Ajankohtaista hautaustoimessa

Oravat, linnut ja rusakot syyspuuhissa hautausmailla

Syksyn tultua oravat ja linnut ovat hyvin kiinnostuneita haudoille tuoduista jäkäläpalloista, maljakoista ja öljykynttilöistä. Ne irrottavat ja levittelevät jäkäläpalloja ja kuljettelevat maljakoita sekä öljykynttilöitä ja kiskovat myös havuja. Ilmeisesti etsien pesäntekotarpeita sekä ravinteikasta öljypitoista talia ravinnoksi talven varalta. Myös rusakot touhuilevat aktiivisesti hautausmailla. Niiden lempiruokaa ovat erilaiset kesäkukat ja muistokimpuissa käytetyt kukat, etenkin neilikat ja ruusut.

Hautausmaiden vesitilanne

Rauhannummen hautausmaalta saa kasteluvettä.

Puolimatkan hautausmaalta saa kasteluvettä.

Rautatienrakentajien hautausmaalta saa kasteluvettä.

Kytäjän hautausmaalta saa kasteluvettä.

Hautahaku.fi

Hyvinkään seurakunta on liittynyt mukaan mobiiliystävälliseen Hautahaku.fi palveluun ja palvelu on käytössä 5.5. alkaen. Hakupalvelua voi käyttää käsipuhelimella tai tietokoneella.

Linkki hautahakuun

Hautahaku on luotu helpottamaan hakupalvelussa mukana olevien seurakuntatalouksien hautausmaille haudattujen vainajien hautapaikkojen löytämistä. Hautahaussa ovat tällä hetkellä mukana Helsingin seurakuntayhtymä, Espoon seurakuntayhtymä, Hyvinkään seurakunta, Seinäjoen seurakunta, Tampereen seurakuntayhtymä, Vaasan seurakuntayhtymä sekä Ylöjärven seurakunta. Hautahaussa on oin 641 000 hautapaikan tiedot.

Hautapaikkaa voi etsiä palvelusta syöttämällä ensi vainajan sukunimen ja sitten etunimen. Hakua voi tarvittaessa rajata syntymä- ja kuolinvuoden tai hautausmaan mukaan. Palvelun sisältämä karttapalvelu näyttää haudan sijainnin hautausmaalla. Hyvinkään osalta kartoista näkyy Puolimatkan ja Rauhannummen hautausmaiden kartat.

Vainajan tietoja tai hautapaikkaa ei löydy seuraavissa tapauksissa:

·         haudan hallinta-aika on päättynyt

·         hautauksesta on kulunut alle kuukausi

·         vainaja ei ole hautakartan tietokannassa (esim. kastamattomat lapset)

·         osa historiallisista haudoista

Mikäli etsittyä vainajan hautapaikkaa ei löydy, asiasta voi ottaa yhteyttä Hyvinkään seurakunnan hautaustoimeen. Palautetta voi antaa myös hakupalvelun Yhteystiedot –osion kautta.

Keväinen hautausmaainfo

Hautausmaan kevätsiivous alkaa vapun jälkeen. Keräämme viimeistään silloin havut, kanervat, lasiset sekä muoviset maassa ja kivien päällä olevat kynttilät roskiin.

Hautaoikeuden haltija tai muu omainen on itse paras arvioimaan haudalla olevan esineistön arvon. Tämän vuoksi toivomme, että sellaiset kynttilät, jotka halutaan vielä säilyttää, vietäisiin ajoissa kotiin.

Haudalla pidettävä muu esineistö on hyvä säilyttää hoitokauden ajan kukkapesässä, missä se ei haittaa esim, nurmikon ajamista.