Seurakunnan kirkot

PANORAAMAT HYVINKÄÄN KIRKOISTA

Hyvinkään seurakunnan kirkoista (Hyvinkään kirkko, Vanha kirkko ja Kytäjän kyläkirkko) on tehty 360 asteen pallopanoraamakuvaukset.

Jos olet suunnittelemassa häitä, kastetilaisuutta, hautajaisia tai muita juhlia voit vierailla tiloissa virtuaalisesti jo etukäteen!

Linkki panoraamoihin

Hyvinkään kirkko

(Hämeenkatu 16)

Hyvinkään kirkko on vihitty käyttöön 29.1.1961. Se on professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema tyylillisesti moderni kirkko. Kirkon muodoissa toistuu kolmiokuvio. Ruusuvuoren käsialaa on myös kirkon leveäpuinen alttariristi, joka tahtoo sulkea kirkkokansan syliinsä.

Kirkon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa arvostelu oli voimakasta. Kirkko oli ensimmäisiä uudentyylisiä pyhättöjä maassamme. Sitä moitittiin teltaksi, kodaksi ja pyramidiksi. Tänä päivänä kirkko on yksi Hyvinkään maisemamerkeistä, joka näkyy lähestyttäessä kaupunkia mistä suunnasta tahansa.

Kirkkosaliin mahtuu 630 sanankuulijaa. Lisäksi urkuparvelle ja ns. yläsaliin mahtuu yhteensä 250 henkeä. Kirkossa on 35-äänikertaiset Urkurakentamo Hans Heinrichin urut vuodelta 1977. Kirkon kellotapuli ja kellot ovat vuodelta 1960. Kirkko peruskorjattiin vuonna 1987.

Aukioloajat:
Hyvinkään kirkko on avoinna koko vuoden klo 9-16.
Opas on kesällä paikalla 20.8.2016 asti maanantaista perjantaihin klo 12-15.

Vanha kirkko

(Uudenmaankatu 13)

Hiljaisen rautatieläiskylän arki vilkastui, kun insinööri Ossian Donner perusti Hyvinkäälle villatehtaan. Kirkonmenoja pidettiin silloin Hyvinkään aseman odotustiloissa, jotka ajan mittaan kävivät ahtaiksi.

Hyvinkäälle perustettiin rukoushuoneyhdistys, joka rakennutti arkkitehti Yrjö Sadeniuksen piirustusten pohjalta rukoushuoneen. Rukoushuone valmistui syyskuussa 1896. Rukoushuoneen laajennus toteutettiin rakennusmestari Heikki Siikosen piirustusten mukaan 1923. Vanha kirkko toimi edelleen rukoushuoneena, kunnes Helsingin piispa Aimo T. Nikolainen vihki sen kirkoksi 12.11.1978.

Hyvinkään seurakunta itsenäistyi 1.6.1917. Rukoushuone sai toimia seurakunnan pääkirkkona vuoteen 1961 asti, jolloin Hyvinkään kirkko valmistui.

Vanha kirkko on suosittu vihkikirkko. Siellä järjestetään säännöllisesti keskiviikko- ja sunnuntai-iltaisin tilaisuuksia mm. iltakirkkoja, konsertteja ja luentosarjoja.

Kytäjän kirkko

(Palkkisillantie 11)

Kytäjän kirkko on kytäjäläisten ihmisten yhteistyön tulos, jonka piispa Aleksi Lehtonen vihki kirkoksi 29.5.1939. Kytäjän kartano lahjoitti kirkolle maalueen, ja kartanon silloinen isäntä, arkkitehti Väinö Vähäkallio suunnitteli kirkon.

Rakentamiseen osallistuivat kyläläiset. Kirkon peruskorjauksesta ja entisöinnistä 1998 vastasi arkkitehti Sari Viertiö. Tyyliltään kirkko on romanttisesti italialaishenkinen.

Kirkon saarnatuolin on maalannut taidemaalari Kaapo Virtanen. Virtanen on ikuistanut siihen kaksitoista opetuslasta malleinaan kytäjäläisiä miehiä. Krusifiksi on peräisin Saksan Oberammerausta. Kastemaljan jalustan taidemaalari on Anu Koponen.

Liikuntarajoitteisille huom!
Kytäjän kirkossa ei valitettavasti ole invaluiskaa.
Pääoven edestä kirkkoon tullessa on noin kolme askelmaa, jonka verran pyörätuolia, rollaattoria tms. täytyy nostaa.
Invaluiska rakennetaan Kytäjän kirkkoon vuoden 2017 loppuun mennessä.

Hyvinkään kirkko yläilmoista nähtynä.

Hyvinkään kirkon moderneja muotoja.

Näkymä kirkon urkuparvelle.

Vanha kirkko on suosittu vihkikirkko.

Tuomasmessu täyttää Vanhan kirkon.

Kytäjän kirkossa voi nähdä italialaista tyyliä.

Kytäjän kirkon saarnatuoliin kuvattujen apostolien malleina oli kytäjäläisiä miehiä.

INDUKTIOSILMUKAT HYVINKÄÄN KIRKOISSA
Induktiosilmukka on käytössä:
Hyvinkään kirkko ja Vanha kirkko. Hyvinkään kirkossa induktiosilmukka on urkuparven alla olevassa kolmiotilassa.
Induktiosilmukka ei ole käytössä: Kytäjän kirkko.