Sattumaa?

16.3.2018 10.55 | Saija Lottonen

Brittiläinen kirjailija Roald Dahl on tullut tunnetuksi monista hyvistä kirjoistaan niin lapsille kuin aikuisillekin. Muun muassa Jali ja suklaatehdas on monille tuttu. Olen aina pitänyt Dahlin tyylistä kirjoittaa. Hän osaa viljellä tekstissään huumoria ja teräviä oivalluksia. Sellaisia ajatuksia, joita olen kirjoittanut itselleni muistiin. Eräs hieno lause löytyy Tynkätyiset-kirjasta: "Katso loisteliain silmin kaikkea ympärilläsi, koska suurimmat salaisuudet on kätketty yllättäviin paikkoihin."

Tämä Roald Dahlin lause tuli mieleeni, kun kuulin Stephen Hawkingin kuolemasta. Yksi maailman tunnetuimmista tiedemiehistä ja fyysikoista kuoli keskiviikkona 14.3.2018. Hän oli kuollessaan 76-vuotias. Hawking tuli tunnetuksi erityisesti mustien aukkojen tutkijana sekä kirjastaan Ajan lyhyt historia (A Brief History of Time). Hänen elämänsä muuttui totaalisesti parikymppisenä nuorena miehenä, kun hänellä diagnosoitiin ALS- sairaus. Tuolloin hänelle annettiin vain kaksi vuotta elinaikaa. Sairaus sitoi Hawkingin täysin pyörätuoliin ja hän pystyi kommunikoimaan pyörätuoliin liitetyllä puhesyntetisaattorilla. Sairaus ei kuitenkaan sitonut hänen sisäistä maailmaansa, päinvastoin. Hän katsoi edelleen loisteliain silmin kaikkea ympärillään ja löysi kosmoksesta aina vaan uusia ihmetyksen aiheita. Hawking jatkoi tutkimustyötään, luennoi ja esiintyi julkisesti. Hän avasi tiedettä tavallisille ihmisille niin, ettei se tuntunut "heprealta".

Stephen Hawking kuoli samana päivänä kuin suhteellisuusteorian luoja Albert Einstein. Päivä on myös piin likiarvon päivä. Sattumanvarainen kuolinpäivä historiankirjoihin jäävälle suurelle tieteentekijälle? Enpä usko.

Lux Aeterna Stephen Hawking!

"Nouse, loista kirkkaana, sillä sinun valosi saapuu ja Herran kirkkaus koittaa sinun yllesi." Jes. 60:1

2 kommenttia "Sattumaa?"

sms 18.3.2018 17.46

Kiitos, Saija, että muistutat meitä tästä mielenkiintoisesta persoonasta! Onkohan mikään koskaan sattumaa? Epäilen.Lisään tähän lainauksena (löytyvät fbsta!) Hawkingin nerokkaat ajatukset:

"Tässä 10 kuolematonta sitaattia
Hawkingilta vapaasti suomennettuna.

1. Luovuudesta

“Olen edelleen vain lapsi, joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi. Kyselen yhä uudelleen ja uudelleen ‘miten’ ja ‘miksi’ -kysymyksiä. Silloin tällöin satun löytämään vastauksia.”

2. Epätäydellisyydestä

“Seuraavan kerran, kun joku kritisoi sinua tekemästäsi virheestä, kerro hänelle, että se saattaa olla hyvä asia. Ilman epätäydellisyyttä sinua eikä minua olisi edes olemassa.”

3. Liikuntarajoitteisuudesta

“Jos olet liikuntakyvytön, se ei luultavasti ole sinun vikasi, mutta ei ole hyödyllistä syyttää maailmaa tai odottaa kenenkään säälivän sinua. On tärkeää pitää positiivinen asenne ja tehdä parhaansa tilanteessa, josta löytää itsensä. Jos ihminen on fyysisesti rajoittunut, hänellä ei ole varaa tehdä itsestään myös henkisesti rajoittunutta.”

4. Älykkyysosamäärästään

“Ei mitään hajua. Ihmiset, jotka leveilevät omalla älykkyysosamäärällään, ovat luusereita.”

5. Toivosta

“Vaikka elämä tuntuisi kuinka vaikealta, on olemassa aina jotain, missä voit onnistua. Missä on elämää, siellä on toivoa.”

6. Naisista

“Naiset ovat täydellinen mysteeri.”

7. Ihmisyydestä

“Me olemme vain kehittynyt laji apinoita, joka elää pienellä planeetalla keskellä melko tavanomaista galaksia. Mutta me ymmärrämme maailmankaikkeutta. Se tekee meistä erityisiä.”

8. Työstä

“Työ tuo elämään merkitystä ja tarkoitusta, ja ilman sitä elämä on tyhjää.”

9. Kohtalosta ja vapaasta tahdosta

“Olen huomannut, että jopa ihmiset, jotka väittävät kaiken olevan ennalta määrättyä ja ettemme voi tehdä mitään muuttaaksemme kohtaloamme, katsovat ympärillensä ennen kuin ylittävät tien.”

10. Neuvoista omille lapsilleen

“Yksi: Muista katsoa ylös tähtiin, äläkä omiin jalkoihisi. Kaksi: Älä koskaan luovuta työssäsi. Kolme: Jos olet kyllin onnekas löytääksesi rakkautta, muista sen olevan olemassa, äläkä heitä sitä menemään.” "

Malli L. 14.5.2018 9.19

"There Is No God." - Stephen Hawking

Kommentoi "Sattumaa?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.