Kirahvi tasangolla, kuva Keniasta

Kenia

Hyvinkään seurakunta tukee orpokotityötä Keniassa
Yhteistyökirkko: Kenian ev.lut. kirkko

Keniassa, Matongon kylässä on orpokoti 25 lapselle. Sen lisäksi orpolapsityön piirissä on noin 350 orpolasta, joilla on suomalainen kummi. Tarkoituksena on auttaa suoraan kaikkein köyhimpiä. Lapsia avustetaan omissa kodeissaan tai sijaisperheissä. Näin he pysyvät yhteisöjensä jäseninä, mikä on erittäin tärkeätä kenialaisessa kulttuurissa. Avustus kattaa lapsen koulutuksen, ruuan ja terveydenhoidon. Apu on kokonaisvaltaista ja siihen kuuluu vahvasti myös hengellinen ulottuvuus.

Orpokodin nuorimmat lapset ovat noin vuoden ikäisiä. Siellä työskentelee viisi ”mamaa” eli äitiä, kokki, puutarhuri, sosiaalityöntekijä, pihavahti ja kodin johtaja. Orpolapsityön tiimi on muuten paikallinen mutta hankkeen johtajana toimii lähetystyöntekijä ja Marja Ochieng toimii yhdyshenkilönä. Rahoitus Matongon orpokodille tulee Suomesta orpokodin ystäviltä.

Viikolla päivärytmin kodissa luo koulun lukujärjestys. Lapset käyvät esikoulua ja ala-astetta. Yhdessä lapset juoksevat koulupuvuissaan kouluun. Lounaan lapset syövät yhdessä orpokodilla. Illalla syödään ja sitten mennään nukkumaan. Vanhemmat lapset auttavat pienempiään arkirutiineissa.

Sunnuntaisin mennään yhdessä kirkkoon ja pyhäkouluun. Tarkoituksena on, että lapset eivät asuisi kovin kauaa orpokodissa. Heille yritetään löytää paikka sukulaisten luota. Joskus näin käy piankin, joskus lapset asuvat vuosia orpokodilla.

Lähde: SLEY

Yhdyshenkilönä toimii Marja Ochieng. Tällä hetkellä hän on Suomessa. Hän kirjoittaa meille näin: "Asun Länsi-Keniassa Kisumun kaupungissa. Tulin Keniaan vuonna 2007 ja olen saanut toimia nämä vuodet orpolapsityön yhteyshenkilönä. Olen kiitollinen, että olen saanut seurata näiden lasten kasvua näin pitkän ajan. Olen myös Kenian työaluevastaava ja yhteyshenkilö kenialaisen yhteistyökirkkomme ja Sleyn välillä."

Tässä hänen Suomen kuulumisiaan Keniasta.

Videossa saamme kuulla terveisiä Kenian orpokodista, jossa diakoniatyöntekijä, 8.luokkalainen, lukiolainen ja hänen huoltajansa tervehtivät meitä.

Tietoa Keniasta

Asukkaita  yli 27 milj., joista kaupungeissa yli 22 %
Pääkaupunki  Nairobi
BKT  1000 euroa/as. (Afrikan kehittyneimpiä maita)
Kristittyjä  60-70 %
Kenian kartta

Lähetyssihteeri

Lempivirsi: ”Taas uudet sukupolvet lapsineen oppivat ”Isä meidän” sanomaan. He sovituksen lahjan löytävät ja käyvät Vapahtajan askeliin” (virsi 472:2)

Toimin lähetyssihteerinä.  Työni helposti mielletään postitushommiin ja toki niitäkin teen – tosin olemattomassa mittakaavassa.

Kerron mielelläni eri puolella maailmaa tehtävästä lähetystyöstä useille ikäryhmille päiväkerholaisista senioreihin.  Lähetystyön tiimoilta järjestän/organisoin erilaisia tapahtumia, kuten esim. myyjäisiä.

Kappalainen

Julistuksen vastuukappalainen, Jumalanpalvelukset, lähetystyö ja aluetyön koordinointi

Pappina kutsumukseni on palvella ihmisiä Jumalan sanalla ja sakramenteilla. Toisin sanoen kertoa hyvää sanomaa Kristuksesta ja jakaa hänen lahjojaan. Tehtäviin valmistautuessa huomaan usein rukoilevani psalmin sanoin: ”Herra, avaa minun huuleni, niin suuni julistaa sinun kunniaasi”. Tärkeäksi koen kohtaamisen ja kuuntelemisen ja Raamatun kehotuksen iloita iloitsevien kanssa ja itkeä itkevien kanssa.