Helene ja Joona Toivanen, Myanmar

Yhteistyökirkko: Myanmarin luterilainen kirkko, Lutheran Church of Myanmar (LCM)

Sley lähetti ensimmäiset lähetit Yangoniin perustamaan luterilaista instituuttia (MILT), joka aloitti toimintansa kesäkuussa 2017. Myanmarissa  valtauskonto on buddhalaisuus ja kristityitä on n 4% väestöstä. MILTissä opiskelevat nuoret valmistuvat Myanmarin pienen luterilaisen kirkon palvelukseen pappeina, evankelistoina ja lähetystyöntekijöinä

Helene ja Joona opiskelivat ensin noin vuoden burman kieltä Yangonissa. Parhaillaan he työskentelevät dekaanina ja rehtorina MILTissä ja MLC:ssä (Myanmar Lutheran Church). Sitä ennen he työskentelivät Viron kirkon palveluksessa. 

Vuoden 2021 keväällä Myanmarissa tapahtuneen vallankaappauksen seurauksena koulutustyö Myanmarissa kävi mahdottomaksi ja lähettien olo maassa erittäin vaikeaksi. Siksi Toivaset siirtyivät  Thaimaahan, jossa työ tapahtui aluksi Myanmarista paenneiden parissa pohjoisessa Thaimaassa sekä myös osin Thaimaan luterilaisen kirkon pappiskoulutuksessa.

Samana keväänä pienehkö luterilainen kirkko Indonesiasta otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Toivaset ottivat tehtäväkseen tämän uuden yhteyden aloittamisen. Ensimmäisen vierailun Indonesiaan Toivaset tekivät joulukuussa 2022. Myanmar yhä ensisijainen työalue, mutta edelleen poliittinen tilanne estää siellä asumisen. Myanmarissa  tavoitteena on yhteistyön laajentaminen yhden pienen luterilaisen kirkon sijasta Myanmarin luterilaisten kirkkojen federaation suuntaan. Federaatioon kuuluu neljä LML:n jäsenkirkkoa.

Toivaset pääsivät vuoden 2022 aikana kaksi kertaa vierailemaan Myanmarissa. Myanmarin ohella Sleyn tavoitteena on pitää yhteyksiä ja toteuttaa erityisesti koulutusyhteistyötä Indonesiassa, Intian Manipurin alueella, jonne on syntynyt uusi kontakti sekä myös Thaimaassa. Tällä hetkellä Toivaset ovat ainoat lähettimme tällä alueella. He asuvat nyt Bangkokissa. 

Lue Helene ja Joona Toivasen viimeiset kirjeet tästä. 

Lue Joonan ajatuksia lähetystyöstä tästä.

 


 

Ota yhteyttä

Lähetyssihteeri

Lempivirsi: ”Taas uudet sukupolvet lapsineen oppivat ”Isä meidän” sanomaan. He sovituksen lahjan löytävät ja käyvät Vapahtajan askeliin” (virsi 472:2)

Toimin lähetyssihteerinä.  Työni helposti mielletään postitushommiin ja toki niitäkin teen – tosin olemattomassa mittakaavassa. 

Kerron mielelläni eri puolella maailmaa tehtävästä lähetystyöstä useille ikäryhmille päiväkerholaisista senioreihin.  Lähetystyön tiimoilta järjestän/organisoin erilaisia tapahtumia, kuten esim. myyjäisiä. 

Kappalainen

Julistuksen vastuukappalainen, Jumalanpalvelukset, lähetystyö ja aluetyön koordinointi

Pappina kutsumukseni on palvella ihmisiä Jumalan sanalla ja sakramenteilla. Toisin sanoen kertoa hyvää sanomaa Kristuksesta ja jakaa hänen lahjojaan. Tehtäviin valmistautuessa huomaan usein rukoilevani psalmin sanoin: ”Herra, avaa minun huuleni, niin suuni julistaa sinun kunniaasi”. Tärkeäksi koen kohtaamisen ja kuuntelemisen ja Raamatun kehotuksen iloita iloitsevien kanssa ja itkeä itkevien kanssa.