Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden nimet yhteishautaan

9.5.2019 12.46

Tiistaina 21.5. Puolimatkan hautausmaalla järjestetään muistotilaisuus, jossa paljastetaan vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden yhteishautaan haudattujen vainajien nimet. Nimien muistokiveen lisäämisen tarkoitus on lopettaa noin sata vuotta sitten alkanut kahtiajako, joka johti yhteen Euroopan verisimmistä sisällissodista. Aiemmin haudalla ei ole ollut vainajien nimiä, vaikka ensimmäisten vainajien siirrosta yhteishautaan on kulunut jo 80 vuotta ja vaikka kaatuneilla on oikeus nimeen hautakivessä.

Aloite nimien lisäämisestä erilliseen kiveen olemassa olevan muistomerkin rinnalle tuli Hyvinkää-Seuralta. Päätös nimien lisäämisestä on tehty sekä Hyvinkään kaupunginhallituksessa että Hyvinkään seurakunnassa.

Nimien lähteenä on käytetty Kaupunginmuseon kokoelmien Hyvinkään työväen hautatyöryhmän pöytäkirjojoissa olevaa nimismies Oskari Parkkosen listaa haudatuista sekä muita kirjallisia lähteitä. Yhteensä luetteloon tulee 140 nimeä. Haudassa on 147 vainajaa, mikä merkitsee, että kaikkien vainajien henkilöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta. Haudatut ovat Hyvinkäällä sisällissodan jälkeen teloitettuja henkilöitä Hyvinkäältä sekä muun muassa Karkkilasta.

Paljastustilaisuudessa puhuvat kansanedustaja Erkki Tuomioja, Hyvinkään kaupunginmuseon intendentti Susanna Eskola sekä kirkkoherra Ilkka Järvinen. Tervetuloa!