Tekstin koko

Yhteisvastuukeräys 2018

 

Yhteisvastuukeräys torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja ulkomailla. Autat lahjoittamalla. Tule lipaskerääjäksi.

Ulkomaisen YV-keräyksen kohteena on Etelä-Sudanilaiset pakolaiset Ugandan pakolaisleireillä Kirkon Ulkomaanavun Katastrofirahaston kautta. Uganda on vastaanottanut kesästä 2016 lähtien Etelä-Sudanista yli miljoona pakolaista, jotka ovat paenneet sotaa ja nälänhätää. Sivun alaosassa on juttu Bullenin suurperheen pakomatkasta Sudanista Ugandaan ja vaikeista oloista leirillä nälän ja sairauksien keskellä sekä kaipuusta takaisin kotimaahan.

Lahjoittamalla keräykseen tuet esimerkiksi Bullenin tavoin kodeistaan sotaa paenneita ja toimeentulon äärirajoilla sinnitteleviä perheitä parantamaan toimeentuloaan. Aikuisille järjestetään esimerkiksi maanviljelytaitoja parantavaa koulutusta. Lapsia ja nuoria autetaan pääsemään kouluun mahdollisimman pian.

60% Yhteisvastuukeräyksen tuotosta kohdentuu Ugandan pakolaisleireille ja 20% paikallisseurakunnan diakonian avustustoimintaan. Hyvinkään seurakunnassa YV-tuotto ohjautuu vähävaraisten auttamiseen normaalin diakonian avustustoiminnan kautta. 20% tuotosta Kirkon Diakoniarahaston kautta taloudelliseen avustamiseen.   

 • Vuoden 2018 Yhteisvastuukeräys käynnistyy 4.2. klo 10 Yhteisvastuu-messulla Hyvinkään kirkossa.
 • Lipaskeräysviikko: 6: 5-10.2. ja lipaskeräyspäivä 24.3.

Varaa jo helmikuun keräysajankohta kalenteriisi ja tule lipaskerääjäksi - tehdään hyvää yhdessä! Lippaiden jako su 4.2. klo 10 messun jälkeen.

Hyvinkään YV-keräyspäällikkönä on Mika Viitanen ja keräyssihteereinä Päivi Lammela ja Kaisa Laakso.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen kerääjäksi: Päivi p. 040 559 6318 ja Kaisa 040 755 9364. Sähköposti: etunimi.sukunimi (at) evl.fi.

Yhteisvastuu löytyy myös Facebookista ja Instagrammista: @yhteisvastuu

 • Kevään sunnuntaiden Iltakirkkojen kolehdit kerätään yhteisvastuun hyväksi.
 • To 15.3 klo 18 Aavan meren tuolla puolen - yhteislaulutilaisuus YV:n hyväksi Hyvinkään kirkossa. YV-keräyspäällikkö Mika Viitanen juontaa tilaisuuden ja pitää YV-infon. Tuomaskuoro ja bändi. Helena Lehtinen ja Päivi Lammela. Ohjelma 10 € YV:n hyväksi.
 • Ke 25.4. klo 19 Oi, kiitos sä luojani armollinen!
  Kanttoreiden konsertti
  Vanhassa kirkossa.
  Oskar Merikannon musiikkia.
  Kanttorit: Janne Peltokorpi, Minna Kurkola, Taru Paasio, Marjut Sipakko ja Anna-Maija Virtanen.
  Vapaa pääsy.
  Kerätään kolehti Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.  
 • Yksi nimi ylitse muiden -kuorokonsertti helatorstaina 10.5 klo 19 Hyvinkään kirkossa. Mukana Tuomaskuoro, joht. Helena Lehtinen, lauluryhmä Kastepisarat, joht. Minna Kurkola ja bändi.
  Konsertti koostuu Pekka Simojoen Ylistys-levyn lauluista, joihin myös yleisö saa osallistua. Vapaa pääsy. Kolehti yhteisvastuun hyväksi.
LASTEN HÄTÄÄ ON VAIKEA KESTÄÄ
Kirjoittaja: Salla Peltonen

Bullen Bolli toimi Etelä-Sudanissa alakoulun matematiikan opettajana.
─ Olin opettamassa, kun hyökkäys alkoi. Kiirehdin kotiin, mutta vaimo ja lapset eivät enää olleet siellä. Lähdin juoksemaan ja etsimään perhettäni. Kyselin ihmisiltä ja lopulta löysin heidät, Bullen kertoo.
─ Ihmisiä napattiin ja tapettiin. Yksi heistä oli setäni.
Bullenilla on neljä lasta, 7-, 5- ja 1-vuotiaat tytöt sekä 3-vuotias poika. Lisäksi perheessä asuu Bullenin nuorempi veli ja kuusi alakouluikäistä sukulaislasta, joiden vanhemmat eivät itse pysty huolehtimaan lapsistaan. ─ Tyttövauvamme syntyi metsässä pakomatkan aikana. Se oli hirvittävää, vettä satoi kaatamalla ja pelkäsin, etten osaa tehdä mitään vaimoni auttamiseksi. Onneksi paikalta löytyi vanhempia naisia, jotka tulivat avuksi. Bullen perheineen söi kolme päivää kestäneen pakomatkan aikana pelkkiä pähkinöitä, mutta selvisivät niiden avulla matkasta.
Pakolaisasutusalueella Ugandassa yksi perheen suurimmista haasteista on ruoka.
─ Lapset itkevät nälkäänsä, mutta meillä ei ole mitään annettavaa heille. Tällä hetkellä pystymme syömään vain yhden aterian päivässä. Se tuntuu todella pahalta. Lapset myös pelkäävät ja kyselevät edelleen, että eihän kukaan tee heille enää mitään pahaa. Muistot tuovat pahoja asioita mieleen. Myöskään pakolaisten terveydenhuollon tilanne ei ole kovin hyvä. Monia sairauksia pyritään Bullenin mukaan hoitamaan pelkillä kipulääkkeillä.
Hän kertoo, että pakolaisuuteen on vaikea sopeutua.
─ Olen hyvin koulutettu ja kotona Etelä-Sudanissa pystyin hankkimaan perheelleni lähes kaiken tarpeellisen. Täällä ihmisillä ei ole juuri mahdollisuuksia saada minkäänlaista työtä. Myös Bullen kaipaa tekemistä.
Hän on pestautunut vapaaehtoiseksi Bidibidin pakolaisasutusalueella toimivaan lastensuojeluohjelmaan, ja pyrkii tämän kautta parantamaan erityisesti lasten asemaa ja olosuhteita. Myös omille lapsilleen hän toivoo parempaa elämää. Pikkulasten tilanne pakolaisasutuksessa on erityisen hankala, sillä Bidibidissä ei ole esikoulua. Opettajana Bullen näkee esiopetuksen tärkeyden. Esikoulun käyneillä lapsilla on paljon paremmat edellytykset oppia ja menestyä koulussa.
Suurperheen isä toivoo, että tilanne Etelä-Sudanissa rauhoittuisi mahdollisimman pikaisesti ja hän voisi palata takaisin kotiin perheensä kanssa.

Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä maailman katastrofialueilla ja Suomessa.  Lahjoittamalla keräykseen tuet esimerkiksi Bullenin tavoin kodeistaan sotaa paenneita ja toimeentulon äärirajoilla sinnitteleviä perheitä parantamaan toimeentuloaan. Aikuisille järjestetään esimerkiksi maanviljelytaitoja parantavaa koulutusta. Lapsia ja nuoria autetaan pääsemään kouluun mahdollisimman pian.

 

KUKA TAHANSA VOI PUDOTA POHJALLE - Merjan tarina

Merja on aivan tavallinen suomalainen. Hän työskenteli hoitoalalla ja eli hyvää elämää perheensä kanssa. Yllättävä sairastuminen ja leikkauksien kierre vei kuitenkin Merjalta työkyvyn. Sitä seurasi avioero pitkästä liitosta ja yhtäkkiä Merja huomasi pudonneensa yksin tyhjän päälle.

Työkyvyttömyyseläkkeellä arki osoittautui yllättävän tiukaksi. - Pakollisten menojen jälkeen tililleni saattoi jäädä 1,35 euroa, jolla olisi pitänyt pärjätä seuraava kuukausi. Enhän voisi ihan ilman ruokaakaan elää.

En ollut koskaan ajatellut, että näin voisi käydä minullekin. Äitinä minua surettaa eniten se, kun 18-vuotias poikani pyytää minulta rahaa, ja minun on pakko sanoa, etten voi antaa, koska rahaa ei ole. Se tuo kyyneleet silmiini. Kyllä nuoret tarvitsevat taskurahaakin, Merja kertoo.

Lopulta Merja kääntyi seurakuntansa diakoniatyön puoleen. Hän ei ollut oikeutettu toimeentulotukeen ja mistään muualta ei apua saanut. - Se pelasti minut. Sain seurakunnalta ruokakasseja, joiden avulla selvisin yli pahimmista tilanteista. Jos tällaista apua ei olisi ollut, en tiedä, miten olisin pärjännyt. Nyt Merja on saanut taloutensa tasapainoon. - Vaikka tiukkaa on edelleen, olen oppinut selviytymään.

Lue lisää, miten Yhteisvastuu auttaa sekä Suomessa että ulkomailla - Pasin ja Sarin perhettä vaikeuksissa, sotaa paennutta yksinhuoltajaäitiä Lilia Moyoa: https://www.yhteisvastuu.fi/kampanja/

Yhteisvastuun musiikkivideo Kristiina Brask & Alavan kirkkokuoro: Saavumme synkiltä teiltä

Yhteisvastuukeräyksen 2018 videot Youtubessa

Tervetuloa Kirkon Ulkomaanavun ajankohtaisiltapäivään ja -iltaan 6.2.18!

 • Aika: 6.2.2018 klo 14-17 ja 18-19.30
  Paikka: Kirkkopuiston srk-koti, Hämeenkatu 5, Riihimäki
  Ajankohtaispäivässä kuulet miten Yhteisvastuukeräyksen apu menee perille ja saat ajankohtaista tietoa Kirkon Ulkomaanavusta. Illassa musiikkia ja tarinoita YV-dokumenttien takaa.
  Mukana ovat Lilian Musoki ja Moses Habib, Kirkon Ulkomaanavun paikalliset humanitaarisen avun työntekijät Ugandasta ja Etelä-Sudanista.
  Ilta on avoin kaikille Yhteisvastuusta tai Kirkon Ulkomaanavun toiminnasta kiinnostuneille.
  Katso ohjelma ja ilmoittaudu 29.1. mennessä TÄSTÄ

 

Seurakunnan nettisivulla, etusivun alaosassa on kyseinen banneri, josta klikkaamalla pääset lahjoittamaan sähköisesti YV-keräykseen.
Lahjoituksesi kohdentuu Hyvinkään seurakunnan YV-keräykseen.

Tule lipaskerääjäksi - tehdään hyvää yhdessä!

Maata viljellään. Kuva: Tatu Blomqvist.

Uganda on vastaanottanut kesästä 2016 lähtien Etelä-Sudanista yli miljoona pakolaista. Kuva: Tatu Blomqvist.

Bullenin suurperhe. Etelä-Sudanista paennut suurperheen isä Bullen Bolli (oranssissa paidassa) toimii vapaaehtoisena lastensuojelutyössä Bidibidin pakolaisasutusalueella Pohjois-Ugandassa. Perheen nuorimmainen tytär (äidin sylissä) syntyi pakomatkan aikana metsässä. Kuva: Salla Peltonen

Merjan - tavallisen suomalaisen, tarina: Katso video Kuka tahansa voi pudota pohjalle.  Merja on aina hoitanut asiansa täsmällisesti. Yllättävä sairastuminen vei kuitenkin työkyvyn, avioero kumppanin ja Merja putosi yksin täysin tyhjän päälle. Ruoka-avusta Merja sai voimaa vaikeimmilla hetkillä.
Merjan elämästä.

Jukan tarina: Kaduilta nälkäisten auttajaksi.Katso video

Äidin huoli. Katso video. Etelä-Sudanin sisällissotaa Ugandaan paennut Muja pelkää tyttärensä laihtuvan hengiltä. Ruoan puute ja yksipuolisuus altistavat lapset sairauksille ja vievät heidän voimansa.

Hyvinkään Seurakunta | PL 29 (Hämeenkatu 16), 05801 Hyvinkää | puh. 040 8050 200 |