Aleksis Kivi: Lea - Teatteri Betan kesänäytelmä 2021

ti 17.8. kello 19.00 - 21.00
Vehkojan seurakuntakeskus

Lea on yksi suomalaisen näytelmäkirjallisuuden merkkiteoksista. Se on ensimmäinen teatterissa virallisesti esitetty Aleksis Kiven näytelmä ja sen ensi-iltaa 10.5.1869 pidetään myös suomalaisen ammattiteatterin syntyhetkenä.

Lea pohjautuu Raamatun kertomukseen epärehellisestä veronkantajasta Sakkeuksesta (Kiven tekstissä Sakeus). Lea on Sakeuksen tytär, jonka rakkaudesta kaksi kilpakosijaa, arvostettu fariseus Joas, ja köyhä saddukeus Aram mittelevät. Lea on täynnä suuria tunteita. Sakeusta korventavat ahneus ja huono omatunto, Joas himoitsee hänen omaisuuttaan ja Leaa, jonka sydän on jäätä Joakselle, mutta roihuaa Aramille. Jeesuksen kohtaaminen saa kaiken muuttumaan, ilon ja liikutuksen kyyneleet virtaavat. Kaikki tämä on kerrottu Kiven persoonallisella, rikkaalla, hauskalla ja ilmaisuvoimaisella kielellä.

Teatteri Betan esityksessä alunperin yksinäytöksisestä pienoisnäytelmästä tehdään koko illan esitys. Ensiksi nähdään perinteikäs, draamallinen versio. Väliajan jälkeen tyylilaji vaihtuu. Tekstinä on edelleen Kiven Lea, mutta siirrytään komedian, slap stick -huumorin ja hetkittäin farssinkin maailmaan. Pienestä unohduksesta kasvaa ketjureaktio, joka lopulta on lähteä täysin lapasesta, kun näyttelijät panevat kaiken peliin saadakseen Lean esitetyksi vastuksista huolimatta. Esikuvana toiselle näytökselle on näytelmä, joka menee pieleen.

Lea esitetään Vehkojan seurakuntakeskuksen salissa (Yli-Anttilantie 3, Hyvinkää). Esitys kestää väliaikoineen n. 2 t. Se on lähtökohtaisesti suunnattu aikuisille, mutta näytelmässä ei ole mitään sellaista, mitä kouluikäinen lapsi ei yhdessä aikuisen kanssa voisi halutessaan katsoa.

Lippu Leaan maksaa 20 €. Lippuja voi ostaa ennakkoon Netticketin verkkokaupasta (netticket.fi), Netticketin puhelinpalvelusta (0600 399 499) tai 9.8.21 alkaen Villatehtaan infosta (ma-pe 9-15). Jäljellä olevat liput myydään ovelta ennen esitystä. Tämänhetkisen tilanteen perusteella (2.8.21) voimme ottaa katsomoon 50 katsojaa esitystä kohden. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan Teatteri Betan ja Hyvinkään seurakunnan nettisivuilla sekä some-kanavissa.

Pyydämme ystävällisesti huomioimaan koronaturvallisuuden mahdollisimman hyvin. Tulethan esitykseen vain terveenä. Käsidesiä ja maskeja löydät ovelta. Tiloissamme on maskisuositus. Tuolit sijoitetaan katsomoon turvavälit huomioiden. Samaan seurueeseen kuuluvat, voivat toki istua lähempänä. Pyydämme, että pitäisit riittävistä turvaväleistä mahdollisimman hyvin huolta myös odottaessasi esityksen alkua, sen jälkeen ja väliajalla.

Väliaikakahvituksen herkkuineen tarjoilee Hyvinkään kaupungin Martat ry yhdessä Hyvinkään seurakunnan pitopalvelun kanssa.

Esitysajat (2.8.21 tilanteeseen perustuen):

Mahdollisista esitysaikoja koskevista muutoksista tiedotetaan Teatteri Betan ja Hyvinkään seurakunnan nettisivuilla sekä some-kanavissa.

su 15.8. 16

Näyttämömestari - Henna Sinisalo
Ohjaus ja sovitus - Antti Sevanto
Puvut - Eeva Mantere