Mahalia Jackson –iltapäivä 10.10. Vehkojalla

8.9.2021 09.31

Mahalia Jackson –iltapäivä järjestetään sunnuntaina 10.10. klo 14-16 Vehkojan seurakuntakeskuksessa!

Mahalia Jacksonin elämäntyötä uraa uurtaneena gospel-artistina kunnioittava iltapäivä. Kyseessä on luentokonsertti, jossa MuT Nina Öhman pitää noin 30 minuutin alustuksen maailman parhaaksi gospellaulajaksi tituleeratun Mahalia Jacksonin elämästä. Öhmanin tohtorinväitöskirja käsittelee laulajattaren vaikutusta yhteiskunnallisesti, naisena, rahallista merkitystä ja musiikkia, ja toimii siten pohjana luennolle.

Luennon jälkeen Eric-Olof Söderström trio, yhdessä alttolaulaja Tiina Sinkkosen kanssa, esittelee laulajattaren musiikkia noin tunnin mittaisen konsertin verran. Tulkinnat ovat jazz-painoitteisia, sisältäen Mahalian omaa tuotantoa ja hänen esittämiään Afro-Amerikkalaisia spirituaaleja.

Tutustu trion musiikkiin YouTubessa https://www.youtube.com/watch?v=eLWbKNI1h5I

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Luentokonsertin luento-osuuden pitää Nina C. Öhman, Ph.D. Nina C. Öhman on musiikkitieteen lehtori Helsingin yliopiston filosofian, historian ja taiteiden tutkimuksen osastolla. Hän valmistui filosofian tohtoriksi Pennsylvanian yliopistolta ja hän on afrikkalaisamerikkalaisen kulttuurin ja musiikin erityistuntija; hänen etnomusikologian alan väitöskirja “Sound Business: Great Women of Gospel Music and the Transmission of Tradition” tarkastelee miten naisvokalistit, kuten Mahalia Jackson ovat uurtaneet uraa afrikkalaisamerikkalaisen gospelmusiikin historiassa. Tällä hetkellä Öhman kirjoittaa kirjaa “Women in the Business of Gospel Music.” Sen yksi keskeisistä teemoista on Mahalia Jacksonin musiikillinen elämä. Teeman käsittely pohjautuu erityisesti New Orleanssissa ja Chicagossa tehtyyn arkistotutkimukseen.

Eric-Olof Söderström, piano, suoritti kuoronjohdon diplomitutkinnon Sibelius-Akatemiassa v. 1985 ja opiskeli sen jälkeen orkesterinjohtoa Jorma Panulan kapellimestariluokalla. Orkesterinjohdon diplomitutkinnon hän suoritti vuonna 1988. Söderströmin diplomitutkintoonsa perustama Suomalainen Kamarikuoro voitti 1985 EBU´n ”Let the People sing” –kamarikuorokilpailun. Vuodesta 2011 hän on toiminut harjoittajana ja johtajana perustamassaan Uusimaa- kuorossa, joka toimii yhteistyössä Lohjan Kaupunginorkesterin kanssa. Nykyisin Söderström toimii Porvoon ruotsinkielisen tuomiokirkkoseurakunnan kanttorina ja musiikinjohtajana. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi hänet vuoden kuoronjohtajaksi vuonna 2014.

Oopperalaulaja Tiina Sinkkonen on esiintynyt Suomen Kansallisoopperan, Savonlinnan oopperajuhlien, Kotkan, Turun, Oulun ja Tampereen oopperoiden produktioissa alttorooleissa. Lisäksi hän on vieraillut Suomalaisen Kamarioopperan, Ilmajoen oopperajuhlien ja Naantalin musiikkijuhlien oopperaproduktioissa. Hän oli myös Savonlinnan musiikkijuhlien vierailuilla Dallhallassa, Ruotsissa ja Cesarean musiikkijuhlilla Israelissa. Savonlinnassa Sinkkonen lauloi mm.oopperatrilogiassa ”Aika ja uni” (Rechberger, Kortekangas, Aho) Alttosoolon ja Sotilaan vaimon roolin oopperan kantaesityksessä vuonna 2000. Kansallisoopperan kuoron 2. alttona Sinkkonen lauloi vuosina 1997-2015. Lisäksi hän on esiintynyt monien oratorioiden ja passioiden alttosolistina ja on viime vuosina konsertoinut ympäri Suomea Afro-Amerikkalaisella ohjelmistolla jazz- kokoonpanon solistina. (tiinasinkkonen.com)

Thomas Törnroos on all-around-, session- & jazz-rumpali & lyömäsoitin taiteilija.
Soittanut yli 35 levytystä. Jazz Emma palkinto 2006 (Loco Motife - Penguine Beguine).
Porvoon Kulttuuripalkinto 2012. On tuottanut yli 200 jazz klubi konserttia (Steamin´ Jazz Club).
Rumpujensoitonopettaja ja rumpuklinikoitsia. Visuaalinen artisti ja kuvataiteilija.

Patrik Latvala, kontrabasso, on freelancemuusikko ja tuntiopettaja Porvoon seudun musiikkiopistossa.  Soittimet: Pasuuna, tuuba ja basso. Hän työskentelee useiden eri tyylisuuntien ja kokoonpanojen parissa klassisesta jazz´in kautta rokkiin ja haitaritriosta big bandiin ja sinfoniaorkesteriin.