puu ja eläimiä tansaniassa

Pia ja Mikko Pyhtilä

Yhteistyökirkko:
Tansanian ev.lut. kirkko ELCT

Mikko ja Pia Pyhtilä seisovat ihmisjoukon edessä. Punatiilien kirkko taustalla.Pia Pyhtilä on ammatiltaan sosionomi (amk). Hän toimii Tansanian ev.lut. kirkon lastensuojelun hankkeessa sekä Oikeus elää albinismin kanssa - hankkeen neuvonantajana Victoriajärven itäisessä hiippakunnassa.

Lastensuojelussa toimimme yhdessä Victoriajärven itäisen hiippakunnan kanssa seuraavasti:

• Valikoimme kummilapset kaikkein suurimmassa hädässä olevista perheistä. Yleensä ovat orpoja tai huonoista olosuhteissa olevien perheiden lapsia.
  • Kartoitamme perheiden ongelmat yhdessä auttavien osapuolten kanssa.
  • Rekisteröimme kummilapset kouluihin, maksamme koulumaksut, hankimme koulupuvun ja -tarvikkeet sekä autamme koulukuljetuksissa.
  • Annamme ruoka-apua kaikkein heikoimmassa tilanteessa oleville lapsille ja perheille.
  • Koulutamme yhteisöjä ja johtajia ihmisoikeuksista.
  • Koulutamme vanhempia ja huoltajia yrittäjyyteen.

Kummiohjelmaan päästyään lapset yleensä pääsevät kouluun, saavat koulupuvut sekä yhden lämpimän aterian päivässä. Monesti lapsi saattaa olla suvun ensimmäinen, joka oppii lukemaan ja kirjoittamaan. Nämä taidot auttavatkin samalla koko perhettä.

Shinyangan alueella Tansaniassa elää paljon ihmisiä, joilla on albinismi. Perinteisten uskomusten mukaan heidän elimissään on parantavaa voimaa. Tämän vuoksi lukuisia ihmisiä, joilla on albinismi, tapetaan ja vammautetaan vuosittain. Vuonna 2020 Tansaniassa järjestetään vaalit, minkä pelätään uhkaavan albinismin kanssa elävien ihmistenturvallisuutta, kun vaalitaisteluun haetaan apua taikavoimilta.

Edessä kaksi afrikkalaista (mustaa lasta). Takana leveässä lierihatussa albani lapsi, jolla on valkoinen iho (väripigmentti puuttuu)Tuemme kummityön kautta albinismin kanssa elävien lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista. Lisäksi teemme Shinyangan alueella laajaa vaikuttamistyötä, jonka tavoitteena on muuttaa yhteisön asenteita auttamalla heitä pääsemään yhteiskunnassa muiden ihmisten hyväksymiksi. ja vähentää noituudesta johtuvia murhia ja silpomisia.

Mikko Pyhtilä on ammatiltaan kirkon nuorisotyönohjaaja.  Hän toimii Tansanian ev.lut. kirkon kahdessa hiippakunnassa, Victoriajärven itäisessä sekä kaakkoissa hiippakunnassa evankeliumia saarille ja evankeliumia kylille - hankkeissa lähetystyö- ja evankeliointityön koordinaattorina sekä työaluetiedottajana.

Sinema Leo-elokuva-autot (Sinema Leo suomeksi Elokuvat tänään) ovat yksi työmuodoista. Autot kiertävät kylissä 11 kertaa aina 12 päivää kerrallaan yhden vuoden aikana. Kylissä saattaa olla vain muutama krisitty tai seurakuntaelämä on hiipunut. Autossa matkustaa kaksi paikallista evankelistaa, jotka tekevät ovelta ovelle evankeliointia päivisin. He keskustelevat ihmisten kanssa elämään liittyvistä asioista, kuten terveyteen, hyvinvointiin ja hygieniaan liittyvistä asioista tai kristityn elämästä ja uskosta. Iltaisin on ulkoilmatilaisuuksia. Viikon päätteeksi näytetään elokuva, joka kertoo usein jonkin Raamatun tarinan. Elokuvia saattaa helposti kerääntyä illan pimeydessä katsomaan yli tuhat henkeä. Tällä työllä tuetaan alkavien seurakuntien toimintaa ja kutsutaan ihmisiä kirkon toimintaan mukaan.

Eräs uusi kristitty kertoi Ukaralla kyyneleet silmissä, kuinka kirkkorakennuksen valmistuminen muutti hänen elämänsä. ”Olen ollut kristitty vasta vain vähän aikaa ja haluan osallistua jumalanpalveluksiin joka viikko, jotta oppisin lisää Jumalasta. Ennen kirkon rakentamista jumalanpalvelukset kuitenkin järjestettiin puun alla ja minua hävetti tulla mukaan. Naapurini pilkkasivat minua, koska olemme niin köyhiä, ettei meillä ole varaa edes kirkkoon. Nyt kehtaan tulla kirkkoon koska vaan ja kutsua myös naapurini mukaan.”

Kuvat: