Pia ja Mikko Pyhtilä, Tansania

Yhteistyökirkko: Tansanian ev.lut. kirkko 

Mikko ja Pia Pyhtilä seisovat ihmisjoukon edessä. Punatiilien kirkko taustalla.Pia Pyhtilä on ammatiltaan sosionomi (amk). Hän toimii Tansanian ev.lut. kirkon lastensuojelun hankkeessa sekä Oikeus elää albinismin kanssa - hankkeen neuvonantajana Victoriajärven itäisessä hiippakunnassa. 

Lastensuojelussa toimimme yhdessä Victoriajärven itäisen hiippakunnan kanssa seuraavasti:

  • Valikoimme kummilapset kaikkein suurimmassa hädässä olevista perheistä. Yleensä ovat orpoja tai huonoista olosuhteissa olevien perheiden lapsia.
  • Kartoitamme perheiden ongelmat yhdessä auttavien osapuolten kanssa.
  • Rekisteröimme kummilapset kouluihin, maksamme koulumaksut, hankimme koulupuvun ja -tarvikkeet sekä autamme koulukuljetuksissa.  
  • Annamme ruoka-apua kaikkein heikoimmassa tilanteessa oleville lapsille ja perheille.
  • Koulutamme yhteisöjä ja johtajia ihmisoikeuksista.
  • Koulutamme vanhempia ja huoltajia yrittäjyyteen.

Kummiohjelmaan päästyään lapset yleensä pääsevät kouluun, saavat koulupuvut sekä yhden lämpimän aterian päivässä. Monesti lapsi saattaa olla suvun ensimmäinen, joka oppii lukemaan ja kirjoittamaan. Nämä taidot auttavatkin samalla koko perhettä.

Shinyangan alueella Tansaniassa elää paljon ihmisiä, joilla on albinismi eli heiltä puuttuu ihon väripigmentti. Perinteisten uskomusten mukaan heidän elimissään on parantavaa voimaa. Tämän vuoksi lukuisia ihmisiä, joilla on albinismi mm. vammautetaan vuosittain.

Suomen Lähetysseura tukee kummityön kautta albinismin kanssa elävien lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista. Lisäksi Shinyangan alueella tehdään laajaa vaikuttamistyötä, jonka tavoitteena on muuttaa yhteisön asenteita auttamalla heitä pääsemään yhteiskunnassa muiden ihmisten hyväksymiksi ja vähentää noituudesta johtuvia murhia ja silpomisia.

Mikko Pyhtilä on ammatiltaan kirkon nuorisotyönohjaaja.  Hän toimii Tansanian ev.lut. kirkon kahdessa hiippakunnassa, Victoriajärven itäisessä sekä kaakkoissa hiippakunnassa evankeliumia saarille ja evankeliumia kylille - hankkeissa lähetystyö- ja evankeliointityön koordinaattorina sekä työaluetiedottajana. 

Sinema Leo-elokuva-autot (Sinema Leo suomeksi Elokuvat tänään) ovat yksi työmuodoista. Autot kiertävät kylissä 11 kertaa aina 12 päivää kerrallaan yhden vuoden aikana. Kylissä saattaa olla vain muutama krisitty tai seurakuntaelämä on hiipunut. Autossa matkustaa kaksi paikallista evankelistaa, jotka tekevät ovelta ovelle evankeliointia päivisin. He keskustelevat ihmisten kanssa elämään liittyvistä asioista, kuten terveyteen, hyvinvointiin ja hygieniaan liittyvistä asioista tai kristityn elämästä ja uskosta. Iltaisin on ulkoilmatilaisuuksia. Viikon päätteeksi näytetään elokuva, joka kertoo usein jonkin Raamatun tarinan. Elokuvia saattaa helposti kerääntyä illan pimeydessä katsomaan yli tuhat henkeä. Tällä työllä tuetaan alkavien seurakuntien toimintaa ja kutsutaan ihmisiä kirkon toimintaan mukaan. 

Eräs uusi kristitty kertoi Ukaralla kyyneleet silmissä, kuinka kirkkorakennuksen valmistuminen muutti hänen elämänsä. ”Olen ollut kristitty vasta vain vähän aikaa ja haluan osallistua jumalanpalveluksiin joka viikko, jotta oppisin lisää Jumalasta. Ennen kirkon rakentamista jumalanpalvelukset kuitenkin järjestettiin puun alla ja minua hävetti tulla mukaan. Naapurini pilkkasivat minua, koska olemme niin köyhiä, ettei meillä ole varaa edes kirkkoon. Nyt kehtaan tulla kirkkoon koska vaan ja kutsua myös naapurini mukaan.”

Kuvat:

©Yläkuva Pia ja Mikko Pyhtilä
© Afrikkalaiset lapset Johanna Rantalankila

Lue syksyn kuulumiset Mwanzan kummityöstä tästä

Lue lastenoikeuksien edistämisestä tästä.

 

Tietoa Tansaniasta

Valtiomuoto   tasavalta
Pääkaupunki  Dodoma
Asukkaita       46,3 miljoonaa
BKT                889 € /asukas
Kristittyjä       45 %
Muslimeja     35 %

Ota yhteyttä

Lähetyssihteeri

Lempivirsi: ”Taas uudet sukupolvet lapsineen oppivat ”Isä meidän” sanomaan. He sovituksen lahjan löytävät ja käyvät Vapahtajan askeliin” (virsi 472:2)

Toimin lähetyssihteerinä.  Työni helposti mielletään postitushommiin ja toki niitäkin teen – tosin olemattomassa mittakaavassa. 

Kerron mielelläni eri puolella maailmaa tehtävästä lähetystyöstä useille ikäryhmille päiväkerholaisista senioreihin.  Lähetystyön tiimoilta järjestän/organisoin erilaisia tapahtumia, kuten esim. myyjäisiä. 

Kappalainen

Julistuksen vastuukappalainen, Jumalanpalvelukset, lähetystyö ja aluetyön koordinointi

Pappina kutsumukseni on palvella ihmisiä Jumalan sanalla ja sakramenteilla. Toisin sanoen kertoa hyvää sanomaa Kristuksesta ja jakaa hänen lahjojaan. Tehtäviin valmistautuessa huomaan usein rukoilevani psalmin sanoin: ”Herra, avaa minun huuleni, niin suuni julistaa sinun kunniaasi”. Tärkeäksi koen kohtaamisen ja kuuntelemisen ja Raamatun kehotuksen iloita iloitsevien kanssa ja itkeä itkevien kanssa.