Kaste

Kastekäsky:

Jeesus sanoo: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti"
Matt. 28: 18-20

Kaste

Kaste on kirkon sakramentti eli pyhä toimitus. Kaste tekee meistä Kristuksen opetuslapsia ja kristillisen kirkon jäseniä. Kasteen sakramentissa Jumala kutsuu jokaisen nimeltä omakseen.

Jeesus käski tuomaan lapsia luokseen, koska Jumalan valtakunta kuuluu heidän kaltaisilleen. Vanhemmat tuovat lapsen kasteelle ja rukoilevat yhdessä kummien kanssa hänen puolestaan. Kasteen arvo ei riipu meidän asenteestamme, sillä kaste ja usko ovat Jumalan teko meissä.

Käytännön asiat

Kaste voidaan toimittaa Hyvinkään kirkoissa, seurakuntakeskuksen kappelissa, kotona. Kaste voidaan toimittaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Seurakunnalta voi vuokrata tiloja, joissa voi itse järjestää kastejuhlan tarjoilun tai käyttää seurakunnan pitopalvelun palveluja.

Kasteesta sovitaan ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon puhelimitse 4561 200 tai 456 11 tai käymällä itse virastossa ma-ke 10-15, to 10-17, pe 10-15. Tällöin sovitaan kasteaika, -paikka ja varataan pappi. Kasteaika sovitaan viimeistään 2-3 viikkoa ennen kastetta. Kastava pappi ottaa teihin yhteyttä puhelimitse ja/tai käymällä kotona, jolloin sovitte kasteen käytännön järjestelyistä ja täytätte siihen liittyvät paperit.

Kastevirsiä

Kauniita kasteeseen sopivia virsiä voi miettiä yhdessä papin kanssa. Perinteisten lasten virsien rinnalla suosikeiksi ovat muodostuneet kastelaulut, joita löytyy virsikirjan liiteosasta (nrot 806-810). Kastelauluissa on yleensä tuttu sävel (esim. Ystävä lapsien) ja uudet kauniit kastejuhlaan sopivat sanat. Kastevirsiä löytyy virsikirjasta (nrot 214-219). Kastejuhlassa voidaan laulaa noin 2-4 virttä. Kaikkien virsien ei tarvitse olla kaste- tai lastenvirsiä, myös kiitos- ja perhevirret sopivat kastejuhlaan hyvin.

Lisätietoja:

Seurakunnan kirje kastekotiin

Kastetilaisuuden ohjelma
Kirkon www-sivut

Virtuaalikaste

Virsikirja

Lasten suositut nimet v. 2008

Pienelle parasta

Millainen pieni ihme meillä on tässä,
lapsi, joka hämmensi elämämme perinpohjin.
Jumalani, varjele häntä ja meitä.
Elämä tuntuu niin arvaamattomalta
ja maailma niin mittaamattomalta.
Me tarvitsemme sinun siipiesi suojaa.