Häät

Raamatussa

"Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät."
1. Moos. 1: 27-28

Jeesus sanoo:
"Maailman alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Sen tähden mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. He eivät siis enää ole kaksi, he ovat yksi. Ja minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako."
Mark. 10: 6-9

Avioliitto

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että jumalanpalvelus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Avioliiton perustana on Jumalan luomistyö, edellytyksenä miehen ja vaimon yhteinen tahto ja tuon tahdon tuominen julki.

Vihkiajan varaaminen

Kirkkoherranvirastoon otetaan yhteyttä avioliiton esteiden tutkimiseksi viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkimistä. Kirkkoherranviraston kautta varataan kirkko, vihkiaika ja pappi. Virasto on auki ma-ke 10-15, to 10-17, pe 10-15, p. 040 8050 205. Virastoon voi esittää toiveen vihkipapista, seurakunnan pappeihin voi olla yhteydessä myös suoraan.

Edellytykset

Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Jos toinen kihlakumppani ei ole kirkon jäsen, heidät voidaan vihkiä kirkollisesti, jos kirkkoon kuulumaton on muun kristillisen kirkon tai uskontokunnanjäsen.

Vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, seurakuntakeskuksen (Hämeenkatu 16) kappelissa, kotona tai muussa sovitussa paikassa, vaikka ulkona. Häät voivat olla isot tai pienet, yhdessä papin kanssa vihkitoimituksesta voi suunnitella mieleisensä.

Vihkipapin kanssa sovitaan tapaamisesta. Papille ilmoitetaan ennen vihkimistä sukunimen valinnasta.

Kirkoissa oleviin vihkimisiin varataan automaattisesti kanttori, joka vastaa musiikista vihkimisessä. Häntä ei tarvitse pyytää paikalle erikseen. Musiikin valinnassa tulee ottaa huomioon tilaisuuden luonne erityisenä juhlahetkenä. Musiikkitoiveiden toteutukseen vaikuttavat kirkkotilassa oleva soitin, kanttorin ohjelmisto, mahdollisten nuottien hankinta ja valmisteluun kuluva aika. Olettehan hyvissä ajoin yhteydessä kanttoriin, jotta toiveenne voidaan huomioida mahdollisimman hyvin. Omaan vihkimiseenne tulevan kanttorin nimen ja yhteystiedot voitte kysyä kirkkoherranvirastosta tai johtavalta kanttorilta. Halutessanne voitte jättää musiikkivalinnat myös kanttorin valittavaksi.

Ennen vihkimistä sunnuntain jumalanpalveluksessa rukoillaan avioliittoon aikovien puolesta.

morsian morsiuskimppu kädessä - häät Hyvinkään seurakunta