Vaikuttavaa globaalia mediatyötä Hyvinkäältä jo 50 vuotta
Media voi mullistaa ihmisen elämän − parhaassa tapauksessa antaa uuden suunnan ja pelastaa henkiä. Näin on käynyt erilaisten kriisien keskellä, kuten koronapandemian tai Ukrainan sodan aikana. Apua ja toivoa etsitään radio- ja televisio-ohjelmista sekä sosiaalisesta mediasta.
Ohjelmia 40 kielellä
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on tukenut kansainvälistä medialähetystyötä jo 50 vuoden ajan. Seurakuntien ja yksityishenkilöiden tuella se levittää nykyään toivon sanomaa 40 kielellä aina itäisestä Euroopasta Aasiaan, Lähi-itään ja Afrikkaan.
Sansan yhteistyökumppaneiden FEBC:n (Far East Broadcasting Company), TWR:n ja SAT-7:n tuottamia kristillisiä radio- ja televisio-ohjelmia sekä muita mediasisältöjä tekevät paikalliset ihmiset, jotka osaavat kielen ja tuntevat kulttuurin.
Sansa lähettää myös projekti- ja lähetystyöntekijöitä, joita on tällä hetkellä kahdeksan. Valtaosa heistä toimii Sansan kansainvälisten kumppanien palveluksessa mm. mediatutkijana, tv-tuottajana ja mediastrategina.
Suomessa Sansa tuottaa Raamattu kannesta kanteen -radio-ohjelmaa. Seurakuntien yhteydessä toimii yli sata Sansan pienpiiriä.
Va. toiminnanjohtaja Marko Pihlajamaa toteaa, että Sansa on perustettu, jotta ihmiset kuulisivat sanoman Jeesuksesta.
– Kerromme Jumalan armosta kaikkialla maailmassa yhdessä Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien, kumppanuusjärjestöjen, vapaaehtoisten ja työntekijöiden verkostona. Työ on vaikuttavaa; kun Jeesus tulee elämän Herraksi, elämänmuutos voi heijastua myönteisesti ympäröivään yhteisöön.
Autotallista kansainväliseksi vaikuttajaksi
Sansan tie kansainväliseksi vaikuttajaksi alkoi hyvinkääläisestä autotallista 9.6.1973. Sanansaattajat-nimisen lähetysyhdistyksen perustamisen taustalla oli nuorten aikuisten rakkaus lähetystyöhön ja huoli rautaesiripun takana asuvista kristityistä. Autotalli palveli ensimmäisenä toimitilana, kunnes yhdistys osti vuonna 1974 nykyisen kiinteistön Hyvinkäältä.
Alkuvuosina merkittävä osa työstä suuntautui itäiseen Eurooppaan, ja ensimmäinen Sansan kustantama radio-ohjelma oli venäjänkielinen. Vuonna 1974 työ laajeni Kiinaan.
1980-luvulla Sansa ryhtyi tukemaan radio-ohjelmia Lähi-itään, Pohjois-Afrikkaan ja Keski-Aasiaan, ja 1987 alkoi työn tukeminen myös Intiassa. 2000-luvulla satelliittitelevisioyhtiö SAT-7:n tuottamat arabian-, farsin- ja turkinkieliset tv-ohjelmat tulivat osaksi Sansan työtä. Työalueisiin kuuluu nykyään myös muutama Afrikan maa.
Vuonna 2000 alkanut TWR:n kansainvälinen Toivoa naisille -työ on kasvanut tärkeäksi toimintamuodoksi. Toivoa naisille -radio- ja televisio-ohjelmien avulla naisille kerrotaan heidän arvostaan Jumalan luomina, ainutlaatuisina yksilöinä.
50-vuotisjuhlat kesäkuussa Hyvinkäällä
Kesäkuun 9. päivä tulee kuluneeksi 50 vuotta Sanansaattajien perustamisesta. Sansa juhlii taivalta syntysijoillaan Hyvinkäällä vuosittaisten ja valtakunnallisten Medialähetyspäivien yhteydessä 9.–11.6. Perjantaina on luvassa kakkukahvitarjoilu, ja juhlapäivä huipentuu juhlagaalaan Hyvinkään kirkossa.
Poikkeuksellisen päivistä tekee myös se, että mukana on iso joukko Sansan kansainvälisten yhteistyökumppaneiden edustajia mm. Intiasta, Brasiliasta, Australiasta, Mongoliasta, Kroatiasta, Kyprokselta ja Norjasta.
Lisätietoa Sansan työstä: https://sansa.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Lisätietoa Medialähetyspäivistä: https://sansa.fi/mlp23Linkki avautuu uudessa välilehdessä
23.5.2023 08.56