Myanmarista katukuvaa. Vanhoja, värikkäitä taloja, ja autoja talojen edustalla.

Helene ja Joona Toivanen, Myanmar

Yhteistyökirkko: Myanmarin luterilainen kirkko, Lutheran Church of Myanmar (LCM)

Sley lähetti ensimmäiset lähetit Yangoniin perustamaan luterilaista instituuttia (MILT), joka aloitti toimintansa kesäkuussa 2017. Myanmarissa  valtauskonto on buddhalaisuus ja kristityitä on n 4% väestöstä. MILTissä opiskelevat nuoret valmistuvat Myanmarin pienen luterilaisen kirkon palvelukseen pappeina, evankelistoina ja lähetystyöntekijöinä

Helene ja Joona opiskelivat ensin noin vuoden burman kieltä Yangonissa. He ovat koulutukseltaan teologeja, Joona on pappi ja Helene on uskonnonopettaja. 

Vuoden 2021 keväällä Myanmarissa tapahtuneen vallankaappauksen seurauksena koulutustyö Myanmarissa kävi mahdottomaksi ja lähettien olo maassa erittäin vaikeaksi. Siksi Toivaset siirtyivät Thaimaahan, jossa työ tapahtui aluksi Myanmarista paenneiden parissa pohjoisessa Thaimaassa sekä myös osin Thaimaan luterilaisen kirkon pappiskoulutuksessa. 

Samana keväänä pienehkö luterilainen kirkko Indonesiasta otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Toivaset ottivat tehtäväkseen tämän uuden yhteyden aloittamisen. Ensimmäisen vierailun Indonesiaan Toivaset tekivät joulukuussa 2022. Myanmar yhä ensisijainen työalue, mutta edelleen poliittinen tilanne estää siellä asumisen. Myanmarissa  tavoitteena on yhteistyön laajentaminen yhden pienen luterilaisen kirkon sijasta Myanmarin luterilaisten kirkkojen federaation suuntaan. Federaatioon kuuluu neljä LML:n jäsenkirkkoa.

Helene ja Joona Toivanen ovat palanneet Suomeen keväällä 2024. 

Lue Helene ja Joona Toivasen viimeisin kirje tästä.

 

 


 

Myanmarin kartta, Bangladesh ja Intia sen vasemmalla puolella. Kaakossa Thaimaa
Karttaan on merkitty Yangon (Rangoon). lähde: Google maps

Ota yhteyttä

Lähetyssihteeri

”Taas uudet sukupolvet lapsineen oppivat ”Isä meidän” sanomaan. He sovituksen lahjan löytävät ja käyvät Vapahtajan askeliin” (virsi 472:2)

Toimin lähetyssihteerinä.Työni helposti mielletään postitushommiin ja toki niitäkin teen – tosin olemattomassa mittakaavassa. 

Kerron mielelläni eri puolella maailmaa tehtävästä lähetystyöstä useille ikäryhmille päiväkerholaisista senioreihin.  Lähetystyön tiimoilta järjestän erilaisia tapahtumia, retkiä ja lähetysmyyjäisiä.  Hyvinkäällä on kaksi lähetystyön toimintaryhmää KäTeVät, jotka tekevät käsitöitä ja Tikkusormet, jotka tekevät puutöitä. 

Lähetyssihteerin työn lisäksi toimin työsuojeluvaltuutettuna.