Mitä on hengellinen ohjaus?

9.10.2017 9.34 | Carina Lievendahl

Viime viikon blogissa työtoverini Elina Antikainen nosti esiin kysymyksen: mitä on sielunhoito? Hän totesi sen olevan tilan antamista. Jatkan hengellisestä ohjauksesta, mitä se voisi olla?

Hengellinen ohjaus klassisessa merkityksessä koetaan hengellisen ohjaajan ja hänen ohjattavansa välisenä suhteena. Laajemmassa merkityksessä se voi olla hengellistä matkakumppanuutta, joka voi kuulua koko seurakunnan elämään ja seurakuntalaisten elämään. Hengellinen matkakumppani auttaa toista matkakumppania tunnistamaan Jumalan puhuttelun elämässään. Hengellinen ohjaus voi siis olla tavallisessa arjessa meidän kristittyjen yhteistä vaellusta, jossa kyselemme Jumalan tahtoa elämässämme.

Hengellisen ohjauksen on ajateltu olevan suppeammassa merkityksessä kokeneiden kilvoittelijoiden armolahjaa. Lutheria voi pitää hengellisenä opastajana, katekismuksen ja Raamatun sanan mietiskelyyn ohjaavana rukouksen teologina. Moni on saanut postilloista ja katekismuksista rohkaisua, ne ovat toimineet hengellisenä opastajana uskon ja elämän polulla. Kirkkomme seuraperinne on pitänyt yllä hengellistä ohjausta ja sielunhoitoa rinnakkain; se on näkynyt keskinäisenä lohdutuksena ja rohkaisuna.

Hengellinen matkakumppanuus on parhaimmillaan tilan tekemistä Jumalan ja ihmisen kohtaamiselle. Tärkeää ei ole se, että ohjaaja puhuu, vaan että Jumala puhuu. Viisas rinnalla kulkija, matkakumppani, auttaa siten toista tunnistamaan Jumalan puhuttelun ja rohkaisee matkakumppaniaan vuoropuheluun Jumalan kanssa.

Hengellinen matkakumppanuus ottaa todesta ihmisen tämänhetkisen elämän. On hyvä käyttää sekä uskon että psykologian kieltä sekoittamatta niitä toisiinsa. Pohtiessamme Raamatun sanaa ja seurustellessamme Jumalan kanssa, jumalasuhde voi kokea muutoksia. Matkakumppani voi olla pohtimassa yhdessä, mitä tunteita ja tarpeita toisessa herää, mistä se kertoo? Tässä todellisuudessa Jumalan rakastava läsnäolo on häntä hoivaamassa.

Kerron tarinan abba Antonioksesta, Egyptin kuuluisimmasta erämaaisästä, sen ajan hengellisestä ohjaajasta. Kuolinvuoteellaankin hän ohjasi oppilaitaan. Eräs heistä kysyi: "Abba, Antonios. Sinä olet suuri Jumalan mies. Sinä olet kuin Mooses." Abba Antonios oli pitkään hiljaa. Lopulta hän vastasi: "Viimeisellä tuomiolla Jumala ei kysy minulta: Antonios, miksi et ollut kuin Mooses? Hän kysyy minulta: Antonios, miksi et ollut Antonios?"

Voinko siis olla matkakumppani, jota kantaa menneiden kristittyjen sukupolvien saatto ja kirkon elävä perinne ja usko? Keskellä tätä maailmaa, jota elämme juuri nyt. Monet meistä etsivät hengellistä sisältöä elämäänsä, jossa kokemuksen kieli on sydämen kieli, joka on rukousta Jumalan kanssa. Siinä rukouksessa Jumala, ihminen, kirkon perinne, ympäröivä maailma ja elämä, otetaan todesta. Edellä viitaten: Antonios saa olla Antonios. Sinä saat olla sinä, Jumalan rakastavassa läsnäolossa.

Ei kommentteja "Mitä on hengellinen ohjaus?"

Kommentoi "Mitä on hengellinen ohjaus?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.