Tiedote rippikoulujen muutoksista 8.5.2020

8.5.2020 15.25

Hei rippikoululainen ja huoltajat

Koronavirus Covid-19 aiheuttamat rajoitukset ovat vaikuttaneet myös kevään rippikoulutyöhön. Maanantaina 4.5. Valtioneuvosto kertoi kokoontumisrajoitusten asteittaisesta purkamisesta. Kokoontumisrajoituksen noustessa 50 henkeen muuttui tilanne myös rippikoulujen lähiopetuksen osalta. Kirkkomme piispat linjasivat asiaa tiedotteessaan 5.5. näin: Myös rippikoulu- ja muu seurakunnallinen leiritoiminta voi käynnistyä kesäkuussa henkilörajoitukset ja osallistujien turvallisuus huomioon ottaen. Yön yli kestävää leiritoimintaa piispat suosittelevat aloitettavaksi vasta juhannuksen jälkeen, jotta poikkeusajan järjestelyihin jää riittävästi aikaa.

Hyvinkään seurakunnassa rippikouluihin kokoontuu kesällä 2020 yli 300 nuorta ja 80 isosta. Vallitsevasta tilanteesta johtuen rippikouluihin lähdettäessä on hyvä tiedostaa, että leiriolosuhteissa ei voida aina huolehtia turvaväleistä. Ruokailu tapahtuu linjastosta ja ryhmä viettää aikaa intensiivisesti samoissa tiloissa viikon ajan. Käsihygieniasta ja siivouksesta pidetään korostetusti huolta, mutta jokainen meistä vastaa viime kädessä itse henkilökohtaisesta käsihygieniastaan sekä ohjeiden noudattamisesta. Rippikoulun ei ole tarkoitus olla koulunomainen tai keskittyä vain ulkoiseen oppimiseen ja suorittamiseen. Riparilla pohditaan elämän suuria kysymyksiä, tutustutaan uusiin ihmisiin, pelataan, lauletaan ja nauretaan parhaassa seurassa. Rippikoulu on ennen kaikkea ainutlaatuinen kokemus nuoren elämässä. Kirkko tarkentaa ohjeistustaan leiriolosuhteiden järjestämisestä asiantuntijoiden avulla toukokuun aikana.

Hyvinkään seurakunta on päättänyt hallituksen ja piispojen antaman ohjeistuksen perusteella vuoden 2020 rippikouluista seuraavaa:

• Päivärippikoulu pidetään normaalisti.
  • Ennen juhannusta pidettävät leirit, eli Sääksi 1, Ruokolahti 1, Mäntyharju ja Sääksi 2, muuttuvat kolmen - neljän päivän pituisiksi päiväleireiksi, jotka pidetään Sääksissä ja lisäksi pidetään muutama opetuskerta kaupungissa.
  • Juhannuksen jälkeen pidettävät rippileirit pidetään normaalisti, hyviä hygienia sääntöjä noudattaen ja kaikkien hyvinvointiin panostaen, eli Joutsa, Sääksi 3, Ruokolahti 2, Sääksi 4, Sääksi 5, Riiho 1, Sääksi 6, Riiho 2 ja Sääksi 7, pidetään normaalisti.
  • Viron leiri siirretään Rukokolahdelle Kauniskallion leirikeskukseen, koska Viroon matkustaminen ei ole mahdollista.
  • Konfirmaatiot pidetään omilla paikoilla ja ne kuvastreemataan nettiin. Rajoituksista johtuen konfirmaatioiden henkilömäärä on rajoitettu, ohjeet konfirmaatioista tulevat myöhemmin.

Kaikissa leireissä noudatetaan saatuja ohjeistuksia ja panostetaan hyvään hygieniaan. Jos sinulle nousee kysymyksiä rippikouluista, ole yhteydessä ryhmäsi ohjaajaan tai rippikoulutyöstä vastaavaan pastori Paula Kallioon. Ystävällisin terveisin Paula Kallio p. 040 726 8788, paula.kallio@evl.fi.