Hyvinkään seurakunnan ystäväseurakunnat

Hyvinkään seurakunnan ystäväseurakuntia ovat Kecskemét Unkarissa, Viljandin rovastikunta Virossa, Pyhän Mikaelin seurakunta Pietarissa sekä Joskar-Ola Venäjällä.

Kecskemét sijaitsee Unkarin keskiosassa Bács-Kiskunin läänissä, 85 km Budapestista kaakkoon. Asukasluku on n. 112 000.  Maantieteellisen sijainnin takia Kecskemét on aina ollut eri kansallisuuksien, uskontojen, kulttuurien ja kauppiaiden kohtaamispaikka. Kecskemét-nimi on peräisin sanasta "kecske", eli ”vuohi”, ja "mét" - mikä tarkoittaa aluetta. Unkarilainen säveltäjä, opettaja ja filosofi Zoltán Kodály (1882-1967) syntyi Kecskemétissä.  Vuonna 2018 Kecskemétin luterilainen seurakunta täytti 155 vuotta, samaan aikaan kaupunki juhli 650 vuotta. Kecskemét on myös yksi Hyvinkään kaupungin ystäväkaupungeista.

Viljandin rovastikunta on Viron keskiosassa Viljandinmaan maakunnassa. Viljandin rovastikunnan alueella on 14 seurakuntaa, joilla useilla on ystäväseurakunta Tuusulan rovastikunnan alueella. Hyvinkään seurakunta tukee rovastikunnan pappien koulutusta ja sijaisten palkkaamista. Lääninrovastina toimii asessori, pastori Marko Tiitus. Viron luterilainen kirkko (Eesti Evangeelne Luterlik Kirik) on perustettu samana vuonna kuin Hyvinkään seurakunta, vuonna 1917.

Pyhän Mikaelin seurakunta toimii Vasilinsaarella Pietarissa. Seurakunta on aloittanut uudelleen toimintansa vuonna 1992.  Tällä hetkellä kirkkoherrana toimii pastori Dimtri Petrov.

Pyhän Mikaelin kirkko on rakennettu 1870-luvulla. Pyhän Mikaelin kirkko kuului Vasilinsaaren kadettikoulun yhteyteen 1700-luvun alussa syntyneelle saksalaiselle luterilaiselle seurakunnalle. Vuodesta 1929 sitä käytti venäläinen luterilainen seurakunta. Kirkko suljettiin vuonna 1935, jonka jälkeen rakennuksesta tehtiin kolmikerroksinen ja siinä toimi mm. urheiluvälinetehdas. 1990-luvulla Pyhän Mikaelin kirkko luovutettiin Inkerin kirkolle, joka on restauroinut rakennusta. Hyvinkään seurakunta on taloudellisesti tukenut mm. katon korjausta. Tuusulan rovastikunta tukee Pyhän Mikaelin seurakunnan työtä.

Joskar-Ola on Venäjällä Marin tasavallan pääkaupunki. Kaupungin nimi on marin kieltä ja tarkoittaa punaista kaupunkia. Asukkaita on noin 250 000. Luterilainen seurakunta on perustettu vuonna 1993, jolloin Anu ja Juha Väliaho työskentelivät Joskar-Olassa. Hyvinkään seurakunta on saanut seurata Joskar-Olan seurakunnan kasvua sen perustamisesta lähtien. Seurakunta on rahoittanut Joskar-Olaan pieniä hankkeita, mm. kirkkotilan tuolit.  Kirkkoherrana toimii pastori Sergei Pershin.