Kairoskutsu

3.4.2018 9.09 | Tarja Tauriainen

Keloristi Kairosmajan alttarikappelin ikkunasta

Kairoskutsu
Kansan Raamattuseuran hengellinen tunturikeskus Kairosmaja sijaitsee Pelkosenniemen kunnassa Pyhätunturin juurella Pyhäjärven rannalla lähes 900km Hyvinkäältä pohjoiseen. Sinne pääsee kätevästi yöjunalla. Kodikas ja lämminhenkinen Kairosmaja jää monelle jokavuotiseksi retkikohteeksi heti ensimmäisen vierailun jälkeen. Jopa niin, etteivät he sen jälkeen kaipaa muita lomakohteita. Moni kokee Kairosmajan helmeksi arjen keskellä.
Kairosmajalla on erikoisinta henki. Siellä jokainen kokee, että Jumalan Henki koskettaa ja parantaa.  Kairosmajalla sekä lomansa viettävät että vapaaehtoistyöntekijät kertovat tulleensa niin vahvasti ravituiksi ruumiillisesti ja sielullisesti, että vaikutus kestää vielä pitkään heidän palattuaan omaan arkeensa.
Kairosmajalla on tunturikappeli, joka on uranuurtaja Lapin kappeleiden saralla.  Revontulikappelin alttarilla on taulu, johon on kirjoitettu Erkki Lemisen runo Kairos. Runo loppuu lauseeseen: "Sain elää Jumalan hetken - Kairoksen - koin paranemisen." Maallikkosaarnaaja, runoilija ja harras lapinkävijä Erkki Leminen löysi Kairosmajan reilut 40 vuotta sitten ja ihastui paikkaan.  Hänen runonsa, virtensä ja luonnon arvostamisensa elää edelleen Kairosmajan hengessä.
Saimme viettää aviomieheni kanssa reilun viikon Kairosmajan lumoissa maaliskuun hohtavien hankien aikana.  Aurinko paistoi, tunturit kohosivat upeina sinistä taivasta vasten, tykkylumien peittämät kuusimetsät olivat uskomaton näky ja hyvälaatuiset ladut veivät liukkaasti mäkiä ylös ja alas. Hiihdimme paljon.  Joka päivä hiihdon jälkeen käytiin rantasaunassa ja pulahdettiin avantoon. Se oli "talon tapa."
Myös monet muut talon tavat ovat vakioita joka viikko läpi vuoden. Joka aamu on aamuhartaustilaisuus. Sunnuntaisin sanajumalanpalvelus.  Iltaisin meillä oli monenlaisia hengellisiä tilaisuuksia: sunnuntaina oli upea konsertti, maanantaina meille kerrottiin Kairosmajan historiikkia, tiistaina oli Ilosanomailta, keskiviikkona toinen mahtava konsertti, torstaina ehtoollisjumalanpalvelus ja perjantaina paistettiin lettuja Nipsun kodassa laulellen hengellisiä lauluja ja kuunnellen pastorin lukemia Erkki Lemisen runoja.
Viikko-ohjelma rakentuu pitkälti vapaaehtoisvoimin. Meidän viikkomme aikana hengelliset tilaisuudet luotsasi kokenut eläkkeellä oleva Joensuun pappi Aune-Inkeri Keijonen miehensä kanssa. Konserteissa lauloi Joensuun seurakunnan kanttori, upea nuori oopperalaulaja Matti Turunen säestäjänään pianotaiteilija Tuuli Takkala. He huolehtivat myös kaikkien hengellisten tilaisuuksien lauluista ja soitoista. Kuulimme koskettavia kävijöiden kokemuksia sekä paikalle samaan aikaan sattuneiden Kristillisten karavaanareiden musisointia. Ruoka oli erittäin hyvää, saimme jopa kotimatkalle retkieväät mukaan.
Kairoskutsu teki meihin suuren vaikutuksen. Lapin luonnossa Jumalan suuruus ja huolenpito ovat vaikuttavia. Uusi loma on jo varattu Kairosmajalle vuoden päästä.

Tykkylumipuita Kapusta-tunturilla Pyhäjärvellä

Ei kommentteja "Kairoskutsu"

Kommentoi "Kairoskutsu"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.