopian ortodoksikirkon messua. Aamiaisen jälkeen matkasimme bussillamme Mekane Yesus kirkon kansainvälisen seurakunnan jumalanpalvelukseen. Odottelimme kauniissa kesäisessä säässä kirkon avarassa pihassa tovin amharankielisen messun loppumista. Pian väkeä tuli kirkon ovesta ulos tulvimalla. Englanninkielisessä messussa taas olisi ollut kovasti vielä tilaa.  Yllätykseksi siellä oli monia suomalaisia mukana ja saarnan piti seurakunnan uusi pappi, Seinäjoelta vapaaehtoistyöhön tullut Helena Turja. Myös useita muita suomalaisia lähettejä ja vapaaehtoistyöntekijöitä tapasimme kirkon jälkeen kahvihetkessä.

Illalla kävimme katselemassa kansanmusiikki ja -tanssiesityksiä perinneruokaravintolassa. Taidokkaat esitykset olivat välillä vauhdikkaita ja antoivat kuvan Etiopian pitkästä historiasta. Perinneruoan, inseran syönti aloitettiin pesemällä kädet tarjoilijan kannusta kaatamalla lämpimällä vedellä. Ruoka syödään perinteisesti käsin, mutta taisi useimmat meistä käyttää länsimaisia ruokailuvälineitä! Iltaohjelman jälkeen siirryimme lentoasemalle ja palasimme yölennolla Istanbulin kautta kotimaahan.

Oli todella monipuolinen ja rikas matka! Taivaan isälle kiitos matkan varjeluksesta! Myös matkaoppaille ja erityisesti Matti Nummelalle kiitos koko matkan onnistuneista järjestelyistä sekä Pirkko-puolisolle Kombolchan, Dessien ja Woldiyan vierailujen järjestelyistä!

Etiopian matkaryhmä
Matkaryhmä Uran Kidaren luostarikirkon pihapiirissä Tana-järven niemimaalla.

Ei kommentteja

Etiopian matkablogi - Perjantai 15.11.2013

Maanantaina 18. marraskuuta 2013 | Kosti Kallio

Baher Dar, Etiopia

Tänään lähdimme aamulla kauniissa säässä Etiopian suurimmalle järvelle, Tana-järvelle, katetulla veneellä. Tavoitteena oli muutaman kilometrin päässä sijaitseva niemi, jossa on 1300-luvulla rakennettu  ortodoksiluostari, Uran Kidane. Pyöreässä luostarikirkossa saimme nähdä ja kuulla perinteistä munkkien laulua, hartautta tai liturgiaa perinteisten rumpujen säestyksellä. Tuli mieleeni japanilainen buddhalaisten munkkien sutrien lukeminen. Matkaopas esitteli meille kirkon keskellä olevaa nelikulmaista huonetta, jonne ei ulkopuolisilla ole asiaa. Siellä on liitonarkin jäljennös. Kirkon sisärakennelmaan oli maalattu täyteen Raamatun ja alkukirkon historiaan liittyviä värikkäitä kuvia.

Matkalla takaisin teimme ostoksia polun varressa olevista pikku myyntipöydiltä. Kävimme veneellä myös Sinisen Niilin alkulähteellä, koska tältä järveltä vesi virtaa kohti Niiliä. Järven muuttuessä vähitellen joeksi näimme nuoria miehiä kalastamassa siimalla kaislaveneestä. Kaloja näytti tulevan aika mukavasti! Virtahepoja emme nähneet, koska vesi oli tavallista korkeammalla.
Iltapäivällä söimme lounaan Tana-järven rannassa valtavan puun varjossa kauniissa puutarhassa pelikaanien ja muiden lintujen viettäessä aikaansa silmiemme edessä.

Nyt pian nousemme koneeseen ja lennämme  takaisin Addis Abebaan.

Ei kommentteja

Etiopian matkablogi - Maanantai 11.11.2013

Perjantaina 15. marraskuuta 2013 | Kosti Kallio

Maanantai 11.11. meni kauniissa kesäsäässä täällä Woldiyassa, Pohjois-osassa Etiopiaa. Hyvin nukutun yön ja aamupalan jälkeen tutustuimme Woldiyan seurakuntaan ja kirkon vieressä olevaan työkeskukseen. Seurakunta on viisikymmentä vuotta vanha. Se on kokenut myös vainon ajan edellisen hallituksen aikana. Kirkko otettiin pois välillä kokonaan, mutta seurakunta ei kuollut, vaan jatkoi elämää. Seurakunnalla on ulospäin suuntautuvaa toimintaa. Saarnapaikkoja on kahdeksan, joista neljä on jo itsenäistynyt. Lisäksi on nuorisotyötä ja opiskelijatyötä uuden yliopiston opiskelijoiden keskuudessa.

Työkeskuksessa meille oli ilo tutustua siellä käyviin ja toimiviin naisiin, jotka olivat järjestäneet esityksen puuvillalangan teosta ja kankaiden kutomisesta. Samassa oli vielä kahviseremonia perinteiseen tapaan. Myös orpolapsia tapasimme. Heille on järjestetty käsityöopetusta, jotta he saisivat niistä mahdollisen ammatin aikanaan. Pirkko ja Matti Nummela ovat tehneet arvokasta työtä Suomen lähetysseuran työntekijöinä täällä Woldiyassa. Suuri määrä kummilapsia saa apua elämäänsä tämän keskuksen kautta.

Iltapäivällä kävimme kahdessa eri orpolapsen kodissa. Toisessa iäkäs sijaisäiti sairasteli. Hänkin sai lääkitysapua, että olisi kyennyt hoitamaan orpotytön. Talon vuotava katto oli myös saatu korjattua. Toisessa kodissa kummilapsiprojektin kautta leskiäiti oli saanut kokonaan uudesta paikasta kodin, jossa hän nyt asui tyttärensä kanssa. He olivat onnellisia suuresta avusta ja myös meidän vierailustamme. Näissä kodeissa käytyämme ei meidän suomalaisten pitäisi valittaa mistään, sillä meillä on sittenkin lähes kaikilla niin erinomaisen hyvin asiat.

Ei kommentteja

Etiopian matkablogi - Sunnuntai 10.11.2013

Keskiviikkona 13. marraskuuta 2013 | Kosti Kallio

Sunnuntaina 10.11. olimme Dessien Mekane Yesus kirkon jumalanpalveluksessa. Väkeä oli paljon, kirkko täynnä ja osa jäi ulos. Varmaan kaksi-kolmesataa henkeä. Messu alkoi ylistyslauluilla. Liturgi johti messua monin rukouksin, synnintunnustuksen ja synninpäästön sanoilla. Yksi lapsi kastettiin punaisesta muovipesuvadista! Eräs naishenkilö siunattiin lähtemään Amerikkaan. Hiippakunnan johtaja eli presidentti saarnasi vauhdikkaasti! Välillä oli tiedotuksia ja me toimme laulutervehdyksen Suomesta ja annoimme lahjaksi seurakunnalle kynttilänjalat uutta rakenteilla olevaa kirkkoa varten. Lopuksi vietettiin ehtoollinen ja sain olla Reijo Huuskosen kanssa jakamassa ehtoollista. Messu kesti kolme tuntia! Joku sanoi minulle, että otitko oppia seuraavaa kertaa varten Hyvinkäälle? Siinäpä haastetta!

Lounaan jälkeen matkamme jatkui kauniiden vuoristoseutujen kautta Woldiyaan, jossa yövyimme bungaloveissa Afrikan yöäänien ja kaupungin äänten kuuluessa.

Ei kommentteja

Etiopian matkablogi - Torstai 7.11.2013

Perjantaina 8. marraskuuta 2013 | Kosti Kallio

Addis Abeban katunäkymää

Aamulla puoli kahdeksan maissa lähdimme Addis Abebasta kohti pohjoista 400 km päässä olevaa Dessietä. Matka taittui pikkubussilla. Kuva on hotellimme kadulta heti lähdön jälkeen. Matkalaukut laitettiin auton kattotelineelle.

Matkalla oli valtavan kauniit maisemat! Yli kahden kilometrin korkedella olevalta ylätasanteelta laskeuduimme välillä alas laaksoon ja sieltä taas serpentiinitietä ylös vuorille. Pelloilla korjattiin viljaa ja suuria karjalaumoja kuljetettiin pitkin tienvarsia. Välillä lehmät, vuohet, lampaat sekä aasit ja kamelitkin olivat jäädä auton alle, mutta taitavasti kuljettaja ohjasi automme niiden ohi. Yhtään kolaria emme matkallamme nähneet, mikä tuntui uskomattomalta, sillä karjalaumoja kulki pitkin ja poikin tiellä.

Loppumatkasta pysähdyimme tutustustumaan yhteen pääkohteistamme, Kombolchan toimintakeskukseen, jossa Pirkko Nummela työskentelee. Suomen lähetysseura on saanut tukea Nenäpäiväkeräyksestä tähän keskukseen. Näimme, kuinka keräysvarat ovat menneet hyvään tarkoitukseen. Meitä tervehtivät pihalla leikkivät pienet lapset ja työkeskuksessa oli muutamia nuoria opiskelemassa käsityötaitoja. Osa oli jo ehtinyt lähteä kotiin. Henkilökunta oli ystävällistä ja motivoitunutta työhönsä.

Jatkoimme työkeskuksesta Dessien kaupunkiin, joka sekin sijaitsee noin 2,5 kilometrin korkeudella merenpinnasta. Yö on viileä ja ulkoa kuuluu voimakas musiikki läheisestä ravintolasta. Tämä on Afrikkaa!
Taas olemme varjeltuneet monilta vaaroilta tänään! Kiitos Taivaan Isälle!

Ei kommentteja

Etiopian matkablogi - Keskiviikko 6.11.2013

Perjantaina 8. marraskuuta 2013 | Kosti Kallio

Olemme turvallisesti perillä Addis Abebassa. Matkalaiset ovat kaikki terveitä! Saavuimme yöllä klo yksi tänne pienen sateen saattelemana. Hotellimme oli muutettu, mutta ei hätää, siisti Monarch-hotelli lähellä lentokenttää. Viitisen tuntia ehdimme nukkua. Aamupala oli hyvä, ei niin ylellinen kuin Suomessa, mutta hyvin riittävä. Viisumeita emme saaneet heti yöllä, vaan vaaleanpunaisen lapun passia vastaan. Tänään matkatoimisto hoitaa viisumit kuntoon.

Kello lentokentällä näytti puoli kahdeksaa tullessamme, vaikka meidän kellomme näytti puoli kaksi yöllä. Täällä on käytössä vanha raamatullinen tapa aloittaa päivän tunnit aamulla kello kuusi. Siksi kello näyttää olevan kuusi tuntia edellä todellisesta ajasta. Nyt pitää olla tarkkana, että käsittää ajan oikein! Varsinkin, jos sopii paikallisten kanssa tapaamisia!

Kaunis päivä on alkanut. Addis Abebassa! Varjelusta taas pyydämme, kun kaupungille olemme lähdössä!

Jatkoa edelliseen...

Tänään tutustuimme Etiopian pääkaupunkiin, Addis Abebaan. Ajoimme pikkubussilla melko ruuhkaisia katuja. Tutustuimme paikallisen oppaan johdolla Etiopian historiaan ja Etnografiseen museoon. Museossa näimme jotain siitä, kuinka pitkä historia maalla on. Sanotaanhan, että ihminen olisi lähtöisin juuri Etiopiasta. Museon yksi kerros käsitteli uskontojen ja erityisesti Etiopian ortodoksisen kirkon historiaa. Vanhat koristeelliset ristit ja hyvin vanhat raamatunaiheiset maalaukset puhuttelivat. Afar-heimon, jonka parissa tehtävää radiotyötä seurakuntamme tukee, elämäntapoja oli kuvattu eräällä osastolla myös.

Iltapäivällä tutustuimme ortodoksikirkkoon ja sen erääseen suureen kirkkorakennukseen, jossa juuri vietettiin suurta juhlaa. Väkeä oli paljon, mutta niin myös kerjäläisiä käsi ojossa joka kääntessä. Etiopialainen oppaamme ei suositellut tai suorastaan kielsi antamasta mitään, koska hän näki, ettei sillä näiden ihmisten ongelmia ratkaista. Hän suositteli ostamaan paikallisesta kaupasta opetusmateriaalia ja antamaan niitä heille, jotta he itse auttaisivat itseään elämässä eteenpäin. Asia jäi mietityttämään.

Aamulla meillä on varhainen herätys kun jo seitsemältä pitää olla bussi pakattuna ja aamupala syötynä. 12 tunnin bussimatka Dessien kaupunkiin kohti Pirkko Nummelan työpistettä alkaa.

Ei kommentteja

Etiopian matkablogi - Tiistai 5.11.2013

Perjantaina 8. marraskuuta 2013 | Kosti Kallio

Pääsimme turvallisesti Istanbuliin asti. Helsingissä oli sade ja kova tuuli, muuta kone nousi turvallisesti paksun pilvikerroksen läpi aurinkoon! Odottelemme pian Addis Abebaan lähtevää konetta. Sää on lämmin ja pimeys laskeutui äsken Istanbulin ylle. Laskeutuessamme näin ikkunasta Hagia Sofian suuren nykyisen museomoskeijan ja entisen suurkirkon. Myös Sininen moskeija näkyi hyvin. Bosborin salmessa näkyi paljon laivoja ja miljoonakaupunki sen molemmin puolin.

Ei kommentteja

Etiopian matkablogi - Maanantai 4.11.2013

Keskiviikkona 6. marraskuuta 2013 | Kosti Kallio

Sekä ajatuksissani että myös käytännössä olen valmistautunut viime viikkoina matkalle Etiopiaan! Meitä hyvinkääläisiä, sekä muutama henkilö myös muista seurakunnista, yhteensä 15 henkeä, lähdemme, jos Jumala suo, 5. - 18.11.2013 tutustumaan lähetystyöhön kyseisessä maassa. Samalla tutustumme Etiopian maahan ja sen vuosituhantiseen kulttuuriin. Matkan johtajana toimii kokenut Etiopian lähetystyöntekijä Matti Nummela ja minä toimin toisena matkanjohtajana. Matti on toiminut vaimonsa Pirkon kanssa erityisesti aids-orpojen parissa tehtävässä työssä. Matin jäätyä eläkkeelle Pirkko jatkaa projektityössä siellä edelleen. Niinpä tapaammekin matkallamme myös Pirkon työnsä ääressä! 

Tarkoitus on tällä palstalla kertoa matkakokemuksista. Tänään olen pakkaillut viimeisiä tavaroita laukkuihin. Tavarat pitäisi saada sopivasti jaettua matkalaukkuun ja käsimatkatavaroihin. Matkatavaraa saa olla peräti 30 kiloa +käsimatkatavarat! Omat tavarat painavat noin 20 kg ja loput kilot käytän tuomisiin Etiopian kirkolle sekä aidsorpotyöhön.

Huomenna osa meistä lähtee kirkonmäeltä klo 10 taksilla kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Sieltä nousemme Turkish Airlines -yhtiön lentokoneeseen klo 13. Matkallamme on välilasku Istanbulissa ja saavumme Addis Abebaan yhden jälkeen yöllä.

Sulkeudumme esirukouksiinne!

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |