Hyvinkään seurakunnan ystäväseurakunnat

Hyvinkään seurakunnan ystäväseurakuntia ovat  Joskar-Olan seurakunta Venäjällä, Kecskemétin seurakunta Unkarissa ja Osijekin seurakunta Kroatiassa. 
Lisäksi Tuusulan rovastikunnan seurakunnat tukevat Viljandin rovastikuntaa Virossa. 

Kuva Joskar-Olan kirkon sisältä, jossa on lasitiilestä tehty risti. Rististä heijastuu auringonvalo sisään. Pastori Juha Väliaho pitää puhetta.Joskar-Ola on Venäjällä Marin tasavallan pääkaupunki. Kaupungin nimi on marin kieltä ja tarkoittaa punaista kaupunkia. Asukkaita on noin 250 000. Luterilainen seurakunta on perustettu vuonna 1993, jolloin Anu ja Juha Väliaho työskentelivät Joskar-Olassa. Hyvinkään seurakunta on saanut seurata Joskar-Olan seurakunnan kasvua sen perustamisesta lähtien. Seurakunta on rahoittanut Joskar-Olaan pieniä hankkeita, mm. kirkkotilan tuolit.  Kirkkoherrana toimii pastori Sergei Pershin. (Kuvassa Juha Väliaho Joskar-Olan kirkossa. Kuva otettu vuonna 2018 Joskar-Olan seurakunnan 25-vuotisjuhlassa. © J.Rantalankila) Lue lisää Venäjän luterilaisen kirkosta, Inkerin kirkostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

Kuvassa Kecskemétin kirkko, joka on valkoinen tiilikirkko. Ylhäällä lasimaalauksena Lutherin risti.Kecskemét sijaitsee Unkarin keskiosassa Bács-Kiskunin läänissä, 85 km Budapestista kaakkoon. Asukasluku on n. 112 000.  Maantieteellisen sijainnin takia Kecskemét on aina ollut eri kansallisuuksien, uskontojen, kulttuurien ja kauppiaiden kohtaamispaikka. Kecskemét-nimi on peräisin sanasta "kecske", eli ”vuohi”, ja "mét" - mikä tarkoittaa aluetta. Unkarilainen säveltäjä, opettaja ja filosofi Zoltán Kodály (1882-1967) syntyi Kecskemétissä.  Vuonna 2018 Kecskemétin luterilainen seurakunta täytti 155 vuotta, samaan aikaan kaupunki juhli 650 vuotta. Kecskemét on myös yksi Hyvinkään kaupungin ystäväkaupungeista. (Kuvassa Keckemétin kirkko ulkoa, © K. Kupiainen)
Kecskemétin seurakunnan nettisivulta voit lukea kirkon historian pähkinänkuoressa (englanniksi).

Kuvassa kirkkoherra Ilkka Järvinen ja piispa Branco Beric allekirjoittavat ystävyysseurakuntasopimuksen.Osijek  on yksi Kroatian itäisimmistä kaupungeista Itä-Slavoniassa Vuonna 2001 sen asukasluku oli 114 616. Osijek sijaitsee Dravajoen varrella, 25 kilometriä Tonavan yhtymäkohdasta ylävirtaan. Osijek on noin 280 kilometrin päässä Kroatian pääkaupungista Zagrebista.

Osijekin seurakunta on perustettu 1870 ja se oli alusta alkaen monikielinen, valtaosaltaan jäsenet olivat saksalaisia. Nykyään seurakunnan jäsenet (n. 200 henk.) puhuvat kroatiaa. Seurakunnalla on hyvät ekumeniset suhteet ja toimiva yhteys myös muiden protestanttisten seurakuntien kanssa.  Seurakunnan  lapsi- ja nuorisotyö tarvitsee tukea.

Osijekin evankelisessa seurakunnassa ei ole omaa työntekijää.  Piispa Branco Berić käy Zagrebista hoitamassa kirkolliset toimitukset. Seurakunta toivoo saavansa oman papin lähivuosina. (Kuvassa kirkkoherra Ilkka Järvinen ja piispa Branco Beríc allekirjoittamassa ystävyysseurakuntasopimusta, © J.Rantalankila) Osijekin seurakunnan facebook-sivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä (kroatiaksi)

 

Kuvassa Jaanin kirkon alttari, jossa ei ole alttarikaidetta lainkaan.Viljandin rovastikunta on Viron keskiosassa Viljandinmaan maakunnassa. Viljandin rovastikunnan alueella on 14 seurakuntaa, joilla useilla on ystäväseurakunta Tuusulan rovastikunnan alueella. Hyvinkään seurakunta tukee rovastikunnan pappien koulutusta ja sijaisten palkkaamista. Lääninrovastina toimii asessori, pastori Marko Tiitus. Viron luterilainen kirkko (Eesti Evangeelne Luterlik Kirik) on perustettu samana vuonna kuin Hyvinkään seurakunta, vuonna 1917. (Kuvassa Pyhän Jaanin kirkon alttari © J.Rantalankila) Viljandin rovastikunnan työtä tukevat myös Bramschen rovastikunta Saksassa ja Falunin rovastikunta Ruotsissa.
Lue lisää Viron luterilaisesta kirkostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (englanniksi tai viroksi).