Suomen tarina – ja Hyvinkään…

17.10.2016 15.06 | Reijo Huuskonen

Suomen tarina -kirja

Tasavuosia tuppaa niin, ettei tahdo luvuissa pysyä! Kotikaupunki Hyvinkää täyttää ensi vuonna täydet sata, samoin seurakunta. Suomen tasavalta niin ikään saavuttaa sadan vuoden kunniakkaan rajapyykin 2017. Hyvinkään kirkkokuoro pääsi tänä vuonna ennakoimaan satavuotisjuhlia, koska se on perustettu 1916.

Juhlavuosina tavataan julkaista jotakin mustaa valkoisella - tai nyttemmin upein väriotoksin. Hyvinkään uusi historiateos on rakenteilla, ja taittaja virittelee piakkoin mallisivuja Hyvinkään seurakunnan 100-vuotishistoriaa varten. Kirkkokuoro julkaisi omansa jo viime keväänä.

Luen parastaikaa arvioitavakseni lähetettyä teosta Suomen tarina - Miten Suomesta tuli Suomi. Kustantaja on vähän oudompi nimi: Atlasart, eli akateemikko Paavo Haavikon perustaman Arthousen yksi jälkeläisistä. Tekijöinä ovat Timo Junkkaala ja Erkki Kuusanmäki. Timo on teologian tohtori ja historioitsija, opiskelukaverini 1970-luvulta ja työtoveri myöhemmiltä vuosikymmeniltä, Erkki taas lukuisia sarja- ja pilakuvapiirroksia tuottanut graafikko.

Sinivalkoisen opuksen kannessa on myös teksti Suomi/ Finland 100. Takakannessa kerrotaan, että kirja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan 2017 ohjelmaa. Se sisältää 100 tarinaa ja kuvaa. Nimenomaan hauskojen piirroskuviensa ansiosta kirjaan tarttunee moni sellainenkin, joka ei muuten historiasta huvitu.

Timo Junkkaala jäi eläkkeelle pari vuotta sitten. Nyt paljastui, miten mies on käyttänyt aikaansa lastenlasten hoidon ohella. Lähdekirjallisuutta on täytynyt haravoida satoja tunteja, valintoja ja tiivistyksiä puntaroida jokaisen sadan tarinan kohdalla. Timo ansaitsi historian kannuksensa elämäkertateoksilla Frans Hannulasta, Urho Muromasta ja Osmo Tiililästä. Hän on myös teologisen tiedekunnan kirkkohistorian dosentti. Kirjan kansissa, esipuheessa tai kiitoksissa ei näillä meriiteillä hehkuteta.

Se, mistä ihminen on aikakausista riippumatta aina ollut kiinnostunut, ovat tarinat. Niitä on kertoiltu jo metsästyskulttuurin nuotioiden äärellä, ne ovat kansantarujen ydinaineistoa ja niitä kuuntelemme mielellämme mekin. Jos kuivan faktan saa kiedottuatarinoiden asuun, riittää kiinnostus.

Onko Timo Junkkaala osannut valita Suomen yli tuhatvuotisesta historiasta oikeat palaset ja muruset, siitä alan asiantuntijat voivat antaa paremman arvion. Joka tapauksessa paljon tuttua, mutta myös uusia ja yllättäviä yhteyksiä ja sitaatteja kirjoittaja on löytänyt. Teologitausta näkyy luonnollisesti, mutta kristinuskon merkittävästä vaikutuksesta ei tällaisessa pitkässä polussa voi vaieta.

Suosittelen lämpimästi näiden satavuotisjubileerauksien keskellä sataa tarinaa ja kuvaa siitä, miten Suomesta tuli Suomi!

Ei kommentteja "Suomen tarina – ja Hyvinkään…"

Kommentoi "Suomen tarina – ja Hyvinkään…"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.