Tekstin koko

Blogi

Arkisto

Laura Jokinen

Laura Jokinen on Hyvinkään seurakunnan varhaiskasvattaja.

Työtoverin muistolle

Torstaina 25. lokakuuta 2018 | Laura JokinenVietämme työpaikalla paljon aikaa ja pitkään samassa paikassa työskennellessä tulee myös työkavereista tärkeä osa elämää. Hyvä työkaveri tekee töihin menemisestä mieluisaa. Tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että työyhteisössä viihtyminen on suoraan yhteydessä työntekijän sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin.

Hyvinkään seurakunnan varhaiskasvattaja Maarit Rytkönen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen vuoden 2017 lopulla. Hän ehti tehdä seurakunnassamme töitä kolmisenkymmentä vuotta ja sinä aikana tavata valtavan määrän perheitä ja tutustua moniin työkavereihin. Maaritin työkaverit kutsuttiin 24.10.2018 konserttiin, jonka hän olisi halunnut järjestää päiväkerholaisille. Maarit ei ehtinyt tätä tekemään mutta työkaverit halusivat toteuttaa hänen toiveensa. Niinpä kaikki seurakunnan päiväkerholaiset saivat tulla tanssimaan, laulamaan ja viettämään yhteistä aikaa perheensä kanssa Vehkojan seurakuntakeskukseen. Pieni suuri seikkailu-yhtye Porista; Tommi Huuskonen, Olli Helenius, Ville Salminen ja Marko Mäkinen saivat vipinää puntteihin ja hymyn huulille. Kyseinen bändi oli oikein sopiva ja uskon, että Maarit olisi tästä pitänyt. Hän kun sai työkavereittensa huulille myös hymyn. Heidän biisejään pystyy kuuntelemaan youtubesta, sieltä löytyy kerholaistenkin suosikki sateenkaaren värejä ja kirkonrotta. Heidän monissa lauluissaan on myös hengellinen sanoma ja siksi ne sopikin erittäin hyvin tähän muistokonserttiin.

"Asenne ratkaisee", niin kuin bändi laulussaan 'Asenne' laulaa. "Kaikille huudan hyvän huomenen ja kavereille moikkailen." Muistetaan toivottaa työkavereille hyvää huomenta, moikataan kun tavataan ja kohdataan. Hymykin riittää huomiomaan toinen toisemme niin arjessa kuin töissä.

"Sateenkaaren värejä ja niiden sävyjä, Luojan luomia näet kaikkialla. Sininen ja valkoinen, värit ovat vapauden. Kädet ristiin laitan, olen kiitollinen. "(Pieni suuri seikkailu: sateenkaaren värejä)

Kiitollisia olemme kaikista ihanista työkavereista, joita olemme saaneet tavata. Kiitos, että saimme tutustua Maarittiin. Ihanaan, toiset huomioon ottavaan, positiiviseen ja aktiiviseen työntekijään. Hän saa katsella sateenkaaren värejä nyt Jumalan luona. Me työkaverit vilkutimme sinulle Maarit tänään konsertissa, kaipaamme sinua. Olet ajatuksissamme.

"Taivaan Isän kämmenellä turvassa saat olla, taivaan Iskän taskussa et oo hunningilla. Taivaan isä tietää meidät jokaiset, taivaan Isä tuntee meidän tarpeemme. " (Pieni suuri seikkailu: kirkonrotta)

Hyvinkään seurakunnan varhaiskasvattajat


Pieni suuri seikkailu -yhtye Porista esiintyi lasten konsertissa.

Ei kommentteja

Cross Factor - Kuutsi 2018

Torstaina 23. elokuuta 2018 | Laura Jokinen

Rippikouluni kävin Uukuniemessä vuonna 1994 ja sinä kesänä olin myös ensimmäistä kertaa Hyvinkään seurakunnan järjestämällä Kuutamoleirillä. Ensi vuonna Kuutsi eli kuutamoleiri täyttää 50 vuotta. Itse olen käynyt kuutsilla jo parikymmentä kertaa, ensimmäisen kerran 25 vuotta sitten. Jotkut asiat ovat muuttuneet mutta sanoma on pysynyt samana. Edelleen laulamme Evankeliumista, joka on ilosanomamme. Meidän tehtävämme on nyt kertoa se! Se fiilis kun yli sadan hengen porukka tekee iltahartauden jälkeen sisaruspiirin ja laulamme yhdessä Tule kanssani Herra, Jeesus. Toista samanlaista fiilistä saa hakea. Yhteisöllisyyden tunne, ihmiset ympärillä lausumassa Herran siunauksen, silloin sydämessä tuntuu jotain hyvin voimallista. Rakkauden ja onnellisuuden tunne on valtava.

Vuosien varrella kuutsit ovat tosiaan muuttuneet, nyt on valoja, valotauluja, savukoneita, äänimiehet monitoreineen, suuret juhlateltat joihin kokoonnutaan seuraamaan ohjelmaa, rukoilemaan ja viettämään Herran pyhää ehtoollista. Alkuvuosieni kuutsit vietimme Sääksin leirikeskuksessa, nykyään Orivedellä Päiväkummun leirikeskuksessa. Yhdessä tekeminen ja kokeminen on pysynyt samana. Lauluja on tullut uusia, mutta jotkut vanhat suosikit pysyvät vuodesta toiseen uusiutuvassa nuoren seurakunnan veisukirjassa. Olemme myös päässeet kuulemaan monia gospel-yhtyeitä. Tänä vuonna Juhani Tikkanen, Park7 ja Pekka Laukkarinen trio viihdytti ja kosketti lauluillaan.

Nyt olen saanut olla vuosia työntekijänä leirillä, koruja olemme askarrelleet jo monena vuonna. Toisille kuutsilaisille onkin tullut jo perinteeksi käydä askartelupisteelläni tekemässä "tämän vuoden koru". Heti kotiin päästyäni sain idean tehdä kuutsi-rannekkeesta muistoksi korvakorut. Ehkä sellaisia voidaan jonain vuonna tehdä, jos niitä kertyy pöytälaatikkoon riittävästi. Muutama kuutsi pitää siihen vielä kokea. Viime ja tänä vuonna vedin myös rukous- ja tanssikanavaa yhdessä Jemina Rytilahden kanssa. Gospel-biisien tahtiin ylistimme Jumalaa liikkumalla. Nuorten tanssi on ollut upeaa katsottavaa ja siinäkin yhdessä tekeminen on vahvasti läsnä.

Tänä vuonna saimme myös pelata iltaohjelmassa Kuutsi vastaan 1-peliä. Ihan niin kuin televisiosta olemme saaneet seurata Kaikki vastaan 1-ohjelmaa. Yritimme miettiä kuinka kauan kestää lukea Markuksen evankeliumi. Kuinka monta metriä pystyy Cooperin testin 12 minuutin aikana heittämään tulitikkua ja liikkumaan sen mukaan. Kuinka monta grammaa ehtii roolivaatteita pukemaan päälleen kolmessa minuutissa.

Ilo ja riemu oli valloillaan lauantai päivän työpajoissa kun nuoret pääsivät kokeilemaan rodeohärkää ja virtuaalitodellisuusvaunua, pomppimaan pomppulinnassa, harjoittelemaan elvytys-Annella ensiaputaitoja, maistelemaan muurikkalettuja ja lakkailemaan kynsiä. Ja paljon, paljon muuta. Pysähdyimme myös tärkeiden asioiden äärellä kanavissa keskustellen mm. omasta uskosta, ihmissuhteista, seksuaalisuudesta, mielenterveydestä ja luomakunnasta.

Joka vuonna kuutsilla on ollut oma teemansa, jonka ympärille kaikki ohjelma, raamattu-hetket, iltaohjelmat yms. kehitellään. Tänä vuonna teema oli Cross Factor, näimme useita kilpailijoita esiintymässä omilla taidoillaan. Sunnuntain messussa kaikille jaettiin mitalit, sillä kaikki olemme voittajia. Olemme saaneet palkinnoksi pelastuksen. Voisiko parempaa palkintoa olla?

Hyvinkään seurakunnan nuorisotyö todella panostaa toimintaan, se on näkynyt jo ensimmäisestä kuutsistani alkaen. Halutaan järjestää toimintaa, joka kiinnostaa nuoria ja jossa kirkon sanoma on esillä.

Kiitos kaikille kuutsilaisille tämän vuoden leiristä, toivottavasti nähdään ensi vuonna! Kiitos Jeesus.

2 kommenttia

Iloa korviksista, iloa kierrätyksestä

Tiistaina 5. kesäkuuta 2018 | Laura Jokinen

 

Kymmenisen vuotta sitten sain ystävältä napeista tehdyt korvakorut. Silloin vielä en vaihdellut koruja päivittäin, joten niistä korviksista tuli mieluisat monelle päivälle. Siitä se ajatus sitten lähti. Kotoa löytyi monenlaisia pieniä muovisia esineitä ja veljeltä pyysin niihin poralla reikiä ja korvakoruja alkoi syntyä. Riittävän monen poraushomman jälkeen veli mietti, pitäisikö minulle ostaa ihan oma pora. Kun oma dremel-pora oli hyppysissä, niin reikiä alkoi syntymään tiheään tahtiin ja oma silmä alkoi harjaantumaan mistä kaikesta korvakoruja pystyisi tekemään. Ja nykyään korvakorut vaihtuvat päivittäin.

Nykyään ystävät laittelevat minulle viestiä usein, onko tämä tarpeen vai heitänkö roskiin. Aina otan tarjotut pikkutavarat ja jos niistä ei synny ideaa muutamaan kuukauteen, heitän ne pois. Usein kuitenkin syntyy. Ystävätkin ovat alkaneet nähdä roskissa mahdollisuuden, mitään ei heitetä pois ennen kuin minulta on kysytty. Kotoa löytyykin miljoonalaatikoita täynnä kaikenlaista pientä sälää. Deodorantin roll-on palloista, tietokoneen näppäimistä, lautapelien nappuloista, vanhoista kolikoista, tölkkien korkeista, kirjojen kansista (paljon lauletut, kärsineet veisukirjat ja virsikirjat), palapeleistä, c-kasettien ja VHS-kasettien sisäosista, ripsivärien harjoista, kuivuneitten tussien korkeista, maitotölkeistä, barbien kengistä, simpukoista, puuvärien kynänpätkistä, piilolinssien säilytyspurkeista, rikkinäisistä helmikoruista ja legoista saa hauskoja koruja. Kaikki tarpeeksi pieni ja kevyt muuttuu käsissä korvakoruiksi.

Viime vuonna Hyvinkään kaupungin ja Hyvinkään seurakunnan täyttäessä 100 vuotta tuli pakottava tarve keksiä korut niitten kunniaksi. Kaupungin vaakuna ja seurakunnan logo korvakoruja tehtiinkin monia leireillä. Tölkkien nipsuista, erilaisista helmistä ja hamahelmistä syntyi kuvaavia koruja.

Kun isä jäi eläkkeelle maatilaltaan, hän siivoili navettaa. Sieltä löytyi käyttämättömiä lehmien korvamerkkejä ja niistä tulikin erikoiset korvakorut jotka ovat herättäneet hilpeyttä. Isän naapurista löytyi myös lampaan ja possun korvamerkkejä. Niin sai seurakunnan lapsi- ja perhetyön maskotti Lysti Lammaskin korvamerkin. Roskissa on mahdollisuus vaikka minkälaisiin taideteoksiin.

Paljon kirjoitetaan mereen päätyvästä muoviroskasta. Itse aloin kierrättämään muovia ja huomasin kuinka paljon sitä tuleekaan. Pieni vaiva itselle mutta äärettömän tärkeä maapallolle. Kierrätyskorvakoruja on tullut tehtyä monella leirillä ja erilaisissa tapahtumissa. Uusia koukkuja ja korujen väliosia tulee tilattua, mutta pääosin korvakorut on kierrätysmateriaaleista. Koruja on tullut annettua paljon ystäville lahjoiksi ja jonkun verran eri paikoissa olen niitä myynytkin. Raha ja tienaaminen ei ole pääasia vaan tärkeintä korujen tekemisessä on se, että muutkin voisivat innostua tekemään roskista taidetta. Siksi on ollut ihanaa olla mukana monissa tapahtumissa ja puhua kierrätyksen tärkeydestä.

Nuorten kuutamoleirillä elokuussa tehdään taas roskasta koruja ja lokakuussa tyttöjen päivässä kaupungintalolla. 

Ei kommentteja

Uskon maisemia

Maanantaina 13. marraskuuta 2017 | Laura Jokinen

 

Maalit ja pensselit esiin, on jälleen tiistai-ilta. Olen käynyt tänä syksynä seurakuntakeskuksessa yhdessä reilun kymmenen muun maalaamisesta kiinnostuneen kanssa. En ole pitänyt itseäni maalarina, mutta tässä ryhmässä ei ole kokemuksella väliä. Tarkoitus on antaa värien siirtyä paperille oman sielun maiseman tahdissa.

Kurssilla pysähdytään kristinuskon sanoman äärelle luovasti eläytyen, maalaten, keskustellen ja hiljentyen. Lähtökohtina luetaan aiheeseen liittyviä tekstejä tai kuunnellaan musiikkia. Kuvan toteutuksessa on jokaisen oma jälki tärkeä. Maalaaminen voi olla leikkiä tai sukeltamista, vaikka pelkkää väriä. Kurssi on tarkoitettu niin aloittelijoille kuin kokeneillekin kuvantekijöille. Kurssin vetäjinä toimivat taiteilija, TM, Anna Rauhala ja pastori, psykoterapeuttiopiskelija Petra Pohjanraito.

Tiistai-ilta alkaa siis Annan valitsemilla Raamatun kohdilla, runoilla, musiikilla. Jokaisella kerralla on oma teemansa; esim. jalanjäljet, puut, kalliot, meri. Keskustelemme tekstien lomassa ajatuksista, joita herää. Samalla kun kuuntelen tekstejä ja toisten ajatuksia, alkaa mielessäni kulkea eri värejä, kuvioita, sieluni maisema. Käteni haluavat päästä pian pensseleiden ja värien kimppuun. Levittäydymme kukin paperimme ääreen ja rauhallinen yhdessä olo antaa jokaiselle mahdollisuuden maalata omaa sisintään.  Joku ehtii tehdä useamman teoksen, toinen maalaa yhtä paperia. Värejä on monia, jokainen teos on erilainen, ihan niin kuin me maalaritkin.Kun olemme maalanneet omat uskon maisemat, kokoonnumme jakamaan niistä sen mitä haluamme. Tämä jakaminen on ollut erittäin tärkeää ja on ollut mielenkiintoista kuulla mitä joku muu näkee omassa paperissani. Toinen voi nähdä maalauksessa jotain mitä en ole tullut ajatelleeksi ja se tuntuu hyvältä.

Päätämme illan Petran valitsemiin teksteihin ja rukouksiin. Palaan kotiin oma teos kainalossa ja minulla on hyvä olla. Olen saanut hetken rauhoittua arjen keskellä. Olen saanut kotiin taideteoksen, joka herättää tunteita joka kerta katsoessani sitä. Siinä on sielun värejä ja uskon maisemia.

Vielä ehdit katsomaan myös Hyvinkääläisten taiteilijoiden näyttelyä "Minun uskoni", joka on avoinna 19.11. asti  Hyvinkään kirkon yläsalissa. Hyvinkään seurakunnan juhlavuoden viimeinen taidenäyttely osui Reformaation juhlaviikolle, ja se järjestetään yhteistyössä Hyvinkään Taiteilijaseuran kanssa. Aukioloajat: ma-su 12-16 ja lisäksi keskiviikkoisin 16-19. Äänestä suosikkiteostasi näyttelyssä käydessäsi. Kolme eniten ääniä saaneiden teoksien nimet julkaistaan näyttelyn jälkeen.

Ei kommentteja

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |