Teatteri Beta esittää Aleksis Kiven Lean elokuussa

11.6.2021 13.36

Teatteri Beta, Hyvinkään seurakunnan teatteri, esittää kesällä 2021 yhden suomalaisen näytelmäkirjallisuuden merkkiteoksista. Lea on ensimmäinen teatterissa virallisesti esitetty Aleksis Kiven näytelmä ja sen ensi-iltaa 10.5.1869 pidetään myös suomalaisen ammattiteatterin syntyhetkenä.

Lea pohjautuu Raamatun kertomukseen epärehellisestä veronkantajasta Sakkeuksesta (Kiven tekstissä Sakeus). Lea on Sakeuksen tytär, jonka rakkaudesta kaksi kilpakosijaa, arvostettu fariseus Joas, ja köyhä saddukeus Aram mittelevät. Lea on täynnä suuria tunteita. Sakeusta korventavat ahneus ja huono omatunto, Joas himoitsee hänen omaisuuttaan ja Leaa, jonka sydän on jäätä Joakselle, mutta roihuaa Aramille. Jeesuksen kohtaaminen saa kaiken muuttumaan, ilon ja liikutuksen kyyneleet virtaavat. Kaikki tämä on kerrottu Kiven persoonallisella, rikkaalla, hauskalla ja ilmaisuvoimaisella kielellä.

Teatteri Betan esityksessä alunperin yksinäytöksisestä pienoisnäytelmästä tehdään koko illan esitys. Lean tarina nähdään ensin traagisena draamana ja sitten hulvattomasti irrottelevana komediana.

Lea esitetään Vehkojan seurakuntakeskuksen salissa. Esitys kestää väliaikoineen n. 2 t. Se on lähtökohtaisesti suunnattu aikuisille, mutta näytelmässä ei ole mitään sellaista, mitä kouluikäinen lapsi ei yhdessä aikuisen kanssa voisi halutessaan katsoa.

Liput tulevat myyntiin kesäkuussa, jos se rajoitusten puolesta on mahdollista. Myös esitysajat riippuvat rajoituksista. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan Teatteri Betan ja Hyvinkään seurakunnan nettisivuilla sekä some-kanavissa.

Huom! Esityksen ensi-ilta siirtyy elokuulle.

Uudet esitysajat ovat:

Su 15.8. 16