Ystäväpalvelun vapaaehtoistyöntekijä

Saara ja Sera Teinilä
Saara ja Sera Teinilä käyvät noin kerran viikossa tervehtimässä hyvinkääläistä ikäihmistä. -Keskustelumme ovat antoisia, Saara kertoo.

Vapaaehtoistyö tuo iloa myös tekijälleen

Vapaaehtoistyö on parhaimmillaan antoisaa vuorovaikutusta, joka antaa iloa molemmille osapuolille, sanoo Saara Teinilä, 34.
Hän on ollut mukana Hyvinkään seurakunnan ystäväpalvelutoiminnassa viime toukokuusta asti.
- Tuoreena hyvinkääläisenä en tuntenut täältä juuri ketään. Vapaaehtois-
työ on ollut minulle mahdollisuus tutustua kaupunkiin ja uusiin ihmisiin, 4,5 kuukauden ikäisen Sera-tytön äiti kertoilee.

Illat ja viikonloput Saara viettää yleensä miehensä ja tyttärensä kanssa, mutta päivisin hänellä on aikaa. Niinpä heti ensimmäisenä äitiyslomapäi-
vänään Saara varasi ajan Hyvinkään seurakunnan diakoniatyöntekijältä ja kertoi hänelle toiveensa päästä mukaan ystäväpalveluun.
- Halusin nimenomaan tällaiseen perinteiseen vapaaehtoistyöhön, johon voisin sitoutua pidemmäksi aikaa.

Sera-vauva mukana vierailuilla

Haastattelun ja perehdytyksen jälkeen sopiva ystävää kaipaava ihminen löytyi. Saara käy tätä nykyä noin kerran viikossa kyläilemässä naispuolisen ikäihmisen luona.
- On ollut mielenkiintoista tutustua ihmiseen, jolla on pitkä elämänkoke-
mus ja paljon tietoa - muun muassa tästä minulle vieraasta kaupungista.
On myös mukavaa kuulla hänen kuulumisiaan ja kertoa omiani, Saara kertoo.

Sera-vauva on aina vierailuilla mukana, ja keskustelut kääntyvätkin monesti lapseen ja hänen kehitykseensä.
- Lapsen kanssa kyläily on luontevaa, ja juttu lähtee helposti liikkeelle. Sera antaa molemmille suoraa palautetta hymyllään ja jokeltelullaan.

Ihmisenä ihmiselle

Vapaaehtoistyössä Saara on ollut mukana nuoresta tytöstä asti. Hänellä on kokemusta muun muassa nuorten huumeidenvastaisesta toiminnasta, kehitysvammaisten kanssa työskentelystä ja eläinsuojelusta.

Vapaaehtoistyöstä on tullut hänelle vuosien myötä myös ammatti.
- Opiskelin aluksi teologian maisteriksi, ja sen jälkeen suoritin Humanisti-
sessa ammattikorkeakoulussa vapaaehtoistyön johtamisen erikoisammatti-
tutkinnon. Tällä hetkellä olen äitiyslomalla Helsingin diakonissalaitoksen Seniori-Vamos -hankkeesta, jossa toimin projektityöntekijänä.

Saara tähdentää kuitenkin, että vapaaehtoistyötä tehdessään hän on mukana omana persoonanaan, ei ammattiminällä.
- Tämä on sellaista ihmisenä ihmiselle olemista, jossa koulutuksella ei ole merkitystä.

Saara Teinilä on innoissaan siitä, että Yhteisvastuukeräys tukee Suurella sydämellä -hanketta.
- Yksinäisyyttä on paljon ja monenlaista. Vapaaehtoinen voi tuoda yksinäi -
sen elämään uudenlaista kaveruutta ja sisältöä.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneiden kannattaa Saaran mielestä ottaa selvää sen erilaisista mahdollisuuksista.
- Kun löytää omimmalta tuntuvan vapaaehtoistyön muodon, siitä saa paljon iloa. Silloin sitä on helppo tehdä suurella sydämellä.

Irja Ketola