Yhteiskuntatyö

Hyvinkään katunäkymää

Hyvinkään seurakunnassa tehdään yhteiskuntatyötä monilla eri yhteiskunnan alueilla. Yhteiskuntatyössä pidetään yhteyksiä eri yhdistyksiin ja järjestöihin paikkakunnalla sekä työpaikkoihin tarpeen mukaan. Yhteiskuntatyö on enimmäkseen aikuistyötä. Järjestämme mm. retkiä, kursseja ja tapahtumia sekä pienryhmiä ja retriittejä.

Työalalla nostetaan esille teologisesti ajankohtaisia teemoja, jotka liittyvät mm. yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden vaatimukseen. Tarkoituksena on avata yhteiskunnallista keskustelua seurakunnassa ja parhaan mukaan edistää Ihmisten hengellistä ja henkistä hyvinvointia. Hyvinvointi ja mielenterveystyö kuuluvat myös kirkolle. Tahdomme Hyvinkään seurakunnassa pitää huolta sekä työssäkäyvistä, eläkeläisistä että eri tavoin syrjäytyneistä kaupunkilaisista.

Vietämme syksyisin Vastuuviikkoa, johon liittyy messu ja aiheeseen sopivaa ohjelmaa. Vastuuviikko on Suomen kaikkien kirkkojen ja monien kristillisten järjestöjen ihmisoikeuskampanja, jossa kirkot toimivat oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Oikeudenmukaisempaa maailmaa olemme edistämässä myös olemalla mukana Asunnottomien yössä YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.. Tapahtuma järjestetään vuosittain yhteistyönä kaupungin eri toimijoiden kanssa.

Yhteiskuntatyön pappina käyn järjestökeskus Onnensillassa keskustelemassa ihmisten kanssa ja toimin Toimari ry:n hallituksessa varapuheenjohtajana. Käyn myös kehitysvammaisten työkeskuksissa viettämässä hartaushetkiä. Olen käytettävissä työyhteisöjen keskusteluapuna. Otan vastaan seurakuntalaisia sielunhoidollisten keskustelujen puitteissa.

Vuonna 2017

Retriittejä

Tänä vuonna järjestetään kaksi retriittiä, joista tarkemmat tiedot ja mahdollisuus ilmoittautua Hiljaisuuden ystävien retriittikalenterissa netissä. Ilon pilkahduksia -kevätretriitti järjestettiin 6.-7.5.

Lapsi on teille syntynyt -hiljaisuuden retriitti Järvenpään seurakunnan leirikeskuksessa, Leiriniemessä pe-su 15-17.12. Saapuminen pe klo 17-18 ja lähtö su klo 13.30. Retriitin hinta on 110 €, sisältäen majoituksen yhden hengen huoneessa, täysihoidon ja ohjelman, joka painottuu rukoushetkiin. Ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista. Omat kyydit.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset Kaisa Laaksolle ti 28.11. mennessä sähköpostitse kaisa.laakso (at) evl.fi tai p. 040 755 9364.

SIELUN VÄREJÄ - USKON MAISEMIA -kurssi. Kurssilla pysähdytään kristinuskon sanoman äärelle luovasti eläytyen, maalaten, keskustellen ja hiljentyen. Lähtökohtina luetaan aiheeseen liittyviä tekstejä tai kuunnellaan musiikkia. Kuvan toteutuksessa on jokaisen oma jälki tärkeä. Maalaaminen voi olla leikkiä tai sukeltamista, vaikka pelkkää väriä. Kurssi on tarkoitettu niin aloittelijoille kuin kokeneillekin kuvantekijöille.
Kurssin vetäjinä toimivat taiteilija, TM, Anna Rauhala ja pastori, psykoterapeuttiopiskelija Petra Pohjanraito.
Kurssille otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 12 osallistujaa. Kurssi alkaa tiistaina 12.9. klo 18-20.30 ja kokoontuu pääsääntöisesti tiistaisin yhtä poikkeusta ma 18.9. lukuun ottamatta. Viimeinen kerta on marraskuun lopulla. Paikkana on Hyvinkään seurakuntakeskuksen seurakuntasali 2. krs., Hämeenkatu 16.
Seurakunnalla on pullovärejä ja työskentelyvälineitä sekä rullapaperia, mutta on hyvä ottaa omia välineitä mukaan.
Lisätietoja Petralta petra.pohjanraito (at) evl.fi tai 040 748 1960. Myös Annalle voi ilmoittautua 040 529 0181. Kurssin hinta on 40 euroa. Maksuvapaudesta voi neuvotella Petran kanssa.

ELÄMÄN VOIMAA ETSIMÄSSÄ - taideterapiakurssi
la 14.10. klo 12-18 ja su 15.10. klo 12-17, Hämeenkatu 16, työkeskus, aulakahvio ja kokoushuone

Etsimme omia tärkeitä voiman, elämänilon ja elämänrohkeuden lähteitämme maalaten ja kirjoittaen, liikkuen, hengitellen ja keskenämme jakaen. Mitään ns. taiteellisia taitoja et tarvitse, ne löytyvät sinusta itsestäsi ekspressiivisen taideterapian menetelmien myötä. Luovan taidetyöskentelyprosessin kautta on mahdollista saada parempi kosketus itseensä, omiin tunteisiinsa ja tarpeisiinsa. Jokainen osaa, kaikki on oikein ja tärkeää, löytämisen ja vastaanottamisen arvoista. Käytämme helppoja peitevärejä ja öljypastelliliituja.
Ohjaajana taideterapeutti, hengitysohjaaja, pastori Terhi Varjoranta, mukana pastori Petra Pohjanraito.

Hinta 25 euroa sisältää taidetarvikkeet ja tee/kahvitarjoilun, pidämme 30 min evästauon, jolloin voi syödä omia eväitä. (Jos maksu tuottaa vaikeuksia, ota rohkeasti yhteyttä asiat ovat sovittavissa.)

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Petra Pohjanraidolle p. 040 748 1960 tai petra.pohjanraito (at) evl.fi pe 6.10. mennessä. Myöhemminkin voi ilmoittautua, jos tilaa on. Mukaan mahtuu 10 osanottajaa.

Järjestäjinä Hyvinkään seurakunta ja Opintokeskus Agricola

Yhteisiä tapahtumia

Eläkeläisyhdistysten retket ovat uudistumassa elo-syyskuulla. Tarkoituksena on koota yhteen useampi ryhmä kerrallaan.

Tarkemmat tiedot tapahtumista päivitetään kotisivuille lähempänä nettiin, lehtiin, viikko-ohjelmaan ja ilmoitustauluille.

Otan mielelläni vastaan ideoita seurakuntalaisilta, yhdistyksiltä, järjestöiltä sekä työpaikoilta ja teen kanssanne yhteistyötä. Tältä sivulta löydät tärkeitä linkkejä sekä esim. sähköiset ilmoittautumislomakkeet.

Yhteydenotot: pastori Petra Pohjanraito p. 040 748 1960, . Petra Pohjanraito on virkavapaalla 1.9.-31.12.2017, sijaisena toimii pastori Antti Kurkola, puh. 040545 8109, .

Tässä linkkejä liittyen yhteiskuntatyöhön:

Reilu kauppa

Kirkon ulkomaanapu

Kirkon ulkomaanavun tunnus

Naisten pankki

YK: ihmisoikeuksien julistus

Elämän voimaa etsimässä -taidetarapiakurssi la 14.10 ja su 15.0.

Kuva: Anna Rauhala
Sielun värejä - uskon maisemia- kurssi.