TULEVAT ESITYKSET

OI JOULUYÖ

Teatteri Betan joulunäytelmä 2021

Arkihuolesi kaikki heitä. Jussintorin portaille syntyy Nasaret. Joosef ja Maria rakastavat toisiaan, oi, he rakastavat, niin kuin Johanna Kurkela laulaa. Sitten tulee enkeli. Maakin, jolla Maria seisoo on Herran, pyhää ja puhdasta maata. Pian Maria on raskaana, Joosef täynnä pettymystä. Hänen tuttu kotikatunsa on nyt särkyneen toiveen katu, mutta enkelit johdattavat heidät takaisin yhteen ja koko kylä juhlii kihlajaisia. Soi still loving you, kunnes tulee ratsastaja, sotilasosasto, ja koko valtakunnassa toimitetaan verollepano. Alkaa matka Betlehemiin. Se huipentuu seimen äärelle. Silloin taivaallinen sotajoukko täyttää mäen rinteen ja Pentti Hietanen laulaa: Oi Jouluyö.

Viime vuonna peruuntunut joulunäytelmä esitetään, jos Jumala suo, tänä jouluna Hyvinkään torilla. Koko perheelle sopivassa esityksessä jouluevankeliumin tarina kerrotaan tuttujen ja tutustumisenarvoisten laulujen kautta. Torilla on mahdollista moni sisätiloissa mahdoton, jopa aasin roolissa on Mahti-aasi Mallun tallilta.

Tule mukaan toteuttamaan Oi Jouluyö -esitystä. Tule ja tuo tuttusi ja perheesikin. Tule kyläläiseksi Nasaretiin, sotilaaksi marssimaan, paimeneksi nuotiolle, tai taivaalliseen sotajoukkoon tanssimaan. Harjoitukset alkavat loka-marraskuussa. Esitykset ovat joulunaikaan.

KRISTUS, RAKKAANI

Teatteri Betan pääsiäisnäytelmä 2022

Hän kuuli Jeesuksesta kevätkylvön aikaan ja lähti sisarensa kanssa kuuntelemaan miestä, josta kaikki puhuivat, ja kun hän näki Jeesuksen ensimmäisen kerran, Abigail tiesi heti, ettei mikään olisi sen jälkeen niin kuin ennen.

Kristus, rakkaani on musiikkinäytelmä nuoresta naisesta, Abigailista, pääsiäisen tapahtumista ja Jeesuksesta, mutta ennen kaikkea rakkaudesta, jollaista Abigail ei edes tiennyt olevan olemassa, rakkaudesta, joka on kaikkein suurinta ja erilaista kuin hän alunperin koko sielustaan toivoi, mutta jossa on siitä huolimatta kaikki, koska kaikkein suurin rakkaus ei ole täältä kotoisin.

Näytelmän musiikkia ovat suomenkieliset versiot ja uudet sovitukset tutuista hiteistä kuten I am a Woman in Love, When a Man Loves a Woman ja Power of Love.

Tule mukaan toteuttamaan Kristus, rakkaani -esitystä. Tule näyttämölle, kuoroon, tanssimaan, soittamaan, tai tehtäviin lavan taa. Esitystä varten kootaan gospel-kuoro ja -bandi, jotka aloittavat harjoittelun jo syksyllä. Näyttämöharjoitukset alkavat tammikuussa. Esitykset ovat pääsiäisen aikaan.

KALLIOPOHJA

Teatteri Betan kesänäytelmä 2022

Nyt on tarjolla harvinaisuus. Teatteri Beta on saanut oikeudet tehdä kirjailija Bo Giertzin romaaniin Kalliopohja perustuvan esityksen. Tietääksemme näin ei ole aikaisemmin tapahtunut, ainakaan Suomessa.

Kalliopohja on yksi suosituimmista kristillisistä romaaneista pohjoismaissa. Sukupolvi toisensa jälkeen on löytänyt sen ja tullut temmatuksi kirjan maailmaan.

Kirjailija Bo Giertz (1905-1998) oli nuoruudessaan ateisti. Opiskellessaan lääketiedettä Uppsalassa hän kiinnostui uskonasioista kristittyjen ystäviensä kautta. Lopulta Giertz päätyi aloittamaan teologian opinnot. Hän työskenteli ensin seurakuntapappina ja myöhemmin Göteborgin piispana. Lisäksi Giertz kirjoitti. Hän on julkaissut yli 30 kirjaa, raamatunselitysteoksia, hengellisiä kirjoituksia ja kaunokirjallisuutta. Ruotsalainen Kyrkans tidning -lehti valitsi Giertzin 1900-luvun tärkeimmäksi kristilliseksi vaikuttajaksi maassaan.

Tunnetuin Giertzin teoksista on Kalliopohja -romaani. Giertz kirjoitti sen 1941 työskennellessään pienen Torpan seurakunnan pappina. Kirjassa kuvataan kolmen papin työtä kuvitteellisessa Ödesjön seurakunnassa reilun sadan vuoden aikana (1809-1941). Romaanin suosion salaisuus on kenties siinä, että lukijapolvi toisensa jälkeen on löytänyt itsensä samoista kamppailuista kirjan henkilöiden kanssa. Miten lohduttaa kärsivää? Kuinka kohdata epäusko itsessä ja muissa? Millä tavoin ratkaista ristiriitoja eri tavoin uskovien kesken? Mistä löytää elävä suhde Kristukseen? Giertz kirjoittaa vahvasti, toiveikkaasti ja suurella rakkaudella meistä ihmisistä ja Vapahtajastamme.

Teatteri Betan esityksessä kirjan kolmen papin tarinat tiivistyvät yhdeksi ja sen rinnalle nostetaan tarina nykyajasta. Paljon papin työssä ja meissä seurakuntalaisissa on muuttunut, mutta yllättävän paljon on samaakin. Millaisia ratkaisuja löydämme kysymyksiimme nyt pari sataa vuotta myöhemmin?

Tule mukaan toteuttamaan Kalliopohja -näytelmää. Tule isoon rooliin, tai pienempään, tule soittamaan bandissä, rakentamaan lavastusta, kuiskaajaksi harjoituksiin, ohjaamaan liikennettä, kaatamaan kahvia, tule joka paikan höyläksi, tai mukaan muuten vain. Tehtäviä ja rooleja on kaikenikäisille. Harjoitukset alkavat helmikuussa 2022. Esitykset pidetään kesällä.